Teuny Bosma gaat met het zaalteam van Drachtster Boys dames 1 voor de titel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Teuny Bosma is, naast keepster van het zaalteam van Drachtster Boys werkzaam als Zorgcoordinator, docent Sport en Bewegen en docent Bewegen, Sport en Maatschappij aan het OSG Singelland Drachtster Lyceum. Als keepster, profiteert’ zij van het topsportverlof dat ze van haar werkgever krijgt en waar ze uitgebreid over verteld. Dat doet Teuny overigens ook over alle andere onderwerpen die tersprake komen in het vraaggesprek wat Puurvoetbalonline had met de keepster van het zaalteam van Drachster Boys dames 1.

1383630429N994563 4882459113222 1131888488 n


Teuny jij bent keepster van het dames zaalvoetbalteam van Drachtster Boys. Kun jij wat meer over jullie team vertellen: Drachtster Boys Vr.1 is een hardwerkend en leergierig team wat als ambitie heeft om dit seizoen kampioen van Nederland te worden. Een mix van jong (16) en oud (33) waar veel ervaring in zit en waar we als vrienden met elkaar voetballen. Dat laatste maakt dat we ook echt een team zijn en in vergelijking met andere teams niet leunen op 1 of 2 kwalitatief zeer goede spelers. Daarnaast hebben we een heel goed kader met Jos (trainer), Cor (leider), Conny (teammanager) en sinds kort Kamiel (fysiotherapeut).

 Ben jij naast jouw zaalvoetbalactiviteiten ook nog actief op het veld en zo ja bij welke vereniging: Dit is het eerste seizoen dat ik niet meer actief ben op het veld. Vorig seizoen stond ik nog onder de lat bij The Knickerbockers Vr.1. We hebben bij Drachtster Boys duidelijk onze ambitie uitgesproken en daar moet je, vind ik, ook dingen voor laten. De combinatie veld/zaal is heel erg leuk, maar 4x per week trainen en 2x per week wedstrijden voetballen is teveel als je optimaal wilt presteren.

Uit jullie verslagen begrijp ik dat jullie door geheel Nederland, crossen’. Hoe lossen jullie dat op qua school en werkzaamheden: Mijn werkgever, OSG Singelland Drachtster Lyceum, geeft mij de mogelijkheid om mij optimaal voor te bereiden op de wedstrijden. Ik ben vrijdag om 12.00 uur klaar met mijn lessen zodat ik de hele middag nog kan rusten. Echt heel fijn dat dit, ondanks de druk die mijn topsportverlof op het rooster legt, kan.  Een aantal 'werkende' meiden zijn vrij op vrijdag. Van de schoolgangers binnen het team hebben een paar een topsportregeling. De wedstrijden naar Sittard en Venray betekent vroeg vertrekken. (tussen 16.00 en 17.00) Voor de wedstrijden die we in het westen spelen ligt de vertrektijd tussen 17.30 en 18.30 uur.

Jij bent werkzaam als zorgcoordinator, docent Sport en Bewegen en coördinator Begeleiding voor Bijzondere Talenten. Wat moet ik mij daar precies bij voorstellen: Naast mij lessen als docent Sport en Bewegen (in de volksmond gymnastiek) en Bewegen, Sport en Maatschappij coördineer ik de zorg die leerlingen nodig hebben op onze locatie. Van ziekteverzuim tot schoolmaatschappelijk werk en van pesten tot gedragsstoornissen. Ik zorg, samen met het zorgteam, voor de meest optimale begeleiding van onze leerlingen zodat ze zich zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen (zowel cognitief als sociaal-, emotioneel). Als coördinator Begeleiding voor Bijzondere Talenten zorg ik er samen met een team voor dat onze zgn. rugzakleerlingen goede begeleiding/ondersteuning krijgen en zo in staat zijn om bij ons een diploma te halen.

Velen vinden dat het damesvoetbal, zowel zaal als veld zwaar onder belicht wordt in de media. Hoe zie jij dat: Er valt en staat veel bij de media. Wij hebben aan aandacht, in onze regio, niet te klagen. Wekelijks staan we in de Leeuwarder Courant, Drachtster Courant en Actief en verder zie je onze verslagen op Tweenul en Puurvoetbalonline staan. Conny is daarin voor ons onmisbaar. Zij schrijft wekelijks verslagen en zorgt voor de verspreiding naar de diverse media. Als je landelijk naar de media-aandacht kijkt is dat weinig. De NOS heeft het Nederlands Team (eindelijk) gevonden, maar van de BeNeLeague zien we niks terug. De sport moet ook nog groter en professioneler worden, zeker het zaalvoetbal. Sponsoren staan niet in de rij, want er is weinig publiciteit. Geduld hebben en de kans grijpen zodra die er is!

Wat maakt de functie van keepster in een zaalvoetbalteam zo leuk: Het hele zaalvoetbalspelletje is leuk. Zowel technisch als tactisch en het gaat allemaal op een hoog tempo. Als keeper in de zaal ben je, veel meer dan op het veld, echt een speler/onderdeel van het team. De spelhervattingen bij de keeper zijn belangrijk want ik kan iemand met een worp alleen voor de keeper zetten. Ook al zijn we veel sterker dan de tegenstander. Ik moet elke wedstrijd wel reddingen verrichten en moet daarom ook de hele wedstrijd geconcentreerd en gefocust zijn.

