Voorzittersvisie met Eric Boskamp (v.v. Middelstum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voorzittersvisie

De 43 jarige Eric Boskamp komt als voorzitter van de v.v Middelstum als vierde preses aan het woord in de rubriek voorzittersvisie.

 

 De 43 jarige Eric Boskamp komt als voorzitter van de v.v Middelstum als vierde preses aan het woord in de rubriek voorzittersvisie

eric_boskamp_voorzitter_Middelstum

Eric Boskamp op bezoek in het beroemde San Siro Stadion in Milaan

Graag in het kort een beschrijving eigen evt voetbalcarrière.  Ik ben in 1975 begonnen met voetballen bij de VV Middelstum. Daarvoor heb ik een paar keer getraind bij SC Loppersum, maar een verhuizing naar Middelstum deed mij besluiten me in het blauw te hullen. Beginnend bij de E-junioren en daarna alle jeugdteams te hebben doorlopen, begon ik op 18-jarige leeftijd bij de senioren. Startend in het 2e elftal onder leiding van Hans Verkerk mocht ik een jaar later debuteren in het 1e elftal onder trainer Nanno Kranenborg. Tot mijn 36e heb ik in alle elftallen gespeeld, die de vereniging gehad heeft. Zelfs een half jaar in het toenmalige 7e elftal. Mijn mooiste (en beste) tijd heb ik gehad onder de trainers Jan Postma en Herman Hazeveld. Helaas moest ik altijd een keus maken tussen werk (in een supermarkt) en voetballen op zaterdag. Dat heeft een lange carrière in het 1e elftal zeker in de weg gestaan. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen, dat mijn voeten niet altijd konden uitvoeren, wat tussen de oren bedacht was. Wel ben ik er trots op met jongens als Willem Koopman, Ronnie Medema en Wessel Steendam in het 1e elftal gespeeld te hebben.

Wat doe je in het dagelijkse leven  Sinds mijn 16e ben ik werkzaam in de retail. Ik heb lange tijd als bedrijfsleider gewerkt bij Super de Boer en Konmar. Sinds 3,5 jaar ben ik werkzaam als supermarktmanager bij Albert Heijn te Hoogezand.

De stellingen:

Een voorzitter van een voetbalclub moet zelf gevoetbald hebben. Als Voorzitter van VV Middelstum vind ik het persoonlijk een pluspunt, dat ik zelf een voetbalverleden heb. Je weet hoe een speler zich voelt na een wedstrijd, hoe die zich beweegt in een groep en hoe die reageert op bepaalde situaties. Je herkent heel veel situaties. Toch vind ik het geen absolute must voor een Voorzitter, dat die gevoetbald heeft. Wel dat die een beetje kijk op het spelletje heeft. Soms kan een vereniging meer hebben aan een doorgewinterde bestuurder, dan aan een ex-voetballer.  

Zonder sponsorinkomsten hebben ook heel veel amateurclubs geen bestaansrecht meer. Op elk amateurvoetbalniveau zijn de sponsorinkomsten essentieel. Zelfs de kleinste verenigingen kunnen niet meer zonder sponsoring. Wil je als vereniging een beetje uitstraling hebben en daarnaast je leden vakkundig onderricht geven, dan ben je al snel afhankelijk van sponsoring. Vanuit de contributie en kantineopbrengsten kun je je leden onvoldoende faciliteiten bieden, die de huidige “markt” vragen.

Kantine,s mogen wat mij betreft langer open zijn Bij ons sluit de kantine op zaterdag om 18.00 uur en dat is een mooie tijd. Een sportkantine is geen horecagelegenheid en moet ook niet als zodanig gebruikt worden. Een aantal horecagelegenheden in Middelstum zijn ook sponsor bij ons. Wij willen de goede relatie, die we met ze hebben graag zo houden en sluiten dan ook om 18.00 uur de bar. Daarnaast zouden we met een langere openingstijd extra inspanning vragen van onze vrijwilligers. Dat willen we dus absoluut niet.

De K.N.V.B. maakt het clubs onnodig lastig met betrekking tot de regelgeving rond de velden. De manier waarop de K.N.V.B. (kleine) amateurclubs “overvalt” met strenge regelgeving en absurde kleinzielige controles vind ik erg stuitend. Wij als Middelstum hebben vorig jaar een belachelijke boete gekregen voor het feit, dat een paar mensen binnen de omheining zouden hebben gestaan. Dit was tot 2 maal toe geconstateerd door een controleur van de K.N.V.B., die zich nooit gemeld heeft bij de club. Wel krijg je dan een bekeuring, waar iedere vorm van uitleg en begrip weggewuifd wordt door de heren in Heerenveen. Je dient maar te betalen.

