Voorzittersvisie met: Frenk Wellink (v.v.Hunsingo)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voorzittersvisie

Frenk Wellink is bijna een jaar voorzitter van de voetbalvereniging Hunsingo. Als voorzitter komt hij aan het woord in de rubriek voorzittersvisie waarin zoals gebruikelijk diverse actuele onderwerpen aan de orde komen.

IMG_0946_1

Frenk Wellink voorzitter v.v. Hunsingo

Kun je in het kort je eigen voetbalcarrière beschrijven: Vanaf mijn 10e tot mijn 16e heb ik gevoetbald bij Fortuna in Winterswijk. De vereniging is inmiddels samengegaan met een aantal andere clubs. Op latere leeftijd heb ik nog een aantal jaren gevoetbald bij de SOLO, een zaalvoetbalvereniging in Winsum.  Bij de VV Hunsingo heb ik zelf nooit gevoetbald. Mijn activiteiten beperken zich dus tot het vrijwilligerswerk bij Hunsingo en een seizoenkaart van FC Groningen.

Sinds wanneer ben je voorzitter: Op 19 november 2010 heb ik het voorzitterschap van Jacob Kamst overgenomen.

Sponsoren zijn tegenwoordig erg belangrijk en zijn ook voor amateurclubs de rode draad in een sluitende begroting: Sponsoren zijn naar mijn idee al langere tijd belangrijk voor verenigingen. Of het verstandig is om sponsoring de rode draad te laten zijn voor een sluitende begroting van een club betwijfel ik. Immers het is een geldstroom die afhankelijk is van de economische situatie van de sponsor. In een tijd zoals nu, waarin veel bedrijven drie keer nadenken wat ze met hun geld doen en het niet altijd voor de wind gaat, is sponsoring een groot goed waar we als vereniging erg blij mee zijn. Een vereniging dient er naar te streven om ook op andere manieren financieel 'haar broek op te kunnen houden'. De vereniging dient dus wel alert te blijven en zou zich goed bewust moeten zijn dat zij voor een deel afhankelijk is van deze geldstroom.

Ik erger mij weleens aan de regelgeving van de KNVB zoals de regel dat het publiek achter de hekken moet staan bij wedstrijden waar ongeveer twintig toeschouwers aanwezig zijn: Als we ons gaan ergeren aan dit soort regels, moeten we dat duidelijk maken aan de KNVB. Wat mij betreft gaat het hier om een categorie regels die, in het verleden, niet voor niets zijn ontstaan. Natuurlijk is het iets overdreven en wellicht ook volstrekt overbodig wanneer er slechts twintig toeschouwers zijn. Dat accepteer ik gewoon als een consequentie van het feit dat we met elkaar deze regels bedacht hebben of aan de totstandkoming ervan hebben meegewerkt.

De trainerscarrousel gaat steeds vroeger draaien wat ik een vreemde zaak vind. Deel jij mijn mening: Ik kan je vraag nog niet goed beoordelen gezien mijn korte periode als voorzitter. Het is mogelijk ook een fenomeen dat clubs en/ of trainers zelf koesteren of starten. Mogelijk illustreert het een tekort aan competente trainers en is het dus een kwestie van vraag een aanbod op de ' trainersmarkt' .

Het complex van Hunsingo is gereed voor de derde klasse: Ik weet niet exact wanneer een complex gereed is voor de derde klasse, maar ik weet wel dat we een tweetal mooie velden hebben. En met de geplande nieuwbouw van een aantal kleedkamers, behandelruimte voor fysiotherapie en een nieuwe bestuurskamer voorjaar 2012 en de geplande renovatie van onze kantine die dit najaar van start gaat, denk ik dat onze vereniging beschikt over de faciliteiten om derde klasse te kunnen voetballen. Binnenkort zullen we als vereniging ons overdekte terras officieel in gebruik gaan nemen, dat het geheel tot een aantrekkelijk complex maakt, naar mijn idee volledig derde klasse waardig.

