Xandra Top: Het management van FC Groningen zou een frisse wind goed kunnen gebruiken.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Xandra Top stond er geruime tijd op het lijstje richting een bijdrage aan Puurvoetbalonline. De partner van oud-langeafstandloper en panellid van Puurvoetbalonline, Hans Top kreeg vorige week enkele vragen en stellingen voorgeschoteld en waarbij de antwoorden aan duidelijkheid niets te wensen overlieten.

 1353400754N397816 281688351884999 1415056027 n

  Xandra Top-Guikema

Xandra als eerste wat doe je in het dagelijks leven: In het dagelijks leven doe ik binnen ons bedrijf (Dakdekkersbedrijf Hans Top) de administratie en boekhouding. Daarnaast werk ik nog 16 uur als secretaresse bij de Verslavingszorg Noord Nederland. Verder ben ik natuurlijk ook nog de vrouw van Hans en moeder van Tobias.

Ik ben getrouwd met een man die soms met teveel passie zijn hobby, het amateurvoetbal, beleeft: Ik weet niet of het teveel is, maar het is inderdaad een heleboel. Veel mensen zien het als teveel, maar dat ontstaat door enthousiasme. Als Hans ergens voor gaat en enthousiast over is, is niets hem teveel, hij gaat er dan de volledige 100% voor. Hier moet je tegen kunnen. Ik vind het geweldig, er is altijd leven in de brouwerij. Super toch....

Jij staat iedere zaterdag trouw bij de alle thuiswedstrijden van Tobias langs de lijn en snapt niet dat alle ouders dat niet altijd doen: Ik sta inderdaad alle wedstrijden langs de lijn, zowel uit- als thuiswedstrijd. Vind ik geweldig om het enthousiasme van Tobias in het veld en met zijn teamgenoten te zien, evenals de vooruitgang in het spel. Het heeft ook te maken met interesse in je kind. Maar niet iedereen kan dit organiseren. Wij hebben samen maar 1 kind, Tobias. Het zou al een heel ander verhaal worden als je 2 of meerdere kinderen hebt, dan moet je jezelf opsplitsen en lukt het gewoon niet om altijd aanwezig te zijn. Aangezien dat bij ons niet het geval is ben ik er dus altijd, weer of geen weer.

Kunstgrasvelden zijn een geschenk uit de hemel voor amateurclubs: Inderdaad zijn kunstgrasvelden een geschenk uit de hemel. Het is bij het amateurvoetbal alleen maar drukker geworden, veel meer jeugd en ook damesteams zijn erbij gekomen. Aangezien wij in een regenachtig land wonen, voorkomt dit regelmatige afgelastingen, waardoor competities gewoon afgemaakt kunnen worden.

Het management van FC Groningen zou een frisse wind goed kunnen gebruiken: Hier ben ik het wel mee eens. FC Groningen moet meegaan met de tijd en de crisis. Dat trouwe fans hun kaart kunnen terug moeten kopen tijdens beker- en play-off wedstrijden moet niet zo zijn, dit hoort toch gewoon bij het gehele seizoen, het is toch ook een seizoenskaart. Daarbij komt dat menig voetballiefhebber tegenwoordig ook Eredivisie Live heeft. Er wordt steeds vaker de keuze gemaakt of Eredivisie Live of een seizoenskaart. Als Groningen het zo slecht blijft doen wordt de keuze voor het eerste alleen maar groter, met als gevolg steeds meer lege plekken in het stadion. Het ziet er niet uit.

Dat je als moeder wel een beetje van het spelletje moet snappen is logisch: Klopt, maar eigenlijk gaat dat vanzelf. Het is toch ook leuk om samen met hem de wedstrijd te evalueren, maar dan moet je wel weten waar je het over hebt natuurlijk.

Dat, AOW-ers’ zoals Dick Advocaat en Guus Hiddink nog steeds actief zijn als trainer snap ik helemaal niets van: Nee hoor, dit zijn geweldige trainers, enorm veel kennis en uitstraling. Zeker voor een groep jonge jongens is dit laatste niet onbelangrijk. Mooi doorgaan.

Sommige trainers in het betaalde voetbal hebben volgens mijn vriendin Martine geen postuur voor een trainingspak. Noem jij eens twee waarvan jij vindt dat die typering bij ze past: Ronald Koeman en Martin Jol.

Met welke persoonlijkheid uit de eredivisie zou jij Hans qua karakter willen vergelijken en waarom: Gert Jan Verbeek. Zij zijn heel direct, winden nergens doekjes om heen, je weet precies wat je er aan hebt. Niet iedereen kan hier overigens tegen, maar wat heb je aan al dat eromheen gelul, helemaal niets, daar wordt je niet wijzer en zeker niet beter van. Het soms niet altijd even leuk wat ze zeggen, maar je weet wel waar je aan toe bent, je moet het zien als opbouwende kritiek, doe er iets mee. Overigens is het zo dat als iets goed is ze dit ook zeggen en dat vindt iedereen wel leuk om te horen.

Als jij op dit moment bondscoach Louis van Gaal zou moeten vervangen hoe zou jou basiself er dan uitzien:

Afellay, Huntelaar, Robben, Lens; Van der Vaart, De Jong, Sneijder; Martins Indi, Van Rhijn, Heitinga; Vermeer.

Vrouwen kunnen als voetballiefhebber na een verloren wedstrijd van hun favorieten beter relativeren dan mannen: Eerlijk gezegd denk ik dat wel, maar die vlieger gaat niet altijd op. Ik denk dat de beleving anders is, dat wil natuurlijk niet zeggen dat vrouwen er minder mee begaan zijn, maar anders.

Met wie uit de voetbalwereld zou jij wel dag willen optrekken en waarom: In eerste instantie zou ik zeggen Van der Gijp. Lijkt me wel gezellig, ten minste zo ziet het er op televisie uit. Ik weet alleen niet echt of hij dat buiten het beeld ook zo is. Ik heb zijn boek gelezen. Hij lijkt mij af en toe wel zwaar op de hand en vooral alleen maar met zichzelf bezig. Maar ach.... voor een dag. Ja toch wel.