Maaike Jonker: Als gastvrouw betrokken bij SV Marum.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

Maaike Jonker ken ik nog uit mijn periode als jeugdtrainer van SV Marum. Maaike was toen al een trouwe supporter van het B-team waar haar oudste zoon Daniel in voetbalde. Later kwam ik haar tegen als gastvrouw bij SV Marum en dit seizoen nog als moeder langs de lijn bij Daniel toen hij in Zeerijp met Boerakker tegen De Fivel speelde. Daarom was de vraag aan Maaike of ze wilde meewerken aan een vraaggesprek in de rubriek, dames in het amateurvoetbal een in mijn ogen volstrekt logische.

 Profielfoto van Maaike Jonker van der Zee
Maaike, jij bent als gastvrouw actief binnen SV Marum. Wat was voor jou de reden om deze taak op je te nemen: ‘Toen Wilmy Plattel indertijd begon met het opzetten van de gastvrouwenorganisatie heeft ze mij gevraagd om mee te doen. Het leek mij direct leuk en ik heb dan ook meteen ja gezegd. Op die manier ben je betrokken bij de club en de spelers en zie je ook de jongere generatie opgroeien. Bovendien is het gezellig op de zaterdagen op De Holten en dat spreekt mij erg aan.”
Ben je verder nog als vrijwilligster actief binnen de vereniging: ‘Nee niet meer. Vroeger toen de kinderen jonger waren hielp ik mee met schoonmaken van de kantine en het bezorgen van de donateurkaarten. Ik heb dit lang gedaan maar nu zijn anderen aan de beurt.”
Was je zelf actief als voetbalster of in een andere sport of misschien nog wel: ‘Nee ik ben niet als voetbalster actief geweest. In mijn jeugdjaren was er in Harlingen waar ik ben opgegroeid nog geen meisjesvoetbal. Ik had daar zeker voor open gestaan want voetbal heeft mij altijd wel geïnteresseerd. Ik ging wel geregeld met mijn vader mee die als keeper speelde. Ik heb zelf op jazz ballet gezeten. Tegenwoordig heet dit streetdance. Ik ga nu geregeld naar de fitness.”
Je bent trotse moeder van Daniel en Michel. Daniel voetbalt in het eerste van Boerakker en Michel in een van de lagere teams van Marum. Waar sta je langs de lijn wanneer ze tegelijkertijd spelen: ‘Dat komt gelukkig niet veel voor. Maar mocht het zo zijn dan ga ik bij Daniel kijken, want Michel zegt zelf dat de wedstrijden van Daniel leuker zijn om naar te kijken dan die van hem.”
Wat is er voor jou speciaal aan SV Marum: ‘ Dat komt doordat Daniel en Michel beide op jonge leeftijd bij de SV Marum zijn begonnen en daar lang hebben gespeeld, Michel na een kort uitstapje, zelfs nog steeds. Het was en is nog steeds leuk om langs het veld hun verrichtingen gade te slaan.”
Snap je de keuze van Daniel om naar Boerakker te verkassen of zeg je, eens een Marumer altijd een Marumer: ‘Ja hoor dat snap ik goed. Hij wilde eigenlijk al een jaar eerder de overstap naar Boerakker maken, maar is toen nog een jaartje bij Marum gebleven. Daniel wilde wel eens bij een andere club kijken en wilde ook graag weer in een eerste elftal voetballen. Bij Marum zat dat er niet meer in. Ik vind hem ook goed genoeg voor een eerste elftal en waarom dan niet bij Boerakker.”
Ouders die niet bij hun voetballende kinderen langs de lijn staan kunnen niet op jou sympathie rekenen: ‘ Klopt. Als ze klein zijn zoals bij de F-jes is dat echt genieten en zie je heel veel ouders. Maar ook de jaren daarna zou ik niet graag gemist willen hebben. Al de jaren dat ze nu voetballen ben ik er bijna altijd als fanatieke moeder bij geweest. Ik sta zoveel mogelijk langs de lijn. Ik heb dit seizoen maar een wedstrijd gemist. Anderen vinden dat misschien overdreven maar ik geniet er oprecht van.”
Jij bent fan van Ajax. Word je niet moe van het spel van de Amsterdammers of is bij jouw resultaat heilig: ‘Het spel was inderdaad soms niet zoals we het gewend waren. Gelukkig gaat het de laatste tijd vaak weer wat beter. Ik ben een liefhebster van mooi aanvallend voetbal en natuurlijk zie ik Ajax het liefst weer net zo als vroeger tegen de mindere tegenstanders met bijvoorbeeld 6-0 winnen. Helaas komt dit tegenwoordig niet meer zo vaak voor. Maar als Ajax met soms wat saai voetbal kampioen wordt hoor je mij niet klagen.”
Dat het Nederlands elftal niet in Frankrijk aanwezig is volgens velen een ramp. Daar ben jij het wel/niet mee eens: ‘Een ramp vind ik wat overdreven, maar ik vind het wel jammer. We horen daar als voetballand toch bij te zijn. Het is toch spannender als Nederland meedoet. Dan is het leuker om naar te kijken. “
Futsal Marum heeft ook jouw sympathie. Wat trekt jou aan in het zaalvoetbal: ‘Futsal is mooi om te naar te kijken. Het gaat sneller dan op het veld. Futsal Marum is een leuke en gezellige club. Daniel en Michel spelen ook daar met veel plezier.”
Studio Voetbal of Voetbal Inside: ‘Voetbal Inside.”
Een kranten of tijdschriftenlezeres of kies je voor een goed boek: ‘Ik kies dan een goed boek.”
Steeds vaker wordt er gezegd, de huidige generatie onvoldoende wil investeren in zijn/haar hobby wat het voetballen toch is, Deel jij die mening: ‘Ach dat vind iedere generatie vaak van de vorige. Ik zie Daniel en Michel nog steeds met plezier voetballen en naar de training gaan.”
Begrijp jij dat clubs steeds moeilijker vrijwilligers kunnen vinden of speelt dat in Marum minder: ‘Het leven is tegenwoordig veel drukker dan vroeger en veel mensen hebben daardoor geen tijd om een bijdrage te leveren. Vaak zijn het dezelfde mensen die wat doen voor een club. Als een ieder zijn bijdrage levert wordt dat voor iedereen wat prettiger en komt het niet steeds op steeds dezelfde mensen aan.”
Waar staat SV Marum volgens jou over vijf jaar: ‘Wellicht in de tweede klasse en misschien bezig om in de eerste klasse te komen. Ik zie wel uit naar Boerakker 1– Marum 1.”
Met welke Nederlandse trainer die in het binnen of buitenland actief is zou jij wel een avondje uit willen en waarom: ‘Met Frank de Boer. Leuke vent die zich zelf blijft en wel wat te vertellen heeft over Ajax of zijn tijd bij Barcelona.”