Irene Bos(De Pelikanen dames): Tien minuten straf gaat niet werken

Geschreven door Irene Bos op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Irene Bos bijt de spits af in de rubriek Voetbalvrouwen wat een onderdeel zal worden van het project ‘Promotie Damesvoetbal’. Prima antwoorden op de gestelde vragen en stellingen die in sommige gevallen duidelijk waren maar waar een ding naar voren kwam. Irene Bos is een voetbalster die weet waar ze over praat.
1378282494Nmevr. I. Bos  1
Irene jij voetbalt voor dames 1 van De Pelikanen. Kun je een korte omschrijving van jouw voetbalcarrière tot nu toe geven: Toen ik 12 was ben ik begonnen met voetballen, nadat ik jaren lang aan turnen heb gedaan. Ik ben toen begonnen bij de C2 samen met een vriendin bij de jongens. Het volgende seizoen kwam er een meisjes C-team waar ik een jaar of 2 heb gespeeld. Toen heb ik op advies van de trainster van de dames op dat moment (Trea van der Molen) een jaar eerder als normaal de overstap gemaakt naar het dames 1 team. Nu ben ik 29 dus ik loop al een aantal jaartjes mee bij de dames. Helaas ben ik op dit moment geblesseerd aan mijn knie (kraakbeenletsel) en kijk ik dus toe. Hoe het lichamelijk verder gaat is nog afwachten, wat ik wel weet is dat als je langs de zijlijn toekijkt niets voor mij is! Het voetbalvirus (zowel het spelen zelf als het vrijwilligerswerk) heb ik met de paplepel ingegoten gekregen. Mijn vader was altijd actief voetballer en bestuurder maar is helaas veel te vroeg in 1995 overleden. Ook mijn moeder heeft jarenlang vrijwilligerswerk gedaan en heeft in het bestuur gezeten.

Naast voetbalster ben je ook bestuurslid bij De Pelikanen en doet daar de wedstrijdzaken. Dat is een taak die door het vaak moeten omzetten van wedstrijden meer tijd kost dan jij zou willen: Klopt helemaal. Ik heb de portefeuille wedstrijdzaken wat inhoudt dat ik eindverantwoordelijke ben voor de gehele commissie, de organisatie rondom de wedstrijden en het contact met de KNVB. Daarbij ben ik zelf wedstrijdsecretaris van de jeugdafdeling waarbij ik er inderdaad vaak tegen aan loop dat het me meer tijd kost dan dat je graag zou willen. Vooral bij aanvang van het seizoen (bekerwedstrijden in de vakantie), en aan het einde van het seizoen (alle inhaalwedstrijden plannen of verzetten) kost veel tijd.
Ook ben ik van mening dat de mentaliteit van vele jeugdspelers (en ouders) veranderd. Men zegt veel makkelijker af als ‘vroeger’. Andere dingen zijn/worden helaas belangrijker. Ik ben opgevoed met het principe; je doet aan teamsport en dan hoor je er te zijn. Onze vakanties/feestjes en weekendjes weg werden altijd om het voetbal heen gepland.
Graag zou ik zien dat de KNVB strenger gaat worden in het verplaatsen van wedstrijden. Een optie zou zijn om veel meer teams uit te laten komen in de A-categorie wat betekent dat wedstrijden niet naar achteren verplaatst mogen worden. Of er zou een maximaal aantal verplaatsingen per team toegestaan moeten worden.

Wat is jouw mening over de tien minutenstraf die er met ingang van dit seizoen toegepast gaan worden: Ik ben van mening dat het goed is dat een straf direct voelbaar is. Maar… praktisch gezien denk ik dat deze regel niet te handhaven is. Stel dat je als scheidsrechter een speler de gele kaart hebt getoond en dus naar de kant moet en vervolgens is er een 2e en/of 3e speler die eruit moet, dan is de scheidsrechter meer bezig met tijd bijhouden en kijken of desbetreffende speler zich langs de lijn gedraagt dan met de wedstrijd. Daarbij vind ik het jammer dat alleen de directe rode kaarten op het wedstrijdformulier komen. Persoonlijk zou ik ook de gele kaarten laten noteren waardoor spelers alsnog een uitsluiting kunnen krijgen.