Hoe vaak trainen jullie per week en hoe staat het met de specifieke training die jij nodig bent: We trainen twee keer per week. Op maandag conditioneel en op woensdag team tactisch. Tot vandaag heb ik elke woensdag voor mezelf specifiek getraind, maar vanaf vandaag train ik op maandag in Leek met de keepers van Leekster Eagles en rij daarna door naar Drachten om bij Drachtster Boys aan te sluiten.

Jullie spelen op een hoog niveau dus is de vraag gerechtvaardigd. Ben jij ooit voor vertegenwoordigende teams uitgekomen of is dat nog steeds het geval: Ik heb voor KNVB selectie Noord gespeeld en drie seizoenen voor het Nederlands Team. Helaas is er om financiële redenen vorig seizoen geen enkele activiteit meer geweest van het Nederlands Team. De selecties van de gewesten bestaan niet meer omdat de clubs trainen en het daardoor geen toegevoegde waarde meer had.

Ben jij verder ook nog actief binnen de zaalvoetbalafdeling van Drachster Boys en zo ja, waarin: Vorig seizoen zijn we begonnen met een zaalvoetbalschool voor meiden van 12-18 jaar. Dat was een groot succes en vanuit de zaalvoetbalschool hebben we een Talenten Team gemaakt. Het team van meiden tussen de 13 en 20 komt uit in de hoofdklasse Noord en is een opleidingsteam voor Vr.1. Inmiddels zijn er al twee Talenten een keer aangesloten bij de eerste selectie. Ik ben trainer van de meiden. We trainen elke dinsdag en de meiden ontwikkelen zich snel. Je merkt dat ze nog weinig ervaring in de zaal hebben ten opzichte van andere teams, maar voetballend kunnen ze al meekomen. Het tempo ligt veel hoger dan wanneer je op het veld bij de meisjes voetbalt en tactisch komt er ook veel meer bij kijken.

Heb jij als keepster ook een voorbeeld en zo ja wie: Nee, ik heb niet 1 persoon als voorbeeld. Om beter te worden kijk ik wel veel beelden van wedstrijden en training in de zaal, maar ik kijk niet naar een specifieke keeper.

 Rond de velden is veel te doen als het gaat om het geweld wat maar niet wil stoppen. Denk jij dat de KNVB op dat gebied te tolerant is of denk jij dat hun aanpak de juiste is: Het begint bij opvoeding en het goede voorbeeld geven als ouders. De KNVB heeft daar weinig invloed op behalve dat ze trainers/leiders en kader moeten aanpakken die dat soort wangedrag laat zien. Clubs moeten ook harder optreden en dit soort lui nooit meer toelaten op hun velden. Het is iets van deze tijd en we kunnen van alles doen en proberen, maar wie kwaad wil doet toch wel kwaad. Hoe goed de bedoelingen, straffen en ideeën van de KNVB ook zijn.

Wat zijn jou drie meest memorabele wedstrijden tot nu toe in jouw loopbaan:

1: Mijn eerste wedstrijd in het shirt van Oranje. Ik ben nog nooit zo zenuwachtig geweest, maar de woorden van de bondscoach vooraf zal ik nooit meer vergeten. De bekerfinale in Groningen. Welk jaar dat was weet ik niet meer. Toen werd duidelijk, en niets ten na dele van anderen overigens, hoe belangrijk Cor voor ons is. We speelden tegen Futsal Heerenveen en begonnen heel slecht. Cor kwam pas later de zaal in en om een of andere reden ging de knop toen bij ons om. Shannon maakte uit een uitgooi van mij echt een schitterende goal. We verloren wel, maar de ommekeer in die wedstrijd zal ik nooit vergeten.

 2: Met Drachtster Boys voor de derde keer op rij de Midwinter Cup winnen was schitterend. Dat soort toernooien kunnen we eigenlijk alleen maar verliezen. Winnen we is het logisch want we spelen Eredivisie, verliezen we dan juicht iedereen want we spelen Eredivisie en zijn verslagen. De druk ligt altijd bij ons en de kunst is natuurlijk om met die druk om te gaan. Een Eredivisiewedstrijd voetballen (2x20 min zuivere speeltijd) is echt heel anders dan 1x12 minuten waarin het moet gebeuren.

 3: Drie is weinig. Nu ik het 'moet' opschrijven is er zoveel. Mijn opa met zijn klapstoeltje langs de lijn, kampioen worden met Drachtster Boys zaal, de beker winnen met Drachtster Boys zaal, landelijke finales spelen, kampioen worden op het veld, handhaving in de topklasse (veld) met TKB. Veel mooie momenten dus.

Van jullie teammanager Conny Oosting-Wildeboer begreep ik dat jullie voor de titel gaan. Hoe reëel is die doelstelling op dit moment: Alles ligt nog open. We hebben weliswaar twee wedstrijden verloren, maar iedereen heeft minstens 1 wedstrijd verloren. Als wij vrij van blessures en schorsingen blijven en daarbij vertrouwen in onszelf blijven houden kunnen we heel ver komen.

Jij vertelde, je moet een keer naar Drachten komen om ons te zien spelen. Vertel de bezoekers van Puurvoetbalonline maar waarom we dat absoluut een keer moeten doen: De sfeer en het zaalvoetbal op landelijk niveau maakt een vrijdagavond in de Lasconhal tot een hele leuke zaalvoetbalavond.