Alinda Korhorn-Berghuis(v.v. Kloosterburen): 'Verenigingsleven belangrijk voor een leefbare gemeenschap."

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het damesvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal. De volgende in deze rubriek is de binnen de voetbalvereniging Kloosterburen actieve Alinda Korhorn-Berghuis.Alinda, jij bent als vrijwilligster actief binnen de voetbalvereniging Kloosterburen . Wat was voor jou de reden om vrijwilliger te worden:'Ik vind het belangrijk om actief te zijn binnen een vereniging waarvan ik lid ben. Op deze manier ben je meer betrokken bij de vereniging en leer je een vereniging en andere leden beter kennen. Daarnaast vind ik het verenigingsleven belangrijk, omdat het mensen bindt en zorgt voor een leefbare gemeenschap. En verder vindt ik de werkzaamheden die ik uitvoer en het samenwerken ook gewoon leuk!"

Wat doe jij als vrijwilligster binnen de vereniging: ‘Ik ben penningmeester van de VV Kloosterburen en daarnaast draai ik zo nu en dan een kantinedienst."

Je bent nog actief als voetbalster maar ik begreep dat je bent gestopt. Wat is de reden van deze beslissing:'Ik heb inderdaad besloten om te stoppen. Ik heb hier lang over getwijfeld, maar uiteindelijk toch de knoop doorgehakt. Ik heb een drukke fulltimebaan en ben daarnaast regelmatig een avond aan het vergaderen (Voetbal, Ledenraad Rabobank, Kloosterboeldag) en ik geef eens in de drie weken op vrijdag club aan onze jeugdleden van de kerk. In combinatie met de wedstrijden op zaterdag heb ik regelmatig 7 dagen in de week verplichtingen. Alles vind ik overigens erg leuk, maar een dag niets in de week is ook wel prettig. Daarnaast heb ik nog een hobby, motorrijden waar ik nu eigenlijk niet aan toekom. Maar zeg nooit, nooit... m'n voetbalschoenen worden keurig opgeborgen. Dus wie weet in de toekomst.

Dat EKC het tweedeklasserschap heeft veiliggesteld is een prima zaak voor het damesvoetbal op het Hogeland: '  Zeker weten! Afgelopen jaar was een jaar om te wennen. Aankomend jaar moet dames 1 het waarmaken. Maar ik ben ervan overtuigd dat ze dit kunnen, gezien de stijgende lijn na de winterstop.
Het is mooi dat je op het Hogeland (dames)voetbal op verschillende niveaus aan kan bieden. Ik denk dat dit belangrijk is om jeugd aan je te (blijven) binden en wij zetten hiermee het damesvoetbal vanuit deze regio op de kaart. Daarnaast laat het ook zien wat een samenwerking tussen twee verenigingen kan opleveren. Het is een hele gezellige en hechte groep geworden!"

Nadat Oranje twee van zijn drie oefenduels had gewonnen was het opeens weer hosanna. Waan van de de dag of: 'Ach... dat is altijd zo. Zodra er wordt gewonnen is het hosanna en zodra ze verliezen was het niet om aan te zien. De beste stuurlui staan aan wal. Ik moet wel zeggen dat het jammer was dat Nederland op het  EK er niet bij was. Ik verdiep mij er nu minder in, maar gelukkig hebben we een EK-pool op het werk."

Studio Voetbal of Voetbal Inside:'Voetbal Inside.'

Wat doe je in het dagelijks leven: '
Ik ben accountant bij EY in Groningen. Mijn focus ligt op het midden- en kleinbedrijf, maar daarnaast bedien ik ook grotere bedrijven."

Steeds vaker wordt er gezegd, dat de huidige generatie onvoldoende wil investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is. Deel jij die mening: ‘Dat gevoel heb ik zelf niet. Ik denk dat je als vereniging een sfeer / cultuur moet creëren met je leden, vrijwilligers en supporters waarbij het investeren in je hobby vanzelf gaat. Zodat het geen moeite kost. Daarnaast denk ik dat iedereen die iets echt leuk vindt daar ook graag in wil investeren (op welke wijze dan ook)."

Begrijp jij het dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden:
Ja, het is tegenwoordig niet altijd meer vanzelfsprekend dat je ook iets voor je club / vereniging terug doet als vrijwilliger. Dit hoeft niet direct iets groots of langdurigs te zijn. Het kan ook om kleinere taken of een tijdelijke commissie gaan. Persoonlijk denk ik dat je er zelf veel van leert en daarnaast nieuwe contacten maakt. Natuurlijk is niet iedereen zijn (persoonlijke) situatie gelijk, waardoor je ook niet van iedereen hetzelfde mag verwachten.
Gelukkig hebben wij bij VV Kloosterburen eigenlijk nooit een tekort aan vrijwilligers, ondanks het grote aanbod van verenigingen in de oud gemeente Kloosterburen. Ik denk dat dit mede komt door de kleine hechte gemeenschap en de sfeer die je als vereniging(en) uitstraalt.

Ik begreep dat jouw zusje Krista ook gestopt is als voetbalster. Puur toeval of een gezamenlijk besluit: 'Dit is puur toeval."

Met welke Nederlandse trainer die in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: 'Ik zou het niet weten."

Wat zijn de drie hoogtepunten sinds jij als vrijwilligster/voetbalster binnen Kloosterburen/EKC actief bent :
1) De drie kampioenschappen van het damesteam (1 als VV Kloosterburen en 2 van EKC);
2) Promotie van heren 1 naar de vierde klasse;
3) Het voetbalweekend met heel EKC. Dit en vorig jaar naar het internationaal vrouwentoernooi van SV Gramsbergen en enkele jaren terug naar Texel.

Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag vertellen: ‘Ik wens iedereen een relaxte zomerstop, zodat wij er als vereniging komend seizoen weer fris tegenaan kunnen en dames... ik kom regelmatig een keer kijken."