Dames in het amateurvoetbal:Petra Bos-Broersma, v.v. Zeester: 'We hebben steeds minder tijd voor vrijwilligerswerk

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Petra Bos-Broersma, vrijwilligster binnen Zeester uit Zoutkamp.

 Petra Bos-Broersma
Petra, jij bent als vrijwilligster actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilliger te worden: ‘Ik heb hiervoor gekozen omdat ik een warm hart draag voor Zeester. We moesten de club weer opnieuw oprichten en werd gevraagd of ik wilde deelnemen in het jeugdbestuur. Heb dit met beide handen aangegrepen. Heb zelf als voetbalster een carrière achter de rug bij het toen nog SV Zeester. En als ik nu zie hoe we ervoor staan als VV Zeester dan hebben we het goed gedaan met zijn allen.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen Zeester: ‘Ben momenteel wedstrijdsecretaresse van de jeugd dit samen met Hillechien. En neem deel in het jeugdbestuur. 1 keer in zoveel tijd verkoop ik ook nog lootjes bij de wedstrijden van het 1e. “
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster of in een andere sport: ‘Ben op mijn 14e pas begonnen met voetballen. We kwamen uit de stad Groningen en daar was dat niet aan de orde. Ben mijn voetbal carrière begonnen bij de meisjes van SV Zeester en eigenlijk in zeer korte tijd mocht ik met de Dames mee. Blijkbaar had ik de juiste kwaliteiten. Was in die tijd een goede linksbuiten die hele mooie voorzetten kon geven. Het was in die tijd een hele eer om met De Dames mee te mogen doen. Als ik mij niet vergis voetbalden ze toen 1e klas. En was jij Johan de trainer van de dames. Niet veel later ben ik bij de dames blijven voetballen, heb 2 keer een kampioenschap meegemaakt. Ben samen met Tineke Poelstra ook nog uitgenodigd om selectie wedstrijden te gaan spelen, maar door te weinig tijd i.v.m school hebben we dat niet doorgezet. Ergens in 1996 kwam er een einde aan mijn voetbalcarrière. Een zware blessure aan de knie die mij jaren uit het voetballen heeft gehouden. Ben tussen 2001 en 2003 toch weer begonnen als keepster, die kwaliteiten bleek ik ook te hebben. In die periode een schouderblessure opgelopen door een andere hobby het paardrijden. Heb daarna besloten om te stoppen met voetballen. Paardrijden ben ik in die tijd wel blijven doen.”
Op vrijdag 13 november werd de wereld opgeschrikt door de aanslagen in Parijs. Moet daarom het EK volgend jaar wel in Frankrijk gehouden worden: ‘Ik vind van wel. Het niet door laten gaan van het EK is precies wat de IS wil. “
Ik zag deze week dat er op dit in moment door de slechte omstandigheden van de velden niet getraind kan worden in Zoutkamp. Dat wordt de komende periode een probleem: ‘Ik zou het geen probleem noemen. Het is niet anders. De weersomstandigheden hebben we niet in de hand. Ik denk zelfs dat we een vervroegde winterstop hebben. Het klimaat in ons land verandert, dus zal het alleen maar erger worden. “
Ben jij een ‘voetbalvrouw’ die de eredivisie op de voet volgt of: ‘Ben wel een voetbalvrouw, maar blijf niet thuis voor een voetbalwedstrijd. Als het even kan dan kijk ik wel naar FC  Groningen. En als manlief ook thuis is dan komt Feyenoord er ook nog voor.”
De groei van Zeester tot de vereniging wat het nu is had jij wel/niet verwacht: ‘Ergens in mijn achterhoofd wel, maar we moesten het ook waarmaken. Je bent altijd voorzichtig met wat je zegt. Er moest/is wel heel veel geregeld om zover te komen als vereniging. En dat met grote dank aan al onze vrijwilligers.”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘NCIS, CRIMINAL MINDS, WITHOUT a TRACE, NCIS LA enz enz. Zoals je leest geen van bovenstaande. Mijn man kijkt er wel naar, ik ga dan meestal een etage naar boven.”
FC Groningen staat op dit moment op een punt in Europa League toernooi Daar komen in het laatste duel nog hoeveel bij: ‘Geen idee. Hoop op een stunt tegen Braga!”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘In het dagelijks leven ben ik werkzaam in de gezondheidszorg. Werk in het verpleeghuis Het Zonnehuis in Zuidhorn als zorgcoordinator. Dit werk doe ik al vanaf mijn 18e jaar. Heb een baan van 32 uur dus eigenlijk fulltime aan het werk. Heb afwisselende diensten van overdag tot late diensten.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie onvoldoende wil investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘Ja klopt, de prioriteit bij de jeugd van tegenwoordig ligt anders als dat van ons vroeger. In de tijd dat wij aan sport deden werd het van thuis uit ook erg gestimuleerd. De jeugd van nu zit liever achter de PlayStation of tablet enz. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, niet alle jeugd zit achter de spelcomputer.”
Begrijp jij dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Ja dat begrijp ik best. Mensen moeten ten eerste langer werken en hebben daardoor ook minder tijd om dingen daarnaast te gaan doen. Ik merk het bij mijzelf ook wel. Werk best veel en dan is het lastig om daarnaast ook nog tijd vrij te maken voor vrijwilligerswerk voor de vereniging.”
Met welke Nederlandse trainer die in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘’ Wat een vraag Johan. Ik zou het echt niet weten. Zo goed ken ik alle trainers ook niet. En ik heb er ook niets mee. Waar ik wel eens een avondje mee uit zou willen is Collina de Italiaanse scheidrechter. Een geweldige scheidsrechter vond ik dat altijd, met die grote ogen van hem. En hoe hij zijn mannetje stond in belangrijke wedstrijden. En de vraag waarom: die man heeft wat, maar ik kan dat niet zo goed omschrijven. “