Dames in het amateurvoetbal: Jeanette Laning v.v. Noordwolde

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal’. De tweede die in ‘beeld’ komt is Jeanette Laning, vrijwilligster bij de voetbalvereniging Noordwolde.

Jeanette Laning-Dijkema
Jeanette, Jij bent als vrijwilligster actief in het amateurvoetbal. Wat was voor jou de reden om vrijwilliger te worden: ‘
De reden was destijds dat mijn echtgenoot voetbalde en ik me graag wilde inzetten voor de vereniging VV Noordwolde waar hij speelde in het eerste elftal.”
Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging: ‘Tegenwoordig doe ik de programmaverkoop bij de wedstrijden van het eerste elftal. Ik regel tevens de prijzen voor de verloting die aan het programmaboekje gekoppeld is. In het verleden heb ik jarenlang (10 jaar ongeveer) kantinediensten gedraaid (wekelijks afwisselend op ‘s ochtends en ‘s middags). Daarnaast ben ik elftalleidster geweest van de C-junioren en later van de F pupillen. Ook zat ik in de jeugdcommissie tijdens mijn jaren als jeugdleidster. Ook heb ik mijn scheidsrechter diploma gehaald waarmee ik jeugdwedstrijden mocht fluiten.”
Ben jij zelf actief geweest als voetbalster: ‘Ja begin jaren 80 heb ik een aantal jaren (samen met mijn zusje) in het dameselftal van Noordwolde gespeeld (niet dat ik het goed kon, maar ik liep altijd vrij).”
De voetbalwereld wordt afgeschilderd als een machowereld. Deel jij die mening: ‘Ja tegenwoordig zeker. Als je in profwereldje kijkt zijn het (bijna) allemaal macho’s. Bij het amateurvoetbal valt dat reuze mee.”
Veel Groninger voetballiefhebbers zijn fan van FC Groningen. Geldt dat ook voor jou: ‘Ja ik ben er eigenlijk wel toe veroordeeld met twee 'voetbal' mannen in huis. Maar ik vind het ook wel leuk om vanaf mijn eigen bank de wedstrijden van de FC te volgen. Vroeger was ik daarin veel fanatieker en bezocht dan ook vaak de thuiswedstrijden van de FC (Europees voetbal in de jaren 80, dan miste ik geen wedstrijd).”
Dat het sportpark van Noordwolde eindelijk wordt opgeknapt had jaren eerder moeten gebeuren: ‘Ja helemaal mee eens: gelukkig is Noordwolde nu eindelijk aan de beurt wat opknappen betreft. Alleen een beter trainingsveld staat op het verlanglijstje. Geweldig als ik zie hoe al die vrijwilligers nu mee hebben geholpen om het hoofdveld een metamorfose te geven.”
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben medewerker organisatie en planning bij het Studentenbureau UMCG. Ik organiseer alle coschappen voor de Masterstudenten Geneeskunde van de RuG die binnen het UMCG stage lopen.”
Wat vind jij van al het ophef rondom het Nederlands Elftal zoals nu weer rond Van Persie en Depay: ‘Ik weet daar nu niet het fijne van, maar ik vind de spelers van het Nederlands Elftal (bijna) allemaal ego’s. Ten slotte moeten zij net als ik werken voor hun inkomen. En ik vind hun instelling daarbij soms ronduit slecht.”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Voetbal Inside: ik ben met mijn voetbalmannen bijna verplicht om hier naar te kijken en dat is niet echt een straf voor mij.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie onvoldoende wil investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is: ‘Mee eens, als je wilt voetballen, moet je daar enorm veel tijd in steken. Het is namelijk een teamsport en daar moet je vaak andere dingen voor laten. Tegenwoordig gaan spelers zomaar tijdens de competitie een “weekendje weg” maar dat vind ik dus echt niet kunnen (zal in huize Laning ook zeker niet gebeuren). 100% inzet als je aan een teamsport doet. Zo niet, dan ga je maar dammen of schaken.”
Begrijp jij dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden: ‘Ja het vinden van vrijwilligers is enorm lastig. Ook bij Noordwolde is dat een item. Dat heeft te maken met het enorme aanbod van andere zaken dan voetbal. Vroeger was een voetbalwedstrijd het belangrijkste van de week, maar tegenwoordig is er veel meer dan alleen die voetbalwedstrijd. Als ik kijk naar sommige ouders van jeugdleden: die gaan er klakkeloos van uit dat een voetbalclub een handige zaterdagopvang is en weten niet dat er door de week veel arbeid wordt verricht door vrijwilligers. Denk aan elftalleiders, de kantine medewerkers, de lijnenkrijters enz.”
Met welke Nederlandse trainer die in het betaald voetbal actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Met Ron Jans, omdat ik dat een geweldig persoon vind. Daar zou ik wel een avond met kunnen vullen. Regel jij dat voor mij.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen:’ Elke club moet zijn/haar vrijwilligers in ere houden. Gelukkig voel ik mij bij Noordwolde altijd gewaardeerd. En ik zou ouders van voetballende jeugdspelers het volgende graag mee willen geven: denk elke keer als u uw zoon of dochter naar VV Noordwolde laat gaan, dat voordat er een wedstrijd gespeeld kan worden of een training kan worden gegeven daar  achter de schermen een aantal vrijwilligers menig uurtje vrije tijd aan hebben besteed. Ook lof aan alle trainers, elftalleiders en scheidsrechters (zowel voor de jeugd als voor de senioren), die in hun eigen vrije tijd de voetballers zoveel mogelijk willen leren en willen laten genieten. Als laatste de medewerkers van onze kantine: ook zonder hen is het bestaan van een voetbalclub onmogelijk.”