Vaak wordt er gesproken over fusies en ook in Winsum klinken die geluiden. Is het reëel om te denken dat in er in 2020 gefuseerd is en er minimaal in de hoofdklasse gespeeld wordt: Wanneer je doelt op een fusie tussen Hunsingo en Viboa, dan denk ik dat er een grote kans is dat de clubs in 2020 geheel of gedeeltelijk zijn gefuseerd. Wanneer ik terugkijk, is er in het verleden al een serieuze poging gedaan. Om redenen is een fusie er toen niet van gekomen. Ook nu vindt overleg plaats over samenwerking en/of fusie. Het is een feit dat het twee redelijk grote clubs zijn die vlak bij elkaar (bijna naast elkaar) actief zijn in hetzelfde dorp. Binnen de gemeente zijn nog een aantal voetbalverenigingen actief. Natuurlijk is er spanning en sensatie wanneer er weer een lokale derby is. Dan maakt het niet uit of bij de jeugd F4 wint of een senioren team kans ziet om te winnen. Maar steeds vaker maken leden aan mij kenbaar, dat er grote voordelen ontstaan wanneer er sprake zou zijn van één vereniging. Denk aan een betere teambezetting waarbij mogelijkheden ontstaan om iedere speler nog beter op zijn /haar eigen niveau te laten voetballen. Het tekort aan vrijwilligers op allerlei functies binnen de vereniging, dat af en toe merkbaar is, kan een aanvullende reden zijn om als verenigingen binnen één dorp zorgvuldig om te gaan met de beschikbare vrijwilligers. Een gemeente als Winsum zal de komende jaren niet hoeven te rekenen op een forse aanwas van jonge bewoners in haar gemeente. Dat pleit ervoor om de aanwezige jeugd in Winsum een team aan te bieden waarin ze lang én met plezier op eigen niveau kunnen voetballen. Dan zijn er ook nog redenen van economische aard zoals de geplande bezuinigingen waar de verenigingen in Winsum niet aan zullen ontkomen. Of een gefuseerde vereniging in Winsum in staat moet zijn hoofdklasse te gaan voetballen, hangt van veel factoren af. Maar 2020 duurt nog even, dus zijn er zeker mogelijkheden om daar naar toe te groeien.

Vorige week las ik in de Ommelander Courant dat de gemeente wil bezuinigen op sport. Ik denk dan als inwoner van de gemeente Winsum, die snappen het dus ook niet als gemeentebestuur. Hoe kijkt de voorzitter van Hunsingo tegen dat nieuwtje aan: Ik begrijp dat de gemeente de wijze waarop zij enkele van de verenigingen in de gemeente Winsum financieel ondersteunen, wil evalueren. Immers de keuzes uit het verleden moeten wellicht opnieuw tegen het licht gehouden worden. De gemeente heeft hiertoe verenigingen uitgenodigd deel te nemen aan een klankbordgroep. Deze groep praat mee en denkt mee over dit probleem. Ik begrijp deze werkwijze goed en zit dan ook in deze klankbordgroep. Dit betekent niet dat ik me geen zorgen maak over de uitkomsten van het geplande bezuinigingstraject. Als vereniging zullen we alle zeilen moeten bijzetten. Zie ook mijn antwoord hierboven over samenwerking binnen de sportverenigingen.

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor een club maar zijn, zo hoor ik vaak, lastig te vinden. Is dat bij Hunsingo anders: Een vereniging is per definitie een gestructureerde samenscholing van vrijwilligers die aan een gemeenschappelijk doel werken. In het geval van Hunsingo is dat voetbal en plezier. Vrijwilligers zijn dus altijd nodig. In de laatste drie weken heeft het hoofdbestuur de telefoon ter hand genomen en de leden bijna allemaal opgebeld. Het resultaat was indrukwekkend: bijna 40 leden of ouders van leden hebben zich opgegeven voor een van de vrijwilligerstaken binnen de vereniging.

Kunstgras is iets dat de ‘buren” in Bedum als een broodnodig iets zien. Hoe is dat in Winsum: Wanneer ik goed luister naar de geluiden binnen de vereniging kan het huidige kunstgras in Winsum het echte gras van onze voetbalvelden nog niet vervangen. Iets anders is de behoefte aan een veld dat altijd te bespelen valt. Dat is zeker een wens van de vereniging. Maar tegelijkertijd weten we ook dat een dergelijk veld een forse investering vraagt van de gemeente Winsum. En daar heb ik zojuist al iets over gemeld

Sportpark Schillingeham heeft sinds kort een, staantribune” maar ik vind persoonlijk dat de, entree” naar het tweede veld wel wat mooier kan of verkoop ik nu onzin: Waarschijnlijk doel jij op onze terrasoverkapping. Een bijkomend voordeel is dat het geheel inderdaad ook kan functioneren als tribune wanneer het regent. De entree naar het tweede veld kan altijd mooier, maar de huidige aanblik wordt mijn inziens ook in belangrijke mate bepaald door de kleedkamers die nu in de barakken zijn gehuisvest. 

Wat heb ik de voorzitter van Hunsingo niet gevraagd maar wil hij nog wel graag kwijt: ik heb geprobeerd zo zorgvuldig mogelijk te antwoorden op kwesties die momenteel van belang zijn voor onze vereniging.