Over de spelerspas is veel te doen geweest. Jij bent ook blij dat de visuele controle terugkeert: Op zich vind ik het goed dat er een betere controle plaats gaat vinden, maar ook hierbij denk ik dat er niet goed is nagedacht over de praktische zaken. Het kost zowel de scheidsrechter als de aanvoerder veel tijd voor de wedstrijd. Op tweenul.nl las ik een bericht van een scheidsrechter dat ze bedacht hadden om spelerspassen van te voren in te leveren bij de scheidsrechter en dat deze bij het ophalen van de teams de controle doet. OP zich is dit een goed idee maar alleen haalbaar bij de standaardteams aangezien bij andere categorieën de teams niet opgehaald worden.
Hopelijk is het niet zo dat er door deze wijzigingen (tijdstraf en visuele controle) vrijwillige scheidsrechters afhaken wat ik me wel voor zou kunnen stellen. Het is tegenwoordig al lastig genoeg om vrijwilligers te krijgen. Zelf ben ik spelerspas coördinator binnen de club en ik zal dan ook nauw in de gaten houden deze regel in de praktijk gaat werken, uiteraard in overleg met onze scheidsrechtercoördinator.

Het Nederlands dameselftal presteerde slecht op het EK. Dat komt mede doordat niet alle BVO’s in de eredivisie het damesvoetbal niet serieus nemen: Helemaal mee eens. Het is enorm jammer dat er niet meer profclubs zijn die damesvoetbal serieus nemen. Ik denk dat het vaak een financiële kwestie is omdat je niet weet of het voor de club wat oplevert. Maar als de BVO’s hier al geen vertrouwen in hebben kom je als Nederland zijnde niet verder. Ik ben wel van mening dat het dames voetbal al wel een boost heeft gekregen de afgelopen jaren. Vera Pauw heeft hier mijn inziens een grote bijdrage aan geleverd. Ondanks de slechte prestaties op het EK, hoewel ik het gelijkspel tegen Duitsland wel een heel prestatie vond, denk ik wel dat het damesvoetbal de aankomende jaren de stijgende lijn aanhoudt.

Wat is De Pelikanen volgens jou voor een vereniging: De Pelikanen is een hechte familie club. Bijna iedereen kent elkaar en de sfeer is gemoedelijk. Dit seizoen komen we in de competitie uit met 15 jeugdteams, 1 zaalteam en 7 senioren teams (incl. dames). Al onze standaardteams van de jeugd spelen 1e- of hoofdklasse. In dat opzicht zijn we prestatiegericht als vereniging maar we hebben ook de terechte nodige aandacht voor de teams die daaronder recreatief spelen. Het moet voor elke speler mogelijk zijn om op zijn of haar niveau te spelen. Zowel ons 1e elftal als ons 2e elftal (heren) zijn afgelopen seizoen gepromoveerd via de nacompetitie. Vooral bij het 1e elftal heeft dit als gevolg dat er veel derby’s gespeeld gaan worden (3e klasse). Dit is gunstig voor ons als vereniging maar ook zeker voor de regio! Als bestuurder ben ik trots op onze vereniging. Natuurlijk zijn er altijd verbeter punten maar in grote lijnen (o.a. voetbaltechnisch, financieel, commissies, sportpark, kantine, vrijwilligers) hebben we het goed voor elkaar.

Jullie met twee damesteams in de competitie maar ik lees niets over een jeugdteam bij de junioren. Geen aanwas of spelen alle voetballende meisjes samen met jongens: In al onze geledingen (m.u.v. de A-ers) spelen meiden bij de jongens. We hebben op dit moment niet genoeg meiden in één leeftijdscategorie om daar een meidenteam van te maken. Persoonlijk ben ik ook een voorstander van gemengde teams omdat je als meisjes bij de jongens een andere en betere ontwikkeling doormaakt. Uiteraard ben ik wel blij dat we in alle geledingen meiden hebben, hierdoor hebben we elke seizoen welk de mogelijkheid om deze over te laten gaan naar 1 van de damesteams.

