Froukje van Zanten(v..v. Bedum): Een voetbalclub is meer dan alleen maar voetballen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In de rubriek Voetbalvrouwen komt deze keer Froukje van Zanten aan woord. Froukje is de echtgenote van de voorzitter van de voetbalvereniging Bedum. In het vraaggesprek komen veel onderwerpen aan de orde en waarin ze een duidelijke mening ventileert naast het feit dat ze iets over zichzelf vertelt.

 1349441980N310459 111922298922060 573598984 n

 Froukje van Zanten

Als de vrouw van de voorzitter van de v.v. Bedum ben jij iemand die alle weekenden minimaal een dag op het voetbalveld te vinden is: Nee, hoor. Ben wat dat betreft geen echte voetbalvrouw. Ik kijk wel regelmatig bij mijn voetballende zoon en af en toe bij mijn man. Verder ben ik op het sportcomplex nog wel eens te zien in het materiaalhok. Samen met Geranda v/d Ark en Jelle Holwerda regelen wij alles rondom kleding en ballen bij VV Bedum.

Jouw partner Edwin is voorzitter van v.v. Bedum en steekt daar veel tijd in waar veel mensen geen weet van hebben: Dat klopt. Gelukkig vindt hij het nog steeds leuk en kan hij redelijk een goede balans vinden tussen privé, voetbal en werk. Ik vind het wel erg vervelend dat mensen inderdaad niet beseffen dat er veel vrijwillige tijd in gaat zitten. Hij wordt soms op een negatieve manier benaderd terwijl hij dat zeker niet verdiend. Maar zoals gezegd hij haalt zijn plezier uit de positieve zaken die gebeuren. Een beetje meer hulp voor hem zou welkom zijn. Dat zeg ik ook uit eigen belang. Hahaha!

Ik las dat jij bent opgegroeid in Onderdendam en vindt het daarom een terechte keuze dat het sportcomplex aan de Achterweg niet hoeft te verdwijnen: Dat vind ik ook. Ieder dorp verdient een voetbalvereniging. Voetbal is toch een sociaal gebeuren en brengt mensen bij elkaar. Als het sportcomplex uit Onderdendam zou verdwijnen dan zou dat ook de leefbaarheid verminderen met alle consequenties van dien voor het dorp.

Wat doe je in het dagelijks leven Froukje: In het dagelijkse leven ben ik moeder van 2 kinderen en de spil in ons huishouden. Heb hiervoor 16 jaar in de verzekeringsbranche gewerkt maar ben momenteel werkzoekende.

Ben jij zelf ook actief binnen de voetbalvereniging Bedum: Ja, zeker dat kan ook haast niet anders met een man als voorzitter. Ik zit zoals gezegd in de materiaalcommissie. Dat is ook een intensieve bezigheid waar ongemerkt toch veel tijd in gaat zitten. Verder draai ik ook wel eens een kantinedienst en doe wat hand en spandiensten bij activiteiten van de club.

Jij bent naast ‘voetbalvrouw’ ook moeder. Denk jij ook weleens waar gaan we heen met Nederland qua normen en waarden: Ja, absoluut. Zie de rellen in Haren of je eigen artikel over kanker. Kijk maar om je heen, je kunt nu al zien welke kinderen later gaan ontsporen. Geen regels en of opvoeding. Ik ben zelf streng opgevoed en was zeker geen heilig boontje maar wist me wel altijd te gedragen. Ik probeer mijn kinderen ook de juiste normen en waarden mee te geven. Je weet echter nooit met wie of welke invloeden ze in aanraking komen en hoe gevoelig ze er voor zijn. Met de juiste opvoeding vanuit huis hoop ik dat ze het rechte pad houden. Ben wat dat betreft ook blij dat we in het noorden wonen. Daar zijn de invloeden niet zo massaal als in het westen en blijven we redelijk nuchter in het leven staan met elkaar.

Met wie zou jij weleens een dag willen ruilen en waarom: Met Floortje Dessing. Die reist de hele wereld over, krijgt alle mooie en unieke plekken te zien. Geweldig. Alleen lukt dat niet in een dag. Ik ben er ook te nuchter voor hoor dat ruilen. Laat mij maar gewoon mezelf blijven.

Edwin voetbalt zelf ook nog in het derde elftal van Bedum. Wat voor type voetballer is het volgens jou: Hij is een gedreven en fanatieke voetballer. Wil nog altijd graag winnen en is altijd luid en duidelijk aanwezig. Dat uit zich in een dolletje met tegenstander of scheidsrechter maar ook in aanwijzingen voor zijn medespelers. Helaas gaat het fysiek steeds minder want zijn knieën zijn niet echt top meer. Opgeven is voor hem nog een straat te ver want daarvoor vindt hij het spelletje nog veel te leuk.

Doe je zelf ook actief aan sport of laat je dat aan je huisgenoten over: Nee, hoor ik sport zelf ook. Ik Zumba twee keer in de week. Ik moet wel toegeven dat ik het sociale aspect leuker vindt dan het sporten zelf.

Eredivisie Live of Studio Sport: Ik kijk beide niet. Dat maakt me dus helemaal niets uit. Edwin kijkt altijd Studio Sport dus daar hou ik het maar op.

SJO Bedum is de voorloper van een fusie tussen Bedum en CVVB. Goed initiatief of: Super initiatief. De rivaliteit tussen v.v. Bedum en CVVB is tegenwoordig volgens mij helemaal niet meer aanwezig. Ik snap dat emotie wel een rol speelt, bij mij en Edwin ook, maar voor de toekomst is het alleen maar beter als de clubs samen gaan. Kijk maar eens naar de jeugd. Men zit bij elkaar in de klas, speelt met elkaar op straat en dan gaan op voetbalveld de wegen scheiden? Vreemd toch op een sportpark met een kantine. Waarom dan niet 'gewoon' samen.

Over damesvoetbal wordt vaak erg denigrerend gedaan. Waarom vindt ook jij dat onzin of ben je het daar wel mee eens: Wordt er denigrerend gedaan dan? Ik merk er niets van. Ik weet alleen dat dames/meidenvoetbal erg in opkomst in. Dat het niveau niet gelijk hoog is, is een kwestie van tijd.

Vaak wordt gezegd dat de jeugd niet alles meer voor hun sport overheeft en de FIFA 12 en 13 vindt dan het zelf voetballen. Deel jij mijn mening dat de jeugd wel steeds minder vaak buiten voetbalt dan vroeger: Zelf hebben we die ervaring in Bedum niet. Voor ons huis ligt een groot grasveld en daar wordt écht elke dag gevoetbald. Ook zie ik bij het Robben-veld altijd een grote drukte. Ik zie wel dat er meer afleiding is door Playstation, Nintendo, TV, computer en WII. Dat hoort er gewoon bij denk ik dan maar. Echte profs hoor je daar ook over. Aan de andere kant zie ik ook kinderen die wel heel fanatiek zijn en bijvoorbeeld aan voetbaldagen of voetbalkampen mee doen en 100% leven voor het voetbal.

Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: Ik ben hartstikke trots op Edwin. Hij zet zich voor 100% in voor de club en offert veel tijd op. Het is jammer dat het binnen de club altijd op dezelfde mensen neerkomt. Het zou mooi zijn als meer mensen zouden opstaan en voor 'hun' club werkzaamheden zouden willen doen. Vele handen maken licht werk. Een voetbalclub is meer dan alleen voetballen.