Dames in het amateurvoetbal:Hilma Veldman, vrijwilligster Z.E.C: 'Voetbalclubs investeren onvoldoende in sportmassage." .

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in deze rubriek rij is Hilma Veldman , vrijwilligster bij  Z.E.C. uit Zandeweer.  

 Profielfoto van Hilma Veldman
Hilma jij bent als vrijwilligster actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilligster te worden: ‘Ons huis ademt voetbal, het zou onlogisch zijn dat ik niet actief zou zijn. Ik ben een geboren Zandeweerster en toen ik 16 was heb ik al eens een cursus jeugdleider gevolgd. Ik had les van (oud) scheidsrechter Mulder, werd gevraagd door iemand van ZEC, en met goed gevolg afgesloten. Daarna heb ik de F-jes getraind en gecoacht, toen ook al actief als vrijwilligster. Eigenlijk ben dus al heel lang vrijwilligster.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging Z.E.C.: ‘Ik heb 1x in de 5 week kantinedienst en daarnaast ben ik verzorgster. Dat is een taak waar ik alle weken in actief ben.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster of heb je een andere sport beoefend: ‘Ik heb zelf nooit gevoetbald, ja voor de fun. Ik heb zelf jaren aan volleybal gedaan, ook in competitie verband en was redelijk fanatiek.”
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘Eigenlijk geldt dat meer voor de profs, in het amateurvoetbal vind ik het wel meevallen. “
Veel Groninger voetballiefhebbers zijn fan van FC Groningen. Geldt dat ook voor jou: ‘Fan zijn vind ik een groot woord, als ze spelen ben ik wel voor Groningen maar dat is dan ook alles.”
Je bent o.a. verzorgster binnen Z.E.C. Ben je iemand die alleen maar met een waterzak het veld in rent of: ‘Als dat het zou zijn dan zou ik geen verzorgster willen zijn. De waterzak is maar bijzaak, ik masseer (geen Thaise o.i.d.) de jongens (heb ik geleerd van Gerrit Hofman) en daarnaast ga ik nu naar een cursus sportmassage en dat is heel erg leuk en leerzaam.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik werk al jaren bij PMF in Uithuizen, doe de administratie. Daarnaast ben ik nog manager bij ons in huis en ben ik bestuurslid van Dorpshuis ’t Klokhoes. Ik heb dus een “druk” bestaan.”
Jouw partner Jan speelt als 51 jarige samen met jullie 17 jarige zoon Kjell in het eerste elftal. Wie komt er vaker met een ‘pijntje’ langs: ‘Eigenlijk geen van beide, zijn alle twee bikkels.”
Wat vind jij van al het ophef rondom het Nederlands Elftal zoals laatst met Van Persie, Kuyt en Depay: ‘Rondom het Nederlands Elftal is altijd wel wat te doen, iedereen heeft een mening. Het enige wat ik van Blind vindt is dat hij Van Persie wel heel gemakkelijk aan de kant heeft gezet. Maar dat is mijn mening en ik ben geen bondscoach.”
Kleine verenigingen krijgen het steeds lastiger. Zie jij Z.E.C. ooit fuseren met een andere vereniging of: ‘De jeugd is al gefuseerd met KRC en voor de senioren weet ik het niet. Misschien zou het beter zijn maar zou het wel jammer vinden. Z.E.C. is een leuke en gezellige vereniging en er gaat dan wel een stukje eigen identiteit verloren.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘Ik denk dat de echte voetballers die dat kunnen/willen dat wel doen. De voetballers/sters die het leuk en gezellig vinden om met hun vrienden/vriendinnen een balletje trappen doen dat op hun manier. Niet iedereen kan prof worden en moet dus “gewoon” werken, Daardoor blijft er minder tijd over om in hun sport te investeren. Maar dat is volgens mij altijd al zo geweest.”
Begrijp jij het dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Ik denk dat het niet altijd meevalt om vrijwilligers te krijgen, iedereen is tegenwoordig druk. Maar er wordt ook vaak vergeten dat een vereniging draait op vrijwilligers. Zouden die er niet zijn dan heeft een vereniging geen bestaansrecht meer. Dus als iedereen daar wat meer aan zou denken, zouden misschien meer mensen zijn die zich spontaan gaan aanmelden om vrijwilliger te worden.”
Met welke Nederlandse trainer die in het binnen of buitenland betaald voetbal actief is zou jij wel een avondje uit willen gaan en waarom: ‘Dat wordt geen Nederlander als dat mag. Dan kies ik voor Mourinho, heb het altijd al een knappe man gevonden. Ik ben wel heel erg benieuwd of hij ook zo arrogant is als dat hij overkomt.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Ik zit nu op een sportmassage cursus (Huis voor de Sport) en tot mijn verbazing zijn er van de 20 cursisten maar 4 (waaronder ikzelf) die er zijn voor het voetbal. Alle voetbalverenigingen willen wel een verzorger/ster maar schijnbaar wil niemand er in investeren om er ook daadwerkelijk eentje te krijgen die er een heel klein beetje verstand van heeft. Maar dat heeft ook weer te maken met de vrijwilligers die je kunt krijgen. Het is eigenlijk heel erg jammer want de kosten van een dergelijke cursus zijn niet hoog en het is heel erg leuk om te doen.”