Voorzittersvisie met Edwin van Zanten(v.v. Bedum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voorzittersvisie

De rubriek ‘Voorzittersvisie’ dreigde een beetje dood te bloeden omdat het mailen naar info@welkeverenigingdanook .nl in de praktijk vaak niet schijnt te werken. Daarom besloot ik het anders te doen en in plaats van een mail te sturen gewoon een afspraak te maken met de voorzitter om te praten over het reilen en zeilen binnen zijn vereniging. De eerste waar ik op bezoek ging was de voorzitter van de voetbalvereniging Bedum, Edwin van Zanten. De voorzitter van de ‘Blauwen’ mocht reageren op een paar, zoals hij dat soms noemde, pittige vragen, maar schroomde vervolgens niet om daar een duidelijk antwoord op te geven.

1347549306N277908 472346762776317 1846856933 o

Bij binnenkomst in de kantine van de beide Bedumer voetbalverenigingen was het een drukte van belang want er moest nu de beide jeugdafdelingen gezamenlijk verder gingen het nodige geregeld worden. Daar waren zowel Edwin van Zanten als zijn collega, CVVB-voorzitter André ten Haag, druk mee zodat het even duurde voordat er een rustig plekje gevonden was om te praten over de voetbalvereniging waar hij zijn hele leven al aan verbonden is.

Ouders: ,Ik kom uit een echt Bedum-nest want naast dat mijn vader bijna alle functies heeft vervuld speelde mijn moeder ook een belangrijke rol binnen de club. Mijn moeder is namelijk ruim 25 jaar als vrijwilligster in de kantine actief geweest dus wat dat betreft dat ik ook binnen het kader van Bedum actief ben geworden. Dat werd je bijna met de paplepel ingegoten moet ik zeggen want met twee voorbeelden in huis kan het ook bijna niet anders natuurlijk.’’

Voorzitter: ‘Ik ben nu sinds vijf jaar voorzitter van Bedum en als ik eerlijk ben zijn het wel tropenjaren geweest omdat er natuurlijk de laatste jaren aardig wat gebeurd is binnen de beide voetbalclubs. De voorbereidingen richting de samenwerking met CVVB om tot een samenwerking te komen wat het jeugdvoetbal betreft te komen heeft de nodige uren en energie gekost. Dat kwam nog eens bovenop het normale bestuurlijk werk waar mensen zich soms weleens op verkijken heb ik het idee. Begrijp me goed ik klaag niet want ik doe het met veel plezier maar als er bijvoorbeeld een sporttas vol vuile was bij mij voor de deur gezet wordt dan denk ik weleens van dat sommige leden wel erg kort door de bocht gaan en er gemakshalve maar van uit gaan dat de voorzitter ook dat wel even regelt.”

SJO :’Een uitstekend initiatief die eerst nog de nodige kinderziektes zal opleveren. Dan noem ik bijvoorbeeld de verschillende denkwijzen over het coachen in wedstrijden wat bij CVVB anders gebeurde dan bij Bedum. Dat heeft aan de kant van Bedum toch wat elftalleiders/coaches gekost en dat is natuurlijk jammer. Ik had graag iedereen aan boord gehouden maar wat helaas niet gelukt is. Maar dat geldt ook voor de jeugdleden zelf waarvan sommige, in samenspraak met de ouders uiteraard, om elders te gaan voetballen of om te stoppen. Iedereen weet dat zoiets onvermijdelijk is maar jammer is het wel.”

Toekomst SJO: ‘Op termijn moet het streven zijn dat we met alle eerste selectie teams van onze jeugdopleiding minimaal in de hoofdklasse spelen en waarbij we best even naar VIBOA mogen kijken. Daar streeft men dat doel ook na en in alle eerlijkheid daar staat een stabiele jeugdafdeling. Maar er is wat dat betreft nog veel werk te doen want het kader vanuit Bedum en CVVB moet wel willen samenwerken. Daar zijn de afgelopen periode talloze gesprekken over geweest en waar uiteindelijk in gezegd is van, zo gaan we het doen en niet anders. Want anders krijg je een beleid dat van compromissen aan elkaar hangt en daar is niemand bij gebaat

Kunstgras in Bedum:’Het verbaast mij niet dat je daar over begint want ik begrijp dat een buitenstaander daar niets van begrijpt. Wat ik in ieder geval wel kan zeggen dat de beslissing is genomen, er komt een kunstgrasveld in Bedum. Alleen is het jammer dat de politieke partijen het niet eens zijn over wie er nu uiteindelijk voor gezorgd heeft dat het veld er komt. Als buitenstaander begrijp je dat natuurlijk niet maar zo gaat dat natuurlijk wel in de politiek waar dit soort zaken best belangrijk kunnen zijn richting de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maar politiek Bedum moet echter wel beseffen dat voetbal volkssport nummer 1 is en wat zeker ook op Bedum van toepassing is. Als ik alleen al kijk wat er op het Robben-veld gevoetbald wordt dan mag je zeggen dat onze jeugd absoluut voetbalminnend is. Verder wil ik daar nog wel aan toevoegen dat de wethouder van Sportzaken, Menne van Dijk, er wel positief instaat wat het kunstgrasveld en daarom heb ik er alle vertrouwen in dat het allemaal goed komt maar dat het al met al te lang duurt, is inderdaad waar.

