Hillechien Zuidersma- Hulsebos: Een bezige bij binnen Zeester

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Hillechien Zuidersma- Hulsebos is een van de vele vrijwilligers binnen de voetbalvereniging Zeester. Naast bestuurslid, jeugdtrainster en voetbalster is ze namelijk ook actief in de kantine van de zaterdag vijfdeklasser zodat we mogen spreken van een bezige bij binnen de Zoutkamper voetbalclub.
 Hillechien Zuidersma-Hulsebos
Hillechien, je bent naast bestuurslid, leidster en kantinemedewerkster ook speelster bij de voetbalvereniging Zeester. Hoelang ben je al actief als voetbalster: ’Ik ben pas vanaf het begin van dit seizoen actief als speelster. Mijn functie in het jeugdbestuur vervul ik sinds de her oprichting van Zeester en leidster ben ik vier jaar.”
Jouw functie is voorzitter van het jeugdbestuur. Hoe staat het er voor met jullie jeugdafdeling: ‘De jeugdafdeling van Zeester staat er goed voor. Op dit moment zijn er rond de 100 spelende jeugdleden en er zit nog steeds groei in. Hebben wij als motto dat het plezier in het voetbal voorop staat.”
Vaak hoor je, het is lastig om kader te vinden. Hoe gaat dat in Zoutkamp: ’Dat valt in Zoutkamp wel mee. We hebben binnen de jeugdopleiding qua kader weinig tot geen opstartproblemen gehad en de gaande zaken lopen volgens het jeugdbestuur ook prima.”
Door velen wordt een voetbalclub als een bindmiddel in een dorp gezien. Was zonder de terugkeer van Zeester Zoutkamp ‘dood’ geweest: ’Ik denk niet dat Zoutkamp dood was geweest zonder Zeester. Ik ben wel van mening dat het een hoop leven terug brengt in het dorp en sinds de terugkeer van Zeester leeft het sportpark weer. Elke dag is er een hoop bedrijvigheid op het sportpark en men vind dat de gezelligheid van voorheen weer terug is.”
Wat doe jij in het dagelijks leven: ’Naast ons eigen gezin ben ik Gastouder. Ik heb daar destijds ( na het stoppen van ons eigen bedrijf) voor gekozen. Zodat ik ook bij onze eigen drie kinderen thuis kan zijn. Daarnaast hebben wij ook het beheer van de voetbalkantine. Dit brengt naast een hoop drukte ook veel gezelligheid met zich mee.”
Waar denk jij dat Zeester over vijf jaar, na de hernieuwde gemeentelijke herindeling als vereniging staat: ‘Ik vind dat een lastige vraag, er wordt steeds meer zelfredzaamheid van de verenigingen verwacht maar denk wel dat we met behulp van de vele vrijwilligers, sponsoren, donateurs en leden we als Zeester ver kunnen komen. Dus antwoord op jou vraag waar Zeester over vijf jaar staat? Nog gewoon in Zoutkamp!”
Velen maken zich druk om de ZIGGO/Ajax deal. Logisch of andere zaken belangrijker in leven: ‘Andere zaken zijn veel belangrijker, ik begrijp de ophef hierover niet. Wel zijn de meningen in ons huis hierover verdeeld. Andries is namelijk nu zeker blij dat we klant zijn bij KPN.”
FC Groningen gaat ook dit seizoen play offs halen omdat: ‘Ik zal wel geen vrienden maken nu, maar ik denk niet dat FC Groningen dit jaar play offs gaat spelen.”
Jij begeleidt ook de E1- junioren binnen Zeester maar jij traint ze niet. Hoe lastig is dat of juist niet: ‘Sinds kort zijn een aantal leden binnen Zeester begonnen aan een cursus junioren trainer. We hopen deze cursus met een paar weken af te sluiten met een diploma. Sindsdien is het wel makkelijker om de trainingen te geven en aan te passen op de gespeelde wedstrijden.”
Wat moet er, althans dat vindt jij, bij Zeester als eerste veranderen: ‘Op voetbal gebied vind ik dat het allemaal goed verloopt, al zou het mooi zijn als er in het 1e elftal nog wat versterking bij zou komen. Verder zou het mooi zijn als er een aantal parkeer plaatsen extra zouden komen. Ik weet dat hier hard aan gewerkt word, net als aan het opknappen van de rest van het complex. Ook dit wordt mogelijk gemaakt door de veelvuldige samenwerking van de vrijwilligers en sponsoren binnen Zeester.”
Met welke voetballer uit de eredivisie wil jij wel een keer vlaggetjesdag vieren en waarom: ’Haha… wat een vraag! Als ik dan toch iemand moet kiezen doe dan maar Frank de Boer het is wel geen speler maar ik denk dat ik met hem wel een feestje kan vieren. Al weet ik niet of ik daarmee wel thuis kan komen, Andries en Ajax ligt elkaar niet zo goed haha…”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij nog wel graag vertellen: ‘Dat ik van een meisje zonder voetbal geschiedenis,( Deed vroeger aan volleybal en zwemmen), nu wel erg veel van het voetbal ben gaan houden. Dat komt voornamelijk door Andries. Bij ons gaat het spreekwoord “Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet!”zeker op. Hij heeft van kleins af aan al een enorme passie voor het voetbal en dan vooral voor Zeester. Door zijn enorme drive voor het voetbal ben ik er ook langzaam in gegroeid. In het begin van onze relatie heb ik weleens gedacht dat het voetballen wel wat minder mocht. Maar nu is het ondenkbaar dat in ons gezin geen voetbal zou zijn. Met drie kinderen die actief voetballen, een moeder die zelf is gaan voetballen en een vader die niet om gezondheidsredenen niet meer actief in het veld kan zijn maar zeker wel daarbuiten. Kortom er draait veel om voetbal binnen ons gezin. We zijn daarom ook veelvuldig op sportpark Toercamp te vinden en noemen het gekscherend ons tweede huis! Om dingen te organiseren vind ik erg leuk vandaar uit was het bijna vanzelfsprekend dat ik ook iets binnen de organisatie van Zeester zou gaan doen. Ik regel de scheidsrechters, de trainers enz.. binnen de jeugd en heb hier veel plezier in.”