Dames in het amateurvoetbal: Sandra Komrij, vrijwilligster v.v. Eenrum: Depay moet gewoon wat harder gaan werken voor zijn geld.”

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De volgende in de rij is Sandra Komrij, vrijwilligster bij de voetbalvereniging Eenrum.

 Sandra Komrij
Sandra Komrij tijdens Spring Eenrum met zanger Simon Keizer op de foto. 

Sandra, Jij bent als vrijwilliger actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilligster te worden: ‘‘Sinds mijn zoon voetbalt vanaf zijn 6e jaar, vind ik het normaal dat ik als ouder ook mee help. Iedere voetbalclub heeft mensen nodig om de boel draaiende te houden. Aangezien mijn man op zaterdag altijd weg was als trainer(en nu nog), moest ik toch als chauffeur mee naar de wedstrijden. Daarna ben ik al snel gevraagd als leidster en heb dat twee jaar gedaan Vanaf de E-junioren vond ik het beter voor hem dat ik er niet altijd bij was. Toen heb ik mijn taak als ouder gewoon gedaan door vier keer per jaar achter de bar te staan. Tien jaar geleden kwam daar de activiteitencommissie bij en nu sinds een jaar zit ik in het bestuur van vv Eenrum. Dus ik ben eigenlijk van het één in het ander gerold. Dit omdat ik me verantwoordelijk voel en ik vind het leuk om iets te organiseren.
Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging: ‘Op dit moment ben ik bestuurslid “kantine-zaken en activiteiten”. Dit betekent dat ik regel dat er altijd iemand achter de bar staat tijdens de wedstrijden op zaterdag en zondag. Hiervoor maak ik lijsten die ik op de site zet en ik stuur de mensen vijf dagen van te voren nog een herinneringsmail of app, zodat het niet vergeten wordt. Ook sta ik zelf regelmatig achter de bar, want zo gaat dat toch – als iemand niet kan, val je zelf al snel in. Ook regel ik de verloting en sta ik bij de koffie tijdens de thuiswedstrijd van het 1e elftal en ik draai regelmatig bestuursdiensten. Verder bezoek ik verschillende vergaderingen voor vv Eenrum.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster of heb je een andere sport beoefend: ‘Nee, ik heb zelf niet gevoetbald. Sinds ik in Eenrum woon (1985) ben ik lid van de volleybalvereniging. Ik ben ooit gevraagd voor voetbal, maar toen was ik inmiddels al 30 jaar en dat vond ik te oud om nog met voetbal te beginnen.
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘Nee, ik vind de voetbalwereld geen machowereld. Er lopen wel een paar macho’s binnen het betaald voetbal, maar de voetbalwereld in het algemeen is dat niet. Ik vind het juist goed dat iemand voetbalt of een andere teamsport beoefent, hier wordt je juist sociaal van. “
Veel Groninger voetballiefhebbers zijn fan van FC Groningen. Geldt dat ook voor jou: ‘Ik ben ook fan van FC Groningen, maar dat kan niet anders. Aangezien mijn man, zoon en schoonmoeder fan zijn, ben ik automatisch weleens mee geweest en kijk ik op TV naar FC Groningen. Op die manier word je vanzelf wel fan.”
Eenrum is nog een van de vijf verenigingen in het Ommelandergebied, dat uitkomt in het standaardvoetbal. Denk jij dat het over vijf jaar nog steeds vijf zijn: ‘Uiteraard hoop ik wel dat er dan nog vijf verenigingen ben. Maar het zouden er ook vier kunnen zijn omdat we in een krimpgebied zitten.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben docent bij Terra Winsum (vroeger de Groene School). Ik geef daar Mens en Maatschappij en Zorg en Welzijn. Tevens bezoek ik leerlingen op stage.”
Met een partner die trainer is en een voetballende zoon denk jij weleens. Nu even een ander onderwerp: ‘Vroeger dacht ik dat weleens, maar ik ben er nu al helemaal aan gewend. Door het enthousiasme van man en zoon, ben ik het spelletje zelf ook leuk gaan vinden. Ik volg niet alle wedstrijden, maar wel zoveel mogelijk van Eenrum, FC Groningen en het Ned. Elftal. Voor mij is het geen probleem dat er thuis veel naar voetbal gekeken wordt en dat er veel over gepraat wordt. Natuurlijk is het wel fijn dat er een zomer- en winterstop is, zodat je even andere dingen kunt doen.”
Wat vind jij van al het ophef rondom het Nederlands Elftal zoals nu weer met Van Persie, Kuyt en Depay: ‘Tja, elk woord wat ze zeggen, wordt in de pers uitgemeten. Het is soms wat overdreven en ik denk soms “laat die mensen toch even met rust”, maar ja, dat hoort bij het werk. Dat zullen ze moeten accepteren. En dat Van Persie gepasseerd is vind ik prima. Hij heeft zijn tijd gehad (ik ben geen van Persie fan). Kuyt mag van mij nog wel een jaartje mee doen en Depay….Ja, die moet gewoon wat harder gaan werken voor zijn geld.”
De ‘harde’ kern van de supporters van Eenrum willen weleens heel duidelijk zijn. Denk jij soms het mag ook wel een ‘onsje’ minder of …: ‘Vroeger dacht ik daar niet zo over na, maar nu ik in het bestuur zit, denk ik wel: “Hou het positief en ga niet schelden op de scheidsrechter of spelers. Daar heb je niets aan en je help er niemand mee. Volgens mij helpt positief stimuleren veel meer, zoals dingen benoemen die wel goed gaan. Ook heb je er als bestuur weer werk van als je de scheidsrechter van het veld moet halen. Daar zitten we niet op te wachten.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie wil onvoldoende investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘Begrijp jij het dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Helaas lopen wij hier ook tegenaan. Aan de ene kant begrijp ik het wel, want steeds meer mensen werken. Aan de andere kant begrijp ik het niet, want ik heb het zelf ook altijd naast mijn werk gedaan. Ik vind dat alle mensen die lid zijn, (of die een kind hebben die lid is) hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Dat hoort erbij. Anders moet een klein groepje alles doen. Iedereen kan wat: besturen, in de kantine staan, leider of trainer zijn, tegels leggen of noem maar op. “Samen doen is beter” is het motto van onze club en hier sta ik volledig achter. Ik denk, wanneer mensen weten wat er allemaal moet gebeuren bij een vereniging, ze het beter zullen begrijpen. En het is ook nog leuk om een keer achter de bar te staan of een groepje te begeleiden. Gelukkig hebben we ook veel enthousiaste mensen bij onze club die dit wel begrijpen.”
Met welke Nederlandse trainer die in het binnen of buitenland betaald voetbal actief is zou jij wel een avondje uit willen gaan en waarom: ‘Met Giovanny van Bronckhorst. Gewoon omdat hij mij een hele aardige man lijkt en ik heb hem als voetballer altijd bewonderd.” (Sorry Wim dat ik niet de trainer van FC Groningen noem….ha ha)”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Fijn dat je ook aan vrouwen binnen het amateurvoetbal denkt, want er zijn echt veel vrouwen vrijwilligster bij de voetbalclubs wat volgens mij steeds meer worden.”