Wat is dit seizoen de doelstelling van De Pelikanen dames 1: Twee jaar geleden zijn we kampioen geworden in de 3e klasse onder leiding van René Beishuizen. We hebben toen 1 seizoen mee mogen draaien in de 2e klasse. Helaas zijn we datzelfde jaar via de nacompetitie weer gedegradeerd. Het afgelopen seizoen hebben we onder leiding van René van der Duin bovenin de 3e klasse mee gedraaid. Helaas hebben we dit niet kunnen belonen via de nacompetitie. Dit jaar is het de doelstelling om weer bij de eerste 3 te eindigen wat hopelijk weer recht geeft op nacompetitie. Ik heb gezien onze spelersgroep wel vertrouwen in onze doelstelling.

Hebben jullie als damesteam een eigen website of moeten we het doen met de informatie die op de clubsite staat: We hebben jarenlang een eigen website gehad. Helaas zijn we (de officiële website van de club waar onze site ‘onderhing’) eind vorig seizoen gehackt en hebben we het nog niet weer opgepakt om een nieuwe site te maken. Daar komt bij dat iemand de tijd en zin moet hebben om de site up-to-date te houden. Hopelijk wordt dat binnenkort weer opgepakt. Het adres van de site is: pelidames.vvdepelikanen.nl J

FC Groningen behaalde in duels tegen de twee promovendi, Cambuur en Go Ahead, een schamel puntje. Ik zeg, dit wordt een moeizaam seizoen. Wat is jouw mening: Ik heb jarenlang een seizoenkaart gehad en ging met veel plezier om de week naar het Oosterpark en vervolgens de Euroborg. Twee seizoenen geleden hebben we onze kaart opgezegd omdat we het toen eigenlijk niet echt zaten zitten. Toen de FC zijn laatste oefenwedstrijd in de voorbereiding speelde in Delfzijl tegen Neptunia dacht ik; dit wordt helemaal niks.
Tegen NEC en Utrecht zijn wel belangrijke punten gehaald. Jammer dat die lijn niet is doorgezet tegen Cambuur en GA. Een buitenlands avontuurtje zou natuurlijk ook heel mooi zijn maar ik denk dat het een middenmootje wordt dit jaar. Als één ding maar duidelijk is… dat er boven de Friese clubs geëindigd wordt;-)

Nederland gaat zo goed als zeker naar het WK 2014 in Brazilië. Dan zit Irene Bos bij alle duels van Nederland in het oranje voor de buis: Zeker weten! Het liefst zou ik een wedstrijd bezoeken maar ja, even naar Brazilië… Het zou wel een leuke vakantie kunnen zijn J
Ik houd er van om zulke evenementen met anderen te beleven dus ik zoek vaak mensen op of organiseer iets zodat er een gezamenlijk evenement ontstaat. Voetbal samen beleven vind ik leuker dan alleen op de bank. Ik kan me dan af en toe wel storen aan alle bondscoaches die het dan allemaal beter weten.

Met welke speler uit de eredivisie wil jij wel een avondje stappen en waarom: Uhm… moet ik nu een speler kiezen omdat die er leuk uitziet, of omdat het een goede voetballer is, of omdat het me een gezellige stapper lijkt…. ;-) Nee gekheid, ik denk dat ik met vele spelers wel een leuke stapavond zou kunnen hebben. Ik heb geen specifieke speler waar ik mee op stap zou willen. Hoewel… Ik vond Andreas Granqvist van de FC een prima en ‘leuke’ speler, daar zou ik wel een drankje mee willen drinken. Ook denk ik dat ik met Arjen Robben (uiteraard een Groninger) wel kan lachen.

Wat is jou niet gevraagd maar wil jij nog wel graag kwijt: Ten eerste wil ik zeggen dat ik het een goed initiatief vind dat je via jou site (die steeds meer bezocht wordt) het regionale damesvoetbal wilt promoten.
Daarnaast wil ik iedereen oproepen om wat bij zijn of haar club te gaan doen. Een club kan namelijk niet bestaan als er geen gemotiveerde vrijwilligers zijn. Het komt vaak op dezelfde mensen neer. Een kleine taak kan al voldoende zijn. Vele handen…. Ook wens ik iedereen natuurlijk een sportief seizoen toe en jou veel succes met de ontwikkelingen van je website!