Rianne Zuiderveld(Zeester) : Ik mis het zelf voetballen enorm

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Rianne Zuiderveld(Zeester) : Ik mis het zelf voetballen enorm.

In het damesvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal. De volgende in deze rubriek is de binnen Zeester actieve Rianne Zuiderveld.
Profielfoto van Rianne Zuiderveld

 

Bezige Bij

Rianne Zuiderveld is met recht een bezige bij binnen de voetbalvereniging Zeester. De 30 jarige Rianne is namelijk niet alleen als voetbalster actief maar ook als vrijwilligster draagt ze haar steentje bij binnen een voetbalvereniging die haar hart wel een beetje veroverd heeft. ‘ Zeester is een super vereniging met een hardwerkend bestuur die dat doet in samenwerking met veel vrijwilligers. Ik ben uiteraard een van die vrijwilligers want naast dat ik zelf voetbal  ben ik betrokken bij de jeugd, door wedstrijden te fluiten. Verder vind je mij regelmatig achter de bar om kantinediensten te draaien en help ik wel mee om schoonmaakwerkzaamheden te verrichten op het voetbalveld. Daarnaast vind ik het erg leuk om mee te gaan als supporter van het eerste elftal. En mochten ze dan een assistent-scheidsrechter nodig zijn dan draai ik mijn hand daar ook niet voor om hoor,” vertelt Rianne die hoewel in Lauwerzijl geboren nooit echt voor De Lauwers heeft gevoetbald. ‘Ik was vroeger altijd vaste supporter bij de Lauwers en heb wel met Lauwerzijl meegedaan aan het toernooi bij de Lauwers, het Dijkstra toernooi. Als voetbalster is mijn carrière daar echter niet begonnen, die begon in het jaar 2000 bij Zeester te Zoutkamp.”

Uitdaging

Dat betekent dat de in het dagelijks leven als directeur op een basisschool in Friesland werkzame Rianne, het is nog maar kort geleden dat ik deze nieuwe uitdaging ben aangedaan. Ik ben jaren groepsleerkracht geweest in Buitenpost, daar gaf ik les aan de groepen 7 en 8, ook de samenvoeging tussen Zeester en UVV’70 bewust heeft meegemaakt. Dat rechtvaardigt de vraag hoe zei tegen de breuk in 2014 aankijkt. ‘ In de periode voor de breuk liep de samenwerking niet op een gezonde manier. En dat klinkt hard maar dan moet je ermee kappen. Ik moet zeggen dat mijn hart sowieso altijd bij Zeester lag. Ik voelde mij daar voor de fusie echt thuis hier in Zoutkamp. Nadat we weer als Zeester verder zijn gegaan was dat gevoel snel weer terug. Ik ben echt blij met een vereniging waar ik me bij betrokken voel, aldus Rianne
Damesvoetbal
Een betrokkenheid dat ze ook heeft richting het damesvoetbal in Zoutkamp dat op dit moment even in een dip zit. Een dip waar ze stevig van baalt en ze graag even dieper op ingaat.’ Wij hadden aan het begin van dit jaar heel veel dames op papier. Dat waren ruim voldoende om er een zevental mee te vullen. Helaas voetballen wij momenteel niet, omdat er telkens te weinig speelsters zijn. En waar dat aan ligt heeft denk ik meerdere oorzaken. Wel weet ik dat ik er ontzettend van baal dat ik niet kan voetballen. Voetbal is een belangrijk onderdeel in mijn leven, net als mijn super lieve kinderen Emma van 6 en Sanne die 1 ½ is. Wat ik leuk vind is dat Emma nu bij de kabouters is gaan voetballen. Dat zie ik als voetbaldier natuurlijk graag maar ik ben geen ouder die mijn kinderen bewust een bepaalde kant opdrukt. Kinderen moeten doen wat ze leuk vinden waarbij ik het wel belangrijk vind dat ze aan een sport doen,’’ vertelt de regelmatig als scheidsrechter bij jeugdduels fungerende inwoonster van Zoutkamp.

