Gonnie(CVVB) en Alice(v.v. Annen) Smit: Bedankt voor de mooie tijd bij Omlandia Jan!

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

'Voetbalvrouwen" is een van de rubrieken die we vanaf nu weer opstarten waarin deze week een tweeling, Gonnie en Alice Smit, in de schijnwerpers staan.

1328794318N1119121903 6 f73F 1         1328794023NAlice aan de bal

Gonnie(zwart shirt) in actie ...               waarbij Alice (rood shirt) niet achterblijft

Introvert, Gonnie is de een, de andere, Alice, noemt zichzelf extravert maar over één onderwerp is de dertig jarige tweeling het roerend met elkaar eens. Bij de voetbalvereniging Omlandia was de tijd dat Jan van Dijken er hun trainer was één van de mooiste periodes uit hun voetballoopbaan. Als die periode in eerste instantie met Gonnie tersprake komt begint de Bedumse al bij voorbaat te lachen. 'Dat was een prachtige periode, die ondertussen al weer ruim 10 jaar geleden is bedenk ik mij nu. We hadden toen een zeer gezellig team waar naast Alice ook onder andere Linda Stiekema in voetbalde. Met Linda voetbal ik nu nog steeds bij CVVB en regelmatig hebben we het nog over onze periode bij Omlandia met Jan als trainer."

Samen dingen doen

Dat het ruim 10 jaar geleden een gezellige tijd was in en rond het team waar de zusjes Smit in voetbalden wordt ook door Alice bevestigd. 'We deden buiten het voetballen ook veel dingen samen waar Jan regelmatig bij aanwezig was die we, zo weet ik mij nog te herinneren, tijdens een weekendje Ameland gestrikt hebben als trainer, zegt ze met een lach op haar gezicht.

Ook Jan van Dijken zelf weet zich dat ruim 10 jaar overigens nog goed te herinneren. 'Dat was inderdaad op Ameland waar dat gevraagd werd en de dames waren heel slim want door enkele alcoholische versnaperingen was ik niet meer helemaal scherp van geest. Op hun verzoek of ik hun trainer wilde worden zei ik dus volmondig ja. Toen de versnaperingen 'uitgewerkt" waren besefte ik echter dat ik bij Omlandia drie groepen op een avond moest trainen. Maar mijn principe is, man is man, woord is woord dus werd ik trainer van het damesteam in Ten Boer. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het bij de dames fantastisch naar mijn zin heb gehad."

Introvert en Extravert 

Nadat Jan als trainer vertrok uit Ten Boer werd het qua ledenaantal allemaal wat moeizamer bij Omlandia. Gonnie besloot om samen met Linda Stiekema haar geluk te beproeven bij CVVB waar ze prima werden opgevangen vertelt Gonnie. 'Ik ben, en daar ben ik eerlijk in, altijd een beetje sceptisch naar mensen toe. Meer van het type, de kat uit de boom kijken, maar eerlijk is eerlijk, ik voelde mij snel thuis in Bedum. Alice is duidelijk anders, die vindt iedereen lief. Dat is bijvoorbeeld ook het geval als we naar FC Groningen gaan dan ziet ze van alles maar soms nauwelijks wat van de wedstrijd."

De woorden van haar tweelingzus worden volmondig door de tegenwoordig in Annen wonende Alice bevestigd die alles wat meer van de luchtige kant bekijkt dan Gonnie. 'Ik zie bijna nergens problemen in wat natuurlijk ook niet altijd goed is natuurlijk. Zo heb ik vijf jaar lang zonder kruisband gevoetbald waarbij ik de adviezen van alles en iedereen in de wind sloeg. Dat zou Gonnie, trouwens niet alleen Gon, absoluut niet doen.."

Contact

Als Alice weleens bij haar zus op bezoek kwam in de periode dat ze zelf niet voetbalde kwamen ze hun oud-trainer ook nog regelmatig tegen. Dat vonden ze geweldig want tijdens de gesprekken met de zusjes Smit komt steeds weer naar voren dat het een feest was om Jan als trainer te hebben maar ook om hem later op de velden tegen te komen. Een trainer die naast het voetballen er namelijk ook voor zorgde dat de dames leerden klaverjassen, weten ze te vertellen, wat door hun oud-trainer bevestigd wordt. 'Ik durf bijna te stellen dat ik het grootste gedeelte van het team heb leren klaverjassen. Daarnaast ging de groep ook vaak mee naar een optreden van Golden Earring waar ik een grote fan van ben."