Arjen Robben:’We ontkomen er niet aan dat er gezegd wordt dat de voetbalvereniging Bedum schatrijk is geworden door de transfers die Arjen tot nu toe heeft gemaakt. Ik ontken niet dat ons dat wel wat geld heeft opgeleverd maar dat zijn echt geen tonnen zoals ook ik vaak hoor. Om een voorbeeld te geven, toen Arjen van Real Madrid naar Bayern München ging moesten de Spanjaarden ons 22.500 euro betalen. Daar wilde Real wel graag een betalingsregeling voor want het ophoesten van het bedrag in een keer gaf schijnbaar problemen. We kunnen er nu om lachen omdat we het geld wel gekregen hebben maar dat de vraag kwam geeft wel aan dat de voetbalwereld een bizarre wereld is.

Verder is het ook zo dat het dorp Bedum veel aan Arjen te danken heeft want als je in het buitenland vertelt dat je uit Bedum komt zijn er vaak mensen die direct Arjen Robben zeggen. Dat betekent dat hij overal aardig bekend is en daardoor Bedum ook. Het mooie is dat als hij in Bedum is Arjen ook gewoon een Bedumer is die dan bijvoorbeeld nog bij ons op de club komt kijken.”

Speler:

‘Zelf voetbal ik ook nog in het derde elftal en wil dat graag nog een tijdje volhouden. Het zelf voetballen is toch echt het allermooiste wat er is vind ik persoonlijk want voetballen met spelers waar je al jaren mee samenspeelt van een derde helft genieten zijn toch wel de krenten in de pap.

Trainers:’In het eerste elftal heb ik onder Ronald Beuvink, Hans Robben, Hans Maatman en de helaas veel te vroeg overleden Anton de Best getraind. Dat waren stuk voor stuk trainers die zeer gedreven waren en je als speler beter maakten. Nu sta ik als voorzitter, en als speler van het derde, er wat verder van af maar ik denk dat we met Dick Visser ook een prima trainer in huis hebben gehaald. Nu moet ik wel zeggen dat de combinatie Dirick Jan van Strien/ Galid el Baroudi ook prima beviel. Die vulden elkaar perfect aan als trainers en wat ik persoonlijk niet eens verkeerd vindt, twee trainers voor een groep.

Ambitie: ’Als Bedum hadden we de ambitie om door te groeien naar een stabiele derde klasser maar in alle eerlijkheid die ambitie moet even de ijskast in. Aan het einde van het vorig seizoen stopten een groot aantal eerste elftal spelers en bleek dat Jan Pier zwaarder geblesseerd was dan iedereen had verwacht. In de eerste plaats was dat een drama voor Jan zelf maar ook voor de eerste selectie natuurlijk. Daarom denk ik dat we dit seizoen even pas op de plaats moeten maken en ons moeten richten op een stevige middenmootpositie wat gezien het potentieel wat aanwezig is zeker inzit. Daar wil ik nog wel aan toevoegen dat spelers tegenwoordig ook veel sneller stoppen dan vroeger en bijvoorbeeld niet in een lager team gaan spelen. Persoonlijk vind ik dat jammer want wij kunnen qua senioren er absoluut wel wat leden bij gebruiken.

Vrijwilligers: ’Ik heb weleens gezegd doe mij in ruil voor het ‘Arjen Robben geld’ maar een aantal vrijwilligers en dat meen ik echt. Nu komt alles op een smal kader wat je zelf hebt kunnen zien. Wat meer mensen die hun steentje willen bijdragen als vrijwilliger zou fantastisch zijn maar is helaas niet de realiteit. Ik snap best dat men tegenwoordig allemaal druk is maar als iedereen zo zou denken zo er nergens meer een voetbalclub meer bestaan. Dus daarom hoop ik dat we op korte termijn toch wat uitbreiding van onze vrijwilligerskorps kunnen verwachten.”

Fusie: ’Zo snel mogelijk is het eerste wat ik zeg want er is in mijn beleving geen weg meer terug. Wat het prestatievoetbal betreft zijn er meerdere opties waarbij een van de mogelijkheden is dat er op de zaterdag en zondag prestatievoetbal blijft in Bedum. Laat de spelers zelf maar kiezen of ze op de zaterdag of op de zondag willen voetballen is mijn idee maar waarbij ik wel op persoonlijke titel spreek. Een club betekent ook dat er een nieuw tenue moet komen en waarbij al diverse varianten de revue zijn gepasseerd, en nog zullen passeren. Het mooie is dat er talrijke combinaties mogelijk zijn waarin zowel de kleuren van CVVB als van Bedum in terugkomen dus dat zal het probleem niet worden. Eigenlijk verwacht ik helemaal geen problemen omdat iedereen beseft dat het niet meer anders kan. De kosten voor verenigingen worden steeds hoger en meer en meer moet er een beroep gedaan worden op de zelfwerkzaamheid binnen de verenigingen. Dat is niet erg maar dan kom ik weer op het aantal vrijwilligers. Daar komt al veel terecht en daarom een aantal erbij maakt het voor iedereen nog leuker. “