Gerieke Wiersum(SV Bedum dames 1): Geef mij maar een kort gemaaide grasmat

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Gerieke Wiersum voetbalt voor SV Bedum dames 1 nadat ze negen jaar geleden haar voetbalcarrière in de D3 van CVVB begon. Een 20-jarige voetbalster met een uitstekend linkerbeen die enthousiast verteld over Wesley Sneijder, de weddenschappen van haar trainer, de doelstelling van haar team en hoe ze over kunstgras denkt.
 
1379505796N543992 438699542878881 1676084446 n

Voor Gerieke Wiersum begon haar voetballoopbaan op 11 jarige leeftijd en de Bedumse weet negen jaar later nog precies in welk team dat was. ‘ Ik werd in de D3 van CVVB ingedeeld en het mooie was dat jaar werd ik direct voor de eerste keer kampioen. Een kampioenschap maak je normaal gesproken niet vaak mee en als dat direct in je eerste jaar als voetbalster gebeurd is dat wel iets wat je bij blijft.”
Na dat eerste jaar werd de voetbalster overgeheveld naar MeisjesC1om via jong dames en dames 2 in het eerste team van CVVB dames terecht te komen. ‘In mijn periode als speelster van dames 2 voetbalde ik met allemaal vriendinnen maar helaas viel dat team op een gegeven moment uit elkaar. Toen ben ik door geschoven naar het 1e damesteam en dit wordt mijn derde seizoen dat ik voor dit team speel en waar we vorig seizoen kampioen mee zijn geworden.”

Hecht team
Een kampioenschap wat volgens Gerieke tot stand kwam door een prima teamgeest en een prima wisselwerking met de technische staf. ‘Wij zijn als team heel hecht. Iedereen weet van elkaar wat haar kwaliteiten wel of niet zijn. Dat wordt door de groep als totaal gebruik van gemaakt maar we accepteren ook dat niet iedereen dezelfde kwaliteiten heeft. En wat ik ook belangrijk vindt is de wisselwerking met de onze trainers. Zo was een van onze trainers, Albert ten Caat als trainer nog nooit kampioen geworden. Ik kan je vertellen dat we zijn eerste kampioenstitel met zijn allen even stevig hebben gevierd.”

Gerieke Wiersum speelt in dames 1 van nu SV Bedum meestal op de linkshalf positie en heeft een, zoals dat in voetbaltermen heet een prima linkerbeen. Voorzetten vanaf links gaan haar goed af en met eigen ogen heb ik kunnen aanschouwen dat de corners van de, linkspoot’ in negen van de tien keer voor het nodige gevaar zorgen. Zelf doet ze wat bescheiden over haar traptechniek maar toch geeft ze naar enig aandringen toe dat ze wel een, aardige’ linker heeft die voorzetten en steekballetjes kan loslaten die voor het nodige gevaar kunnen zorgen.

Vreemde redenering


Plotseling komt het gesprek op de steeds terugkerende opmerking het voetballen is niets voor dames en meisjes en waar Gerieke een duidelijke mening over heeft. ‘Ik vind het vreemd dat er zo geredeneerd wordt want als je kijkt hoe het dames en meisjesvoetbal de laatste jaren is gegroeid dan zegt dat toch wel iets. Daarom is het ook erg jammer dat het Nederlands damesteam op het EK slecht gepresteerd heeft. Een prima prestatie van Oranje had het damesvoetbal in Nederland nog meer impuls gegeven namelijk. Maar als het Oranje van dit EK vergelijk met het team van twee jaar terug was dat een verschil van dag en nacht. Er werd zeer rommelig gespeeld en aanvallend werd er nauwelijks een kans gecreëerd. Maar inderdaad alles staat of valt met een goed resultaat want nu wordt natuurlijk weer gezegd, het wordt nooit wat met het damesvoetbal in Nederland. Aan de andere kant als ze straks weer een paar duels winnen zijn er opeens weer heel andere geluiden te horen. Dat zie je ook aan hoe bijvoorbeeld FC Groningen gevolgd wordt. Toen ze met twee overwinningen begonnen werd er over Europees voetbal gesproken maar nu we een paar weken verder zijn, en er meer verloren dan gewonnen werd, is het een voor velen zeer matig team. Ik zeg dan ook altijd, dat hoort er allemaal bij, de emotie van de voetballiefhebber die dan niet meer helder kan denken.”

Bedum
We keren weer terug naar Bedum waar Gerieke in de loop van dit seizoen in het paars van SV Bedum zal gaan spelen. ’Wat ik begreep kan dat nog wel enkele weken duren voordat het zover is. Maar ik moet zeggen dat ik het op dit moment nog niet erg vindt om nog in het rood te spelen. Het zal toch even wennen zijn omdat ik mijn hele voetballoopbaan al in het rood speel.”

Weddenschappen

Zijn naam is al even gevallen maar de Bedumse moet lachen als de vraag komt hoe het met de weddenschappen van Albert ten Caat staat die hij nog wel eens met sommige dames van het team wil aangaan. ‘Na zijn, voor hem althans, in het vorig seizoen niet zo goed verlopen weddenschappen is hij nu wat voorzichtig geworden. Hij kijkt nu even de kat uit de boom wat betreft onze prestaties in de derde klasse maar Albert kennende denk ik dat we nog wel weer wat kunnen verwachtten.”

De scholiere, ik volg een opleiding facilitaire leidinggevende aan het Alfa College, volgt ook de prestaties van het, grote’ Nederlands Elftal en ze was dan ook verbaasd dat Wesley Sneijder in eerste instantie niet voor de duels tegen Estland en Andorra geselecteerd was. ‘Ik vond dat een vreemde beslissing van Louis van Gaal want een Sneijder in vorm is gewoon de meest creatieve middenvelder die Nederland rijk is.”

Opeens valt het woord kunstgras en Gerieke Wiersum is blij dat er in Bedum eindelijk een kunstgrasveld ligt. ‘ Dat we nu een kunstgrasveld hebben is een vooruitgang voor de club. We kunnen nu altijd trainen, en het aantal afgelastingen wordt drastisch verlaagd. Het is goed om mee te gaan met de tijd en ik ben blij dat de gemeente dit ook heeft ingezien maar als ik eerlijk ben heb speel ik liever op een goed gemaaide grasmat.”

Doelstelling

Aan het slot van dit interview komt natuurlijk de onvermijdelijke vraag, wat is de doelstelling voor SV Bedum dames 1. ‘Dat is een lastige vraag want we zijn nu een klasse omhoog gegaan. Wel zijn we versterkt met een aantal speelsters van buiten af en speelsters die weer terug zijn gekomen. Ook hebben we nu weer een tweede team waar we wat aanvulling uit kunnen krijgen. Voor de beker hebben we twee keer gespeeld tegen een tweede klasser (Pelikaan S da1 en v.v. Hunsingo da1). We konden deze sterkte teams aardig meekomen en als team hebben we toen een prima prestatie neer gezet. Ik denk daarom dat we het wel aardig gaan doen dit seizoen. Maar dan moeten we allemaal wel een beetje fit blijven en de nu nog geblesseerden snel weer aansluiten.”