Marion van der Ploeg (De Fivel)'hoopt als vrijwilliger nog lang actief te zijn."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Marion van der Ploeg, vrijwilligster binnen de voetbalvereniging  De Fivel uit Zeerijp.
Profielfoto van Marion van der Ploeg
 Marion , jij bent al ruim vijf jaar actief als jeugdtrainer/coach binnen de voetbalvereniging De Fivel. Wat was voor jou de reden om deze taak op je te nemen: ‘De belangrijkste reden is natuurlijk mijn liefde voor het voetbal. De kans deed zich destijds voor om coach te worden van het team waar mijn jongste zoon in voetbalde. Ik ben begonnen bij de F-jes en tegenwoordig coach en train ik de C1 van VV de Fivel uit Zeerijp.  Iedere keer nog met veel plezier en ik hoop het ook nog lang te mogen blijven doen.”
Ben je verder nog als vrijwilligster actief binnen de vereniging: ‘De club weet dat als ze me nodig hebben ik er ben. Meehelpen met toernooien, als ze hulp nodig hebben in de kantine, iets  organiseren. Ik sta open voor heel veel om de club te helpen.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster of in een andere sport of misschien nog wel:’ Voetballen deed ik al met mijn 11e jaar. Ik ben begonnen bij VV de Fivel in het damesteam. Van daaruit heb ik de overstap gemaakt naar VV Middelstum. Wilde graag hogerop en ben gaan voetballen bij VV Noordpool dat speelde toen in de 1e klasse. Tussentijds nog bij de Groninger selectie meisjes. Nu voetbal ik nog als het damesteam een tekort aan speelsters heeft. Maar laat het nu toch liever aan de jeugd over.”
Je bent al vanaf het begin trainer/coach van hetzelfde team. Denk je niet, nu wil ik weleens een ander team : ‘Absoluut niet. Het C1 team kent mij door en door en ik  de jongens, We weten gewoon wat we aan elkaar hebben.”
Wat is er voor jou speciaal aan de voetbalvereniging De Fivel: ‘VV de Fivel is speciaal voor mij omdat ik hier ben begonnen mijn liefde voor voetbal op te bouwen. Een kleine club, ons kent ons, altijd een gezellig praatje. Gezelligheid staat hoog in het vaandel. Fantastisch clubje.”
Ben jij een ‘voetbalvrouw’ die de eredivisie op de voet volgt: ’Ja, ik volg eigenlijk alles. In het weekend staat Fox sport vaak bij ons op het scherm. “
De trainingsomstandigheden zijn ook voor De Fivel slecht te noemen. Daar moet eigenlijk snel verbetering in komen want: ‘Vaak moet de training afgelast worden vanwege het ongeschikte veld. Het meest optimale is een kunstgrasveld. De kosten liggen hiervan echter zo hoog dat dit niet voor elke club is weggelegd helaas.”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Voetbal inside; voetbal met een knipoog, geweldig.”
Wat doe je in het dagelijks leven:’ Ik ben huismoeder en huisvrouw. Zodra alle kinderen de leeftijd hebben dat ze zich thuis goed zelf kunnen redden wil ik graag weer parttime gaan werken. Als administratief medewerkster of receptioniste, lijkt me weer heerlijk.”
Een kranten of tijdschriftenlezeres of kies je voor een goed boek: ‘Een krant bij een heerlijk ontbijtje, tijdschriften om af en toe de tijd te doden en een goed boek op de bank met een lekker drankje. Lezen is wel een van mijn hobby’s, geeft je een soort van innerlijke rust.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie onvoldoende wil investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is, Deel jij die mening: ‘Ja, absoluut. Maar ik begrijp de generatie wel. Baantjes, vrienden, studie en dan ook nog sport. Het kan best ingewikkeld zijn hierin een goede verhouding te vinden. Ik mis soms wel de passie tijdens het sporten. 
Begrijp jij dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden of is dat in Zeerijp anders:  ‘Wij zijn bij VV de Fivel gezegend met veel vrijwilligers. We moeten hier ontzettend dankbaar voor zijn, zonder hen kan een club bijna niet bestaan.”
Met welke Nederlandse trainer die in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Ik zou eigenlijk met alle eredivisie trainers, maar ook met de hulptrainers en  keepertrainers,  een avondje uit willen. Luisteren naar de vele verschillende verhalen, visies, manieren van trainen, coachen, tips. Denk dat je hier veel van kunt leren.  Moet ik toch een keuze maken dan kies ik voor Erwin van de Looij. Ik zou graag willen weten wat voor hem toch de doorslag heeft gegeven waardoor hij besloten heeft zijn contract niet te verlengen.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag kwijt: ‘Ik zou heel graag willen dat meer ouders, grootouders, broertjes, zusjes betrokken zijn bij de hobby van de kinderen. Ze missen vaak te veel. Een positieve aanmoediging, een duim omhoog kan zo veel met een kind doen. Ik zie ze te weinig.”