Puurvoetbalonline in gesprek met Estelle Zwiers(v.v. Helpman): We willen zo snel mogelijk weer terug naar de tweede klasse.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Estelle Zwiers is de dochter van Helpman-icoon Harry Zwiers. Estelle voetbalt voor, en hoe kan het anders, voor de dames van Helpman. Met de speelster van Helpman 1 had Puurvoetbalonline onderstaand vraaggesprek met als onderwerpen o.a. , ´erfenis´, ambitie en Tommy Beugelsdijk.
Estelle Zwiers
 Estelle, jij voetbalt voor de voetbalvereniging Helpman. Daar voetbal je al vanaf hoe jong: ‘Ik was 9 jaar toen ik bij Helpman ben gaan voetballen. “
Wat maakt het damesvoetbal in jouw ogen zo leuk: ‘Ik ben opgegroeid met voetbal, mijn vader, moeder, tante, oom, neven, nicht en broertje zaten er allemaal op. Toch vond ik op jonge leeftijd turnen leuker terwijl ik elk weekend wel te vinden was bij een voetbalveld of bij het zaalvoetbal. Op mijn negende heb ik een keer meegetraind met de D-meisjes en kon ik niet meer ontkennen dat het niks voor mij was. Ik vond het ontzettend leuk en heb na twee jaar uiteindelijk het turnen opgegeven. Nu is een zaterdag zonder voetbal voor mij geen zaterdag meer.”
Je voetbalt nu bij Helpman. Dat is je eindstation of zeg je, misschien een stapje hoger: ‘Ik zeg nooit nooit, maar op dit moment hebben wij bij Helpman een hele leuke damesselectie waar ik het erg naar mijn zin heb. Toen ik 12 was ben ik een keer gescout voor de KNVB voor meiden onder de 16, maar deze uitdaging kwam voor mij te vroeg. Ik had er moeite mee om met meisjes van 16 te voetballen. Daar heb ik nu wel spijt van. Toen ik 14 was speelde ik al met dames 1 van Helpman. Toen voetbalde ik ook met en tegen oudere dames.”
Jij weet ongetwijfeld dat jouw vader een prima voetballer was. Wat heb jij van hem ‘geërfd ‘ als voetballer: ‘Haha, om een kopie van mijn vader te zoeken moet je bij mijn broertje zijn. Gek genoeg zeggen de meeste mensen dat ik de voetbalkwaliteiten van mijn moeder heb. Al heb ik ongetwijfeld ook wat talent van mijn vader. Ik heb minder technische kwaliteiten dan mijn vader, maar ik ben niet benauwd om een duel in te gaan. Ik lijk meer op een soort stofzuiger. “
Wat is jouw favoriete positie in het veld en waarom: ’Toen ik begon met voetballen heb ik altijd in de spits gestaan, dit tot ik bij de dames kwam. Ik stond daar voorgaande jaren op het middenveld, het liefst op 6. Vorig seizoen ben ik ook wel eens op de plek van het centraal-duo gekomen door blessures, hier kom ik ook wel tot mijn recht want ik hou nou eenmaal van overzicht. Maar je kunt mij beter niet aan de zijkanten zetten. Dit seizoen sta ik weer op 6 of  op 3.” 
FC Groningen speelt aan het einde van het seizoen geen play offs omdat: ‘Groningen op dit moment nog te wisselvallig speelt en ik vind dat Groningen te weinig kwaliteiten heeft binnen het team. “
Wat doet Estelle Zwiers in het dagelijks leven: ‘ Ik zit in het laatste jaar van de opleiding Sociaal Agogisch Werk Pedagogisch Werk 4. Op maandag en dinsdag ga ik naar school en op woensdag en donderdag ga ik naar stage. Ik loop stage op een kinderdagverblijf. Op dinsdag- en donderdagavond train ik en op zaterdag een voetbalwedstrijd. Verder vind ik het leuk om dingen te doen met familie en vrienden en kijk ik graag bij voetbalwedstrijden van Helpman of Roden, waar mijn vader nu trainer is.”
Wat vind jij een voetballer in de eredivisie waar jij van denkt, daar wil ik wel een avondje mee stappen: ‘ Dan ga ik voor humor, Tom Beugelsdijk. Ik denk dat je daar de hele avond wel mee kan lachen. ‘Rustaaaag’, misschien dat ik ook maar een dergelijke aanvoerdersband aanschaf Hahaha.”
Nog vaak wordt er gezegd dat voetbal niets voor vrouwen/meisjes is. Leg eens uit waarom dat klinkklare onzin is: ‘Ik vind dat iedereen die plezier in het spel heeft, mag voetballen. Of dat nou mannen of vrouwen zijn, dat maakt helemaal niet uit. “
Wat is jullie doelstelling als Helpman-dames: ‘ Minstens één periode pakken en voor mij persoonlijk daarbij eindigen bij de eerste drie. We willen zo snel mogelijk weer terug naar de 2e klasse.”
Wat is jouw voorbeeld als voetbalster en waarom: ‘Ik ben erg ambitieus, maar tot een bepaalde hoogte. Ik kijk vrij weinig naar damesvoetbal, en heb daarbij geen voorbeeld. Als ik hogerop wilde voetballen had ik eerder naar een andere club moeten gaan en het hoogst haalbare moeten halen, maar ik ben nou eenmaal een clubmeisje.”