Annet Zwakenberg: We willen ons met SIOS graag doorontwikkelen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Annet Zwakenberg werd enkele weken geleden gekozen tot voorzitter van de voetbalvereniging SIOS. Een dame als voorzitter en dan ook nog eens 24 jaar vraagt om een nadere kennismaking vond Puurvoetbalonline en waar Annet met alle plezier aan meewerkte.

 281830 108046499293395 6858584 n

  SIOS-voorzitter Annet Zwakenberg

Wat bewoog Annet Zwakenberg om voorzitter te worden van de voetbalvereniging SIOS: Ik werd benaderd voor deze functie en ik heb daar een tijdje over nagedacht. Ik draag de vereniging een warm hart toe en als ik mijn steentje bij kan dragen wil ik dat zeker overwegen. Nadat ik er goed over heb nagedacht heb ik dan ook besloten om deze functie op mij te nemen. Een functie die ik zie als een leuke nieuwe uitdaging. Het huidige bestuur is een leuke club mensen die de vereniging graag verder willen ontwikkelen en ik zag daarin voor mij een mooie rol weggelegd.

Ben je ook zelf als voetbalster actief geweest en zo ja bij welke club: Jazeker, ik speel met erg veel plezier bij dames 1 van SIOS als fanatieke centrale verdedigster en tevens aanvoerder van het team. Iets wat ik erg graag doe en in mijn ogen prima te combineren is met het voorzitterschap.

 De voetbalwereld staat, zeker in het betaalde voetbal, bekend als een macho-wereld. Is dat in het amateurvoetbal ook zo of vindt je dat wel meevallen: Ik vind dat we meevallen, iedereen wil graag laten zien wat hij/zij kan maar mede ook door reclame spotjes is men zich er wat meer van bewust dat het bij het amateurvoetbal vooral gaat om het plezier wat je hebt samen met je teamgenoten. Daarnaast zie je dat er steeds meer meisjes en dames gaan voetballen dus macho is het amateurvoetbal niet. Het gaat erom dat mensen die plezier hebben in deze sport de sport kunnen beoefenen op een leuke manier iets wat ook terugkomt in de nieuwe reclame spots van de KNVB over homo acceptatie. Het plezier in het voetbal is erg belangrijk en dat kan alleen als je gewoon jezelf kunt zijn.

Wat doet de voorzitter van SIOS in het dagelijks leven: Op dit moment werk ik bij een accountantsorganisatie maar per 1 november begin ik aan een nieuwe uitdaging bij een bedrijf als assistent office manager en marketing.

 Ik zie bij wedstrijden die ik namens de Ommelander Courant bezoek steeds vaker geen bestuursleden van uitspelende clubs in de bestuurskamer Verbaasd jou dat ook of is dat iets van deze tijd: Wij hebben op dit moment als vereniging een penningmeester die tevens leider is van het eerste elftal. Daarnaast vervullen een aantal spelers van de selectie ook een actieve rol binnen het bestuur dus zou er wat dat betreft altijd iemand van het bestuur bij uitwedstrijden aanwezig kunnen zijn. Echter verbaast het mij niet dat je dat niet altijd ziet. Niet elke club heeft de luxe dat bestuursleden combi-functies vervullen waarbij ze aanwezig kunnen zijn in de bestuurskamer bij uitwedstrijden. Deze 'luxe' ontstaat doordat er vrijwilligers zijn die door de krapte in het aantal vrijwilligers meerdere taken op zich nemen. Vandaar ook dat een van mijn ambities is om meer mensen actief te betrekken bij de club.