Het betaalde voetbal pleegt een te grote aanslag op gemeenschapsgeld. Het Betaalde Voetbal is natuurlijk een wereld geworden van het grote geld, al zie je daar toch een kleine kentering de laatste 2 jaar. Wel is het absurd wat voor kosten het spelen van een eredivisiewedstrijd met zich meebrengt. Wat mij betreft mogen clubs daar zelf ook een forse bijdrage doen in de kosten, die gemaakt worden. Als je ziet met waar voor begrotingen BVO.s werken, dan moet daar ook wel iets mogelijk zijn.

De topklasse is een zegen voor het amateurvoetbal. Of het een zegen is voor het amateurvoetbal durf ik niet te zeggen. Wel is het een goede ontwikkeling. De Topklasse is in mijn ogen een prima verbinding tussen topamateurvoetbal en Eerste Divisie bijv. Toch denk ik niet, dat iedere Topklasse-vereniging zou willen toetreden tot het betaalde voetbal.

Na maximaal drie seizoenen moet je afscheid nemen van een trainer. Of je na 3 seizoenen afscheid moet nemen van een trainer heeft met heel veel verschillende facetten te maken. Een trainer kan best langer voor een groep staan. Ik denk, dat het vooral ook te maken heeft met de samenstelling van de selectie. Ik kan me voorstellen, als je jaren dezelfde groep hebt, dat je op den duur uitgekeken raakt op een trainer. De chemie is dan op den duur uitgewerkt, zoals ze dat zo mooi zeggen. Ook de resultaten zijn natuurlijk van wezenlijk belang. Word je een aantal keren kampioen en speel je steeds bovenin mee, dan is de relatie trainer-spelers toch iets gemakkelijker en zal een langere samenwerking niets in de weg staan. Worden de resultaten echter opeens minder, dan moet je ook niet raar opkijken, dat dezelfde trainer ineens de laan wordt uitgestuurd.

Over 10 jaar hebben alle verenigingen minimaal een kunstgrasveld Helaas niet! Gemeentes (en ook verenigingen) hebben niet de financiële middelen om overal kunstgrasvelden aan te leggen. Toch zullen er in de toekomst steeds meer kunstgrasvelden verschijnen. De vraag voor mij is, wat de aanleg van een kunstgrasveld kost en wat nu de kosten per jaar zijn voor het onderhouden van een normaal grasveld. Die afweging zal hopelijk leiden tot de aanleg van meer kunstgrasvelden. Ook het feit dat op een kunstgrasveld (bijna) altijd kan worden gevoetbald is natuurlijk belangrijk.

Dat er in het amateurvoetbal op grote schaal betaald wordt is een uitstekende zaak. In het amateurvoetbal wordt te vaak en teveel betaald. Dat geldt voor verenigingen op alle niveaus. Kijk bijv. eens naar verenigingen in de stad Groningen. Men beweegt zich door alle klassen van het amateurniveau. De verenigingen die wat meer betalen spelen op dit moment Hoofdklasse of 1e en 2e klasse. Het kan zo maar zijn, dat een vereniging als Lewenborg besluit spelers te gaan halen EN betalen. Binnen de kortste keren zullen zij 2 of 3 klassen hoger spelen en zal een vereniging als bijv. DIO Groningen afdalen naar de 4e klasse. Een slecht voorbeeld van een vereniging waar betaald wordt is in mijn ogen Holwierde. Je kunt amper spreken van een vereniging, als alles om het 1e elftal draait. Daarentegen zijn er ook andere (goede) voorbeelden, zoals Be Quick Groningen, waar men nog gewoon contributie schijnt te betalen.

De K.N.V.B. wil graag, samen met België, het wereldkampioenschap voetbal in 2018 of 2022 organiseren wat ik van harte toejuich. Ik zou het erg leuk vinden, als het WK naar Nederland en België zou komen. Ik denk, dat in 2002 bewezen is, dat een groot voetbaltoernooi prima in deze twee kleine landen georganiseerd kan worden. Toch moet de K.N.V.B. goed kijken naar kosten en baten van zo’n groot toernooi. Meneer Blatter vraagt nogal wat om een WK te organiseren. De K.N.V.B. moet niet volledig zijn oren laten hangen naar dhr. Blatter om het WK binnen te halen.