Voorzittersvisie Jacob Zuidema ( FC LEO)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voorzittersvisie

 

Na een lange winterstop is voorzitter Jacob Zuidema van FC LEO degene waarmee we weer van start gaan in de rubriek ‘Voorzittersvisie”

Na een lange winterstop is voorzitter Jacob Zuidema van FC LEO degene waarmee we weer van start gaan in de rubriek ‘Voorzittersvisie”

Jacob_Zuidema_voorzitter_FC_LEO

Voorzitter Jacob Zuidema (FC LEO) tijdens zijn Nieuwjaarstoespraak 2011.

 In het kort een beschrijving van je eigen voetbalcarrière. Al op jonge leeftijd begonnen bij LCSV. In 1971 fuseerde LCSV met de Marne en ging verder onder naam FC LEO. Ik heb altijd als verdediger gevoetbald, meestal als back. Waarbij ik veel plezier beleefde aan het ontfutselen van de bal van mijn directe tegenstander om daaruit gelijk weer te kunnen beginnen met de opbouw. Door de trainers werd ik vaak stimuleert om via de zijkant op te rukken waardoor het spel altijd verrassende kantelingen opleverde. Later ben ik ook jeugdleider geworden. Het was een geweldige periode om samen met deze spelers de dingen te beleven die bij die leeftijden horen en dat om te zetten in een sportbeleving waarin ze hun energie en emotie kwijt kunnen. Met het actieve voetbal ben ik vijf jaar geleden gestopt en fluit nu nog met vaste regelmaat wedstrijden.

Een voorzitter van een voetbalclub moet zelf gevoetbald hebben. Met inlevingsvermogen kom je ver, maar wil je aanvoelen hoe een voetballer de sport beleefd is het altijd beter als je ervaring hebt als voetballer. Maar ook ervaring als jeugdleider, elftalleider, scheidsrechter kan het enorm helpen dingen aan te voelen.

Zonder sponsoren hebben ook veel amateurclubs geen bestaansrecht meer. Vroeger kocht je zelf je voetbalkleren en deed je alles met vrijwilligers. In de huidige samenleving en ook bij voetbal ligt de lat een stuk hoger als vroeger. Maar de doelstellingen voor het amateurvoetbal, iedereen te laten genieten van voetbal is onveranderd. Wij willen dit doen door het betaalbaar te houden en op deze manier onze bijdrage te leveren aan bewegingsstimulering en leefbaarheid. Daarom zijn wij onze sponsoren ook enorm dankbaar die een bijdrage leveren aan verwezenlijking van deze doelstellingen.

Kantines zijn volgens vele collega’s lang genoeg open maar een enkeling heeft een andere mening. Wat is jouw mening in deze. Lang open genoeg is arbitrair. Bij ons wordt de kantine bemand door vrijwilligers het is belangrijk dat deze zich hier prettig bij voelen. Het is ook goed om andere activiteiten dan voetbal in het dorp afstemmen zodat iedereen een kans heeft om hiervan te genieten.

De KNVB maakt het de clubs onnodig lastig met betrekking tot de regelgeving rond de velden en laat een waarnemer incognito op de sportvelden lopen. Meldt deze waarnemer zich neer afloop ook. Zo nee wat vindt je daarvan. Het is jammer dat het soms voorkomt dat mensen buiten de lijnen zich op het speelveld begeven om zich met het spelletje te bemoeien. En niet alleen bij de senioren maar ook bij de jeugd. Als voetballer moet je kunnen incasseren en je kunt het beste je gram halen door beter en slimmer te voetballen. En dat geld ook voor de toeschouwers. Moedig je spelers aan op positieve manier en stimuleer ze tot beter voetbal door het juiste voorbeeld gedrag. Het is erg jammer dat er allerlei eigenlijke onnodig regels zijn gekomen om sport te beoefenen en om van sport te kunnen genieten.

Het betaalde voetbal pleegt een te grote aanslag op het gemeenschapsgeld wat naar de amateurverenigingen niet te verkopen is. Ik denk dat de steun die naar het betaalde voetbal gaat een afweging is van de politiek waarbij imago en stimulering van andere bedrijvigheid niet altijd duidelijk meetbaar is. Ik vind wel dat de steun die de overheid en gemeenten aan amateurverenigingen geven niet moet versoberen. De overheid doet niets anders dan het herverdelen van ons geld. Het is niet reëel dat de lasten verzwaren en de verdeling veranderen. Hiermee wordt de sporter twee keer gestraft.

Veel verengingen en trainers vinden maximaal drie seizoen lang genoeg wat betreft een samenwerking wat is jouw mening hierin. Het is belangrijk dat een trainer invulling kan geven aan de ambities van de voetballers en de vereniging. De mate waarin aan de deze verwachtingen wordt voldaan bepalen de lengte van een verbintenis.

Dat over tien jaar alle verenigingen een kunstgrasveld hebben geloofd niemand van jouw collega’s. Deel jij deze mening. De sportcomplexen zijn veelal in eigendom van gemeenten. De vraag, de beschikbaar en de prijs van bouwgrond is sterk bepalend in de keuzes die gemeenten zeker in deze tijd hierbij maken. Ook als het gaat om verwachtingen van bevolkingsontwikkelingen zullen veel gemeenten in onze regio niet snel overgaan tot het aanleggen van kunstgrasvelden.

Dat er in het amateurvoetbal op uitgebreide schaal betaald wordt is een bekend gegeven maar is op lange termijn funest voor het amateurvoetbal. Natuurlijk is het zo dat een ieder streeft naar het hoogst haalbare. Maar ik denk dat als wij kampioen worden in de vierde klasse met eigen mensen het feest groter is dan het behalen van een kampioenschap in de 2e klasse met “geronselde” spelers. Ik denk dat je hart moet liggen bij je vereniging om daar met je maten het beste eruit te halen wat er in zit.

Dat de KNVB clubs bondcontributie laat betalen voor hun vrijwilligers is een vreemde zaak. Dit is voor mij een vestzak broekzak verhaal. De KNVB heeft een stelsel waarbij men op basis van ledenaantallen een bijdrage verlangd. Als door de jaren de kosten van de KNVB niet stijgen, duidt dit op een consistent beleid. Hoe de verenigingen hier intern mee omgaan is hun eigen zaak. Ik denk dat wij dit bij FC LEO goed hebben geregeld.