Jullie hebben met BUC stalinrichting een uitstekende sponsor. Ben jij  het met mij eens dat clubs wel wat zuiniger met sponsoren om mogen gaan:  Wij hebben met BUC stalinrichting inderdaad een geweldige hoofdsponsor. Ik denk dat in tijden van crisis sponsoren gaan kijken waar ze op kunnen besparen en helaas is sponsoring vaak een van de dingen waar ze op bezuinigen. Ik denk dat verenigingen zich daar ook heel bewust van zijn omdat het steeds moeilijker word om nieuwe sponsoren te vinden en het daarom ook extra belangrijk is dat je zuinig bent op je sponsoren die je in huis hebt en de vereniging een warm hart toe dragen. De lokale overheden hebben hierin ook een rol. Zij willen graag dat verenigingen steeds meer zaken zelf gaan regelen Het zou helpen als ze het sponsorklimaat gunstiger maken en ondernemers te stimuleren om verenigingen te sponsoren in plaats van het gaan heffen van reclamebelastingen.

Wat heb jij jezelf ten doel gesteld wat jij bij SIOS wilt veranderen c.q. verbeteren: Binnen het bestuur was al een eerste stap gezet naar een gestructureerde organisatie met het schrijven van een beleidsplan. Ik wil graag mijn steentje bijdragen aan het verbeteren van de organisatie van de vereniging. Daarnaast zijn vrijwilligers voor een vereniging als SIOS erg belangrijk. Het behouden van de huidige vrijwilligers en proberen nog meer mensen actief te krijgen bij de club is daarom ook een punt waar ik de nodige aandacht aan zal besteden.

Petra Rutgers is secretaris bij SIOS, Ingrid Dijk wordt per 1 januari voorzitter van het jeugdbestuur. Dat betekent dat er mede door jouw aanwezigheid een frisse wind door SIOS gaat waaien: Dat klopt, ik vind het erg mooi dat er dames zijn die zich actief willen inzetten voor de vereniging. Het is ook goed dat de verhoudingen in de teams ook terug te zien zijn in de bestuurlijke functies binnen de vereniging. SIOS heeft een mooi aantal meiden en dames die bij de club spelen en het is goed dat ook bestuurlijke taken worden opgepakt door dames. Mannen en vrouwen kijken soms toch op een andere manier naar zaken en een combinatie bundelt de krachten en is alleen maar een winst situatie voor de vereniging.

Volg jij het betaalde voetbal ook met grote belangstelling of ben je een gematigde volger: Ik ben een gematigde volger van het betaalde voetbal. Ik kijk graag naar leuke wedstrijden, maar ik blijf er niet voor thuis. Daarnaast mag ik zo nu en dan erg graag een wedstrijd in de Euroborg bekijken. De sfeer van live voetbal trekt mij meer dan het kijken via de televisie.

 Zou jij voorzitter van een betaalde voetbal organisatie willen zijn: Als daar voor mij een mooie uitdaging ligt sta ik daar zeker wel voor open. Mits ik mijn taak bij SIOS natuurlijk heb vervuld.

 Als jij een keer bondscoach mocht zijn met welke basiself zou jij dan starten: Zo dit is een lastige, nu komt het echt aan op voetbal kennis. Ik zou de 11 spelers opstellen die op dat moment kwaliteit en inzet laten zien en in staat zijn om met 11 man een team te vormen. Als je er met zijn allen voor gaat en laat zien dat je een team bent kun je heel veel heb ik ervaren bij de dames.

Dames/meisjesvoetbal, veel mensen vinden dat niets. Ben jij het met mij eens dat ik dat onzin vindt: Ik ben het met je eens dat dat onzin is. Dames/meisjesvoetbal is erg leuk en het niveau word ook steeds beter. Bij de dames van SIOS zie je steeds meer publiek komen dus ik denk dat de mening van deze mensen langzaam wel veranderd. Je kunt er ook niet meer omheen bij SIOS is de verdeling tussen jongens/meiden man/vrouw ongeveer 65/35 en dat is iets wat we nog ieder seizoen zien groeien en erg trots op zijn!

 Wat heb ik de nieuwe voorzitter van SIOS niet gevraagd maar wil ze nog wel graag vertellen: Ik hoop als voorzitter nieuwe energie in de vereniging te kunnen brengen en met die energie mensen te motiveren en actief te maken bij de vereniging door vrijwilligersfuncties op te pakken!