Dames in het amateurvoetbal:Evelien Buursink, v.v.Hunsingo: De fusie moet er wat mij betreft zo snel mogelijk komen. ."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Petra Bos-Broersma, vrijwilligster binnen Zeester uit Zoutkamp.


                            image 2015 12 07 1
Evelien, jij bent als vrijwilliger actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilligster te worden: ‘Als moeder van 3 voetballende kinderen ( 1 zoon en 2 dochters) vind ik het niet meer dan logisch dat je ook iets vrijwilligs voor de club doet. De club faciliteert kleding, training en wedstrijden en draait op vrijwilligers. Dat is belangrijk voor de binding en is ook heel leuk om te doen. Ik ben begonnen als kantinevrijwilliger, daarnaast elke zaterdag met het team van mijn oudste dochter op stap. Toen onze jongste dochter ook ging voetballen heb ik gekozen voor de coördinatie meidenvoetbal en via deze activiteit lid geworden van het jeugdbestuur.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging: ‘Ik draai nog steeds kantinediensten (vrijdagavond bij het kaarten van de supportersvereniging en zaterdagmiddag). Ik ben gastvrouw op zaterdag en inmiddels lid van het hoofdbestuur( vanaf 2013) als secretaris en sinds het voorjaar 2015 ook belast met voetbalzaken binnen vv Hunsingo. Op zondagochtend ben ik ook gastvrouw en natuurlijk zo veel mogelijk aanwezig bij de wedstrijden van H1 uit en thuis.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster of een andere sport: ‘Ik heb nooit gevoetbald en volgens mijn kinderen is dat maar goed ook. Wel heb ik volleybal gespeeld en getennist. Op dit moment ben ik zelf niet actief als sporter. Dat heeft alles te maken met mijn huidige baan en de vrijwilligersactiviteiten die veel tijd opslokken. “
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘Eigenlijk wel. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het feit dat er veel meer mannelijke voetballers zijn dan vrouwelijke-. Maar gelukkig wordt dat steeds beter. Ik merk wel dat men regelmatig nog vreemd aankijkt tegen vrouwen in het bestuur van amateurverenigingen maar last heb ik daar niet van.
Het Europees avontuur van FC Groningen is geen succes geworden. Had jij dat verwacht: ‘De bekerwinst was natuurlijk fantastisch maar eigenlijk vind ik de huidige selectie van FC Groningen geen Europees voetbal waardige selectie. Toch hadden ze er tegen Braga meer uit kunnen halen en afgelopen donderdag tegen Marseille ook.”
Als Hunsingo maken jullie een moeilijke fase door. De fusie moet daarom zo snel mogelijk komen of: ‘De moeilijke sportieve fase zoals jij dit noemt, staat los van de fusie. Na de fusie hebben we een prachtige vereniging van ca. 1100 leden en dit versterkt ons op voetbalgebied. We gaan voor prestatievoetbal op zaterdag en zondag bij de heren, op zaterdag prestatie voetbal bij de vrouwen en recreatief voetbal voor zowel mannen als vrouwen. De jeugd werkt al sinds 2014 samen in de SJO vv Winsum. Regionaal krijgen we zo nog meer aanzuigende werking, dit kan de sportieve resultaten alleen maar ten goede komen. Daarom moet de fusie wat mij betreft zo snel mogelijk komen. Bovendien versterkt de fusie onze onderhandelingspositie richting de gemeente Winsum naar realisatie van één sportpark op Winsum West. “
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben werkzaam in de detachering binnen de financiële dienstverlening als interim professional business banking. Op dit moment heb ik een opdracht in Amsterdam.”
Leendert Slagter: ‘Is een topper!”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Dan toch Studio Voetbal, vooral sinds Jack van Gelder dit niet meer presenteert.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘De huidige generatie heeft er soms moeite mee om keuzes te maken, men wil niks missen en alles moet geregeld zijn. Alles is belangrijk voor het individu. Dit heeft op zich niks met voetbal te maken, zo gaat men ook om met studie, werk en onderlinge contacten. Natuurlijk zijn er gelukkig ook een hoop positieve uitzonderingen hoor, tenminste binnen vv Hunsingo wel. “
Begrijp jij het dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Dat heeft alles te maken met de individualisering van de maatschappij. Er loopt op dit moment een traject binnen beide clubs: Laten we het samen doen! Ook wij hebben te kampen met een teruglopend aantal vrijwilligers. Mensen hebben het  druk of maken zich druk. Wij stellen vrijwilligerswerk niet verplicht maar het is ook niet vrijblijvend. Ik vind het lastig te beoordelen waarom mensen zich niet willen inzetten voor vrijwilligerstaken aangezien vrijwilligerswerk er gewoon bij horen als je lid bent van een vereniging. Zo ben ik opgevoed en geef dit binnen ons gezin ook door. Het is zinvol, nuttig en geeft veel voldoening.”
Met welke Nederlandse trainer die in het in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Dat vind ik een lastige vraag. Als ik er dan toch op moet antwoorden zou mijn keuze vallen op een avondje met Vera Pauw. Zij is langdurig bondscoach geweest van het Nederlands Elftal vrouwen. Vrouwenvoetbal is wel een beetje mijn ding, vandaar. Binnen vv Hunsingo hebben we 3 vrouwenteams en wellicht zou ik dan nog wat tips en trucks van haar kunnen krijgen om het vrouwenvoetbal naar een hoger niveau te tillen.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Ik hoop dat we op korte termijn zover komen dat we kunnen fuseren met onze collega vereniging en dat de gemeente zich realiseert dat we echt behoefte hebben aan een gezamenlijk sportcomplex. We lopen nu al tegen de grenzen van de bespeelbaarheid van de velden aan met zoveel teams. Het kan niet zo zijn dat we straks teams niet kunnen laten voetballen in verband met capaciteitsproblemen qua velden en kleedruimte. Ook hebben we op zaterdag twee kantines, twee wedstrijdbureaus etc. te bemannen dus ook twee keer gastheren en gastvrouwen nodig. Het zou een stuk schelen als we kunnen concentreren op 1 sportpark. Daarnaast kunnen we op dit moment een aantal die we zouden willen faciliteren niet aanbieden, denk hierbij aan bijvoorbeeld G-voetbal. We zijn verder aan het onderzoeken of Walking Voetbal iets is wat we kunnen faciliteren en zijn nu al gewend om onze accommodatie ter beschikking te stellen aan andere verenigingen in ons dorp. Artemis maakt gebruik van onze kleedkamers op maandag en woensdag, de kantine wordt gebruikt door promotie Winsum, de wielerronde gebruikt het complex jaarlijks. Allemaal activiteiten die de leefbaarheid van Winsum ten goede komen. Dit zou bij de gemeenteraad zeker in de overweging mee genomen moeten worden. “