Jeugdwedstrijden
Een bezigheid waar ze spontaan over vertelt hoe ze dat zelf beleeft. ‘Meestal fluit ik de jongere jeugd, de E-tjes en F-jes. Ik coach dan meer en geef de kinderen die ik fluit aanwijzingen. Dan maakt het niet uit of dat voetballers en voetbalsters van Zeester zijn of van de tegenpartij. Dit wordt altijd zeer gewaardeerd. Dat omdat vanaf de kant niet altijd te coachen valt. Ook vind ik het wel leuk om de oudere jeugd te fluiten. In het verleden heb ik ook het tweede van Zeester gefloten, al was dat wel spannend. Ja, en op de vraag waar ik mij aan stoor bij het fluiten van jeugdduels kom ik met een cliché. ‘ Ik stoor mij aan het feit dat het voor de jeugd vervelend is dat sommige ouders/trainers/leiders op een negatieve manier coachen. En verder stoor ik mij ook wel eens aan kinderen die een ontzettend grote mond hebben in het veld. Dan denk ik op mijn beurt, ga jij maar douchen.

FC Groningen
Een duidelijke stelling van het 30 jarige voetbaldier die op haar Facebook duidelijk laat blijken dat ze fan van FC Groningen is. Een club waar ze in het achterons liggend seizoen meer van had verwacht. ‘Absoluut waar. Het was het allemaal net niet. Voetballend zag het er vaak niet uit. Vaak was het met de hakken over de sloot. Maar laten we eerlijk zijn, voetbalden de topclubs wel goed! Dat zag er ook vaak niet uit. Geef mij dan maar een mooi duel in de  Champions League daar word ik als liefhebster van goed voetbal duidelijk warmer van!!
Petten
Maar we keren terug naar Zeester als zegt Rianne nog wel even dat ze een speler van FC Groningen wel erg leuk vind. ‘Michael de Leeuw is wel mijn favoriet harde werker, altijd doorgaan, eerlijk zijn mening geven voor de camera en we zijn op dezelfde dag(7 oktober) jarig, met de vraag of er geen gevaar zit in het feit dat Zeester sinds de heroprichting in 2014 uitgegroeid is tot een vereniging met ong.180 leden. Een vraag waar de directrice van een basisschool uitgebreid op ingaat. ‘Of daar een gevaar in zit denk ik niet. Binnen een vereniging loopt het of niet. Onze vereniging loopt, mede dankzij de grote hoeveelheid vrijwilligers die zoveel werk verzetten. Al kunnen er altijd meer bij. Waar wel een gevaar in kan zitten dat er een binnen een vereniging  personen zijn die misschien wel teveel doen. Dat is geen kritiek maar zo zie ik dat wel. Ik zou me namelijk kunnen voorstellen dat een ander dan denkt, het gebeurt toch wel dus waarom zou ik mij als vrijwilliger aanmelden. Ik zeg niet dat dit bij Zeester het geval is maar dat moeten we ook niet willen. Met teveel petten oplopen is namelijk niemand bij gebaat. Op zich gaat het binnen Zeester wel goed al hebben we soms wel een tekort aan trainers. Dat is wel jammer en wat misschien ook wel van invloed op het damesvoetbal is geweest. Onze trainer heeft ook zijn werkzaamheden buiten de club en is ook binnen Zeester erg actief en moest wel eens passen qua training waardoor de training verviel. En daar kunnen we kort over zijn, dat is niet bevorderlijk voor een team.

Teamgevoel
Als het teamgevoel niet goed is dan wordt het vaak niets. Dat zag je ook aan het Nederlands elftal. Daar was het juiste gevoel er ook niet met als gevolg dat we op het EK ontbreken. Dat is ergens jammer maar ook eigen schuld dikke bult. Ik kan het nog niet bevatten. Zoveel kwaliteiten, maar als je niet weet hoe je ze moet benutten of inzetten ( als trainer ), dan houdt het op. Een voordeel heeft het wel, ik heb nu deze zomer wat meer vrije tijd,’’ zegt de voetbalster die nog een keer terugkomt op het damesvoetbal in Zoutkamp. ‘Het damesvoetbal in Zoutkamp is altijd een bolwerk geweest. Hoor de verhalen van vroeger en je weet dat het hier altijd geleefd heeft. Een gevoel dat weer moet terugkeren als je het mij vraagt. Dus dames meld je aan bij de leukste vereniging uit de Marne!