Persoonlijkheid

Dat ze allebei met veel plezier op deze periode terugkijken, komt mede doordat Jan van Dijken niet alleen hun trainer was weet Gonnie, maar ook als persoon zeer belangrijk was. 'We praten hier over ruim 10 jaar geleden, toen de meesten van ons rond de twintig jaar waren. Op die leeftijd ben je vaak niet de gemakkelijkste in de omgang maar Jan begreep dat en ging daar fantastisch mee om."

Alice vult graag aan dat Jan een zeer sociaal iemand is die ze als persoon nog steeds hoog heeft zitten. 'Hoewel het min of meer als grap begon toen we hem vroegen blijf ik er bij dat Jan echt uniek was als trainer, maar nog meer als persoon. Het was een hele fijne man om mee samen te werken."

Mooie woorden van de beide zusjes over hun oud-trainer die tegenwoordig niet meer samenspelen omdat Alice naar Annen verhuisde. Daar werd de door veel blessureleed geplaagde voetbalster een van de initiatiefneemsters richting het dames/meisjesvoetbal binnen de v.v. Annen. ''Toen ik in Annen kwam wonen wilde ik eigenlijk wel weer  voetballen en tijdens de in Annen beroemde, en beruchte, sportweek kwam opeens tersprake dat men binnen de voetbalvereniging in Annen eigenlijk wel een afdeling dames/meisjesvoetbal wilde opstarten. Zodoende heb  ik samen met enkele andere enthousiastelingen een damesafdeling heb opgezet binnen de club."

Zo werd het dus v.v. Annen voor de als juriste werkzaam zijnde Alice waarmee ze binnenkort vriendschappelijk tegen de dames van CVVB zal spelen waarbij ze Gonnie, die als Financieel Adviseur bij Rabobank Stad en Midden Groningen werkt, als tegenstander zal tegenkomen. Dat zullen leuke duels worden waarbij het humorgehalte zeker hoog zal liggen vertelt Gonnie, want ook dat hebben ze van onze oud-trainer geleerd.

Voorbeeld

Als ze dit zegt weet Alice direct dat haar tweelingzus doelt op 22 mei 2010, de dag dat er een speciale erewedstrijd voor hun oud-trainer werd georganiseerd. Een wedstrijd die tot stand kwam omdat de bekende verschrikkelijke ziekte weer een slachtoffer had geeeist. Die avond kregen Alice en Gonnie nog meer respect voor Jan wat de afgelopen maanden alleen maar is toegenomen vertelt de nu opeens zeer serieus pratende Alice.''Dat Jan ernstig ziek is dat doet wel wat met je wat natuurlijk voor iedereen geldt die iemand kent die ernstig ziek is. Maar, en dat bleek ook op die avond, Jan is en blijft speciaal binnen de voetbalwereld omdat ook op die avond de voetbalhumor ruimschoots aanwezig was. Humor die hij tien jaar geleden als trainer ook al had, en wat er mede voor zorgde dat je voor hem door het vuur ging."

Gonnie beaamd de woorden van haar zus direct door te stellen dat het doorzettingsvermogen van Jan voor iedereen als voorbeeld kan dienen.'We hebben allemaal in een wedstrijd weleens ergens last van op onze manier maar laten we eerlijk zijn, dat gaat in relatie tot ernstig zieke mensen zoals Jan toch helemaal nergens over."

Inderdaad slaat ze daar de spijker mee op de kop aan het eind van deze aflevering van 'Voetbalvrouwen." Een aflevering waar Gonnie en Alice graag aan meewerkten om op die manier Jan te bedanken voor de mooie jaren bij Omlandia, waardoor ze dan ook afsloten met een kort maar krachtig: ' Bedankt Jan, voor een prachtige tijd bij Omlandia."

Gon en Lies

De zusjes samen voor de Marinitoren