SIOS: Een kleine club maar volop in beweging.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het damesvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Puurvoetbalonline wil daar wat meer aandacht aan besteden in de rubriek: ‘Dames in het amateurvoetbal. De volgende in deze rubriek is de binnen SIOS als jeugdvoorzitster actieve Judith.

image 2016 05 11 1

Samenwerken 

Bescheidenheid is wat Judith siert waar het gaat over haar activiteiten als jeugdvoorzitster binnen de voetbalvereniging SIOS uit Sauwerd. ‘Ik ben nu sinds een jaar voorzitster van het jeugdbestuur maar ben geen type die zonnodig op de voorgrond moet van, ik ben de jeugdvoorzitster en weet het allemaal wel. Ik ben iemand die is van het samenwerken wat binnen SIOS ook hoog in het vaandel staat. We hebben veel kwaliteiten binnen het bestuur en de kunst is om die met elkaar te benutten. Zo hebben wij als jeugdbestuur veelvuldig contact met het hoofdbestuur. Als jeugdbestuur vergaderen we regelmatig waar maximaal zes weken tussen zit. Jeugdbestuur bestaat officieel nog maar uit twee personen. Doordat we elke vergadering aanschuiven bij het hoofdbestuur en ons met elkaar verantwoordelijk voelen voor de jeugd is dat te doen. Voor het nieuwe seizoen gaan we op zoek naar versterking. En daarnaast schuift een vertegenwoordiging van ons als jeugdbestuur (is dus geen vertegenwoordiging) aan bij de vergaderingen van het hoofdbestuur.

Contact

Ik heb regelmatig contact met onze voorzitster Annet Zwakenberg. Ik vind het belangrijk dat Annet op de hoogte is van wat er binnen SIOS speelt. Annet is betrokken en denkt graag mee. . Ik moet zeggen dat ik mijn taak als jeugdvoorzitster ook wel zo zie. Ik wil ook graag weten wanneer er wat binnen een team speelt. Natuurlijk weet ik dat je niet iedereen tevreden kunt stellen maar ik vind wel dat je in het oplossen van problemen moet denken. Het is mij namelijk te gemakkelijk om te zeggen, zo is het en daar moet je het maar mee doen. ”Ik vind het belangrijk dat we goed kunnen uitleggen waarom we bepaalde keuzes maken.

Duidelijke woorden van de in Sauwerd geboren Judith die als een bezige bij mag worden gezien. Een opmerking waar ze om moet lachen maar even later wel beaamd. ‘Dat van een bezige bij klopt wel een beetje. Naast mijn gezin en een drukke baan ben ik binnen verschillende functies actief in het dorp. Stuk voor stuk leuke functies. Maar dat zie ik niet als een probleem omdat het allemaal activiteiten zijn die mij energie geven. Binnen SIOS ben ik nu ongeveer 5 jaar actief (sinds mijn dochters zijn gaan voetballen). Zo was ik, voordat ik jeugdvoorzitster werd, samen met mijn man Sander drie seizoenen begeleidster van de F-pupillen. Dat was erg leuk om te doen. De meeste kinderen van toen spelen nog steeds bij SIOS. Leuk om te zien hoe kinderen groeien in het spel en met elkaar als team. Na drie jaar werd het echter tijd voor wat anders, een nieuwe uitdaging binnen de club. Vandaar dat ik ook positief reageerde toen ik door mijn voorgangster Ingrid Dijk werd benaderd of ik haar plaats wilde innemen.”

Jeugdteams

Op de vraag wat ze als het grootste probleem binnen een jeugdafdeling ziet komt ze vrijwel direct met een duidelijk antwoord. ‘Een probleem is een groot woord maar het indelen van de diverse jeugdteams is, zoals ik nu weet, iedere keer weer iets wat voor vragen zorgt. Binnen SIOS hanteren wij op dat gebied een duidelijke visie. Wij delen teams zoveel mogelijk in op leeftijd en selecteren niet op kwaliteit, daar zijn we als vereniging te klein voor. Soms wijken we af, maar daar hebben we dan een duidelijke reden voor die we goed kunnen uitleggen. Dat moet je als kleine vereniging ook doen want anders kom je onherroepelijk in de problemen. Vertelt Judith die het verder belangrijk vindt dat de jeugdtrainingen binnen SIOS steeds meer verbeteren. ‘Dat is zeker een speerpunt binnen SIOS. We vinden het belangrijk om onze jeugd een goede basis mee te geven en willen daarop investeren.,” aldus de inwoonster van Sauwerd die zelf nooit heeft gevoetbald maar wel sportief is.´ Naast mijn andere bezigheden doe ik ook nog aan hardlopen. Ik probeer dat minimaal twee per week te doen en gelukkig lukt mijn dat meestal wel.``

Vrijwilligers.

Maar we keren weer terug naar SIOS omdat het volgende punt een probleem is waar veel verenigingen last van hebben, een tekort aan vrijwilligers. Een probleem dat ook  bij de voetbalvereniging uit Sauwerd speelt. ‘Ik denk dat een tekort aan vrijwilligers steeds meer een maatschappelijk probleem wordt. Iedereen heeft het druk. Je hoort het namelijk bijna overal. Het aantal vrijwilligers wordt bij veel verenigingen een steeds groter probleem. De vanzelfsprekendheid die je als kind ervaart dat alles draait binnen een vereniging hebben we allemaal ervaren toen we jong waren. Nu is het aan ons als ouders om het voor onze kinderen goed te organiseren zodat zij ook met plezier kunnen sporten. Je kunt natuurlijk niemand verplichten om als vrijwilliger actief te zijn, maar wanneer we allemaal ons steentje bijdragen, komt we een heel eind. Uit haar laatste woorden valt op te merken dat Judith de vrijwilligersproblematiek als een nijpend probleem ziet. ‘Dat is zeker waar. SIOS is een prachtige club die draait op de inzet van vrijwilligers. Als je kijkt hoe we er als club op sportief gebied voorstaan dan is dat iets waar we met elkaar trots op mogen zijn. SIOS is een belangrijk onderdeel binnen onze gemeenschap hier in Sauwerd en niet alleen voor de jeugd. Dat moeten we koesteren. Voor volgend seizoen lijkt het erop dat we met 7 teams de jeugdcompetitie in gaan, een prachtig aantal. Maar ook ons dameselftal, onze heren elftallen en niet te vergeten het 35+team zijn teams die onze vereniging best bijzonder maken in zo’n klein dorp.” vertelt een enthousiaste Judith die niet weet wat ze over 10 jaar doet binnen SIOS. Dat weet ik echt nog niet. Dat zien we dan wel weer. Ik houd het voor mijzelf boeiend wanneer ik af en toe wat nieuws doe, dus op de voorzittersstoel van de jeugd zit dan vast iemand ander. Ik ken mijzelf echter goed genoeg om te weten dat er wel weer wat anders op mijn pad komt. We zullen zien,´´ die vervolgens met het verzoek komt of er bij het artikel een foto van SIOS geplaatst kan worden. ,,Ik ben maar een onderdeel  in het geheel en vandaar mijn vraag.``. Een duidelijke vraag die we uiteraard hebben beloond.