Dames in het amateurvoetbal: Henrieke Jonker, sv De Heracliden: Vrijwilliger zijn is gewoon heel erg leuk."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

n het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Henrieke Jonker, vrijwilligster binnen De Heracliden uit Uithuizermeeden.
Henrieke Jonker
Henrieke, jij bent als vrijwilligster actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilliger te worden: ‘Op de site van De Heracliden stond een oproep voor vrijwilligers in de kantine. Omdat onze drie kinderen bij De Heracliden voetballen vond ik ook dat ik wel wat kon doen voor de vereniging… Want een vereniging draait toch op vrijwilligers.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging: ‘Regelmatig sta ik op de zaterdagmiddagen achter de bar. Verder ben ik sinds dit seizoen voorzitter van het jeugdbestuur en zit ik als afgevaardigde van het jeugdbestuur in het hoofdbestuur.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster of in een andere sport: ‘Als klein meisje heb ik op gymnastiek gezeten, maar verder doe ik zelf niet aan sport. Kijken vind ik wel leuk, en sta dan ook elke zaterdag langs de lijn.”
Op vrijdag 13 november werd de wereld opgeschrikt door de aanslagen in Parijs. Moet daarom het EK volgend jaar wel in Frankrijk gehouden worden: ‘Ik vind wel dat je het door moet laten gaan waar mogelijk is. Als je toegeeft aan het terrorisme dan hebben zij gewonnen. Maar ik kan me voorstellen dat het een moeilijke beslissing is of het door moet gaan of niet… ben blij dat ik dat niet hoef te doen.”
Ik zag op jouw facebookpagina een embleem van ‘Ons Oranje’ staan. Ben jij een diehard -supporter: ‘Ik vind het wel heel leuk om naar te kijken. Maar helaas laten de prestaties het momenteel te wensen over.”
Hoe trots moeten we als Noord-Groningers zijn op Siemen en Christaan Mulder die beide als scheidsrechter actief  zijn in het betaald voetbal: ’Daar mogen we heel trots op zijn. Dat twee mannen/jongens die je op de Hera-velden tegenkomt ook mogen schitteren in het betaald voetbal…. Ja,  Ik vind dat mooi!”
Ben jij een ‘voetbalvrouw’ die de eredivisie op de voet volgt of: ‘Ik heb niet zoveel keus in huize Jonker, we hebben allemaal fanatieke voetbalsupporters. De televisie staat dan ook dagelijks op FOX… want ook de herhalingen worden ‘tig’ keer bekeken, want stel dat er wat gemist wordt… En ook een wedstrijd bezoeken vinden we allemaal niet erg.
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Als ik moet kiezen toch Studio Voetbal… maar eigenlijk kijk ik er nooit naar.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben fulltime moeder, regel de administratie van ons eigen transportbedrijf en ben veel bezig met de diverse (bestuurlijke) taken rond De Heracliden. Verveel me in elk geval nooit!”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie onvoldoende wil investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘Voetballen is binnen ins gezin wel degelijk een hobby die op nummer 1 staat. Daar wordt dan ook veel tijd voor vrijgemaakt. Dus ik kan rustig dat ik die mening niet ondersteun. “
Begrijp jij dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Ik weet dat het gebrek aan vrijwilligers groot is, maar ik snap er niks van…. Het is zo leuk om te doen. Een middagje in de kantine staan bijvoorbeeld. Ik geniet ervan! Ik kan het dan ook iedereen aanraden om het te gaan doen. Je helpt de club er heel erg mee.”
Met welke Nederlandse trainer die in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Ik kan zo niet een trainer bedenken met wie ik dat zou willen…. Ga liever met mijn gezin een avondje uit (eten)…”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Bedankt voor dit interview en ik hoop nog lang te mogen genieten van onze drie voetballende kinderen.