Ingrid Rode(partner scheidsechter Henk Mulder): ‘Ik heb de voetbalsport herontdekt.’

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Voetbal vrouwen

In het amateurvoetbal zijn veel dames actief als vrijwilligster in welke functie dan ook. Maar er zijn ook die passief aanwezig zijn zoals Ingrid Rode. Ingrid staat namelijk als partner van scheidsrechter Henk Mulder iedere zondag langs de lijn. Voor Puurvoetbalonline reden om Ingrid uit te nodigen voor een interview.
Profielfoto van Ingrid Rode
Ingrid Rode groeide op in de Oosterparkwijk in Groningen. Om precies te zijn op de Zaagmuldersweg waar ook het Oosterparkstadion stond. ‘Ik was vaak bij de trainingen van FC Groningen aanwezig. Ik kan wel een boek maken met foto’s en handtekeningen die ik in die tijd verzameld heb. De liefde voor FC Groningen werd mij overigens met de paplepel ingegoten want mijn ouders waren fanatieke supporters. Toen ik echter op mijzelf ging wonen verwaterde mijn liefde voor het voetbal een beetje. Ik kreeg andere interesses tot ik in 2014 Henk tegenkwam. We kwamen elkaar tegen in ons stamcafé De Amstel en onze eerste echte afspraak was in de Euroborg. Daar was ik tot dat moment nog nooit geweest maar ik vond het geweldig. Mijn liefde voor het voetballen bloeide spontaan weer op,” aldus Ingrid die in haar woonplaats Slochteren als postbezorger werkzaam is. ‘In Slochteren heb ik mijn eigen wijk en werk de hele week, dus ook op zaterdag. Ben daardoor bekend in het dorp en gelukkig geliefd. Dat maakt het leuk want ik ben wel iemand dat graag een praatje maakt. Velen zullen denken dat het ‘geploeter’ door storm regen en sneeuw met de fiets niet leuk is. Maar ik doe het echt met heel veel plezier.”
Buitenspel
Dat de liefde voor de voetbalsport weer opbloeide wil echter niet zeggen dat de inwoonster van Slochteren ook de nu geldende spelregels begreep. ‘Ik weet dat toen ik in het begin met Henk meeging ik niets wist wat buitenspel was. Dat heeft Henk mij echt moeten uitleggen. Ik moet zeggen dat nu ik dat wel weet dat het kijken veel leuker maakt. Ik ga dan ook wanneer ik ook maar enigszins kan met Henk mee wanneer hij ergens moet fluiten. Ik vind het knap hoe hij een wedstrijd leidt maar in het begin had ik wel moeite met het commentaar van de toeschouwers, trainers en spelers. Ergens begrijp ik dat wel. Je wilt namelijk allemaal winnen, dus moet er een de zondebok zijn. Aan het eind is er vaak maar een team blij. Maar dat is het spel denk ik dan. Henk gaat daar gelukkig goed mee om en kan, met of zonder commentaar, vaak goed met iedereen overweg. Dat heet respect voor elkaar en dat is mooi. Ik heb het wel eens meegemaakt dat iemand naast me begon te vloeken. Ik zeg er dan ook niets over, want dat is emotie en dat moet eruit. Toen kwam de vraag, voor wie ik was als supporter. Niet zonder trots vertelde ik dat ik voor de scheidsrechter was die hij niet zo aardig vond. Dan schaamt iemand zich en krijg je te horen dat hij wel eigenlijk wel goed loopt te fluiten. Dan denk ik gelukkig zijn we allemaal mensen en het voetbal is nu eenmaal een sport waar emotie een onderdeel van is.”
Sportief
Op de vraag van wat ik Henk zijn sterke kant als arbiter vind is er maar een antwoord mogelijk. Dat is zijn volledige concentratie voor een wedstrijd. Hij bereidt zich gewoon goed voor en ook in het veld is hij goed geconcentreerd. Het is niet iemand die zich uit het veld laat slaan en je ziet aan alles dat hij zijn hobby met veel liefde beoefent. Wat misschien wel een minpuntje is dat Henk vaak de discussie aangaat. Het is nogal een prater en soms denk ik weleens, volgens mij werkt dat averechts wat je nu doet. Maar Henk heeft voldoende ervaring om daar goed mee om te gaan,” aldus de zelf ook sportieve Ingrid. ‘Vroeger deed ik fanatiek aan fitness. 3x per week, 2 uur per dag. Tegenwoordig fiets ik veel. Daarnaast schaats ik graag en doe sinds kort aan skeeleren. Ik houd wat dat betreft wel van sportief bezig zijn. Verder ben ik als passieve voetballiefhebster actief want als het enigszins kan sla ik geen wedstrijd op de televisie over. Wat dat betreft heeft de voetbalwereld mij wel weer te pakken gekregen hahaha. Maar het mooiste blijven toch de amateurwedstrijden waar Henk bij aanwezig is. Je komt overal, ziet de mooiste wedstrijden en gaat met de, in mijn ogen, beste man van het veld weer naar huis,”aldus de partner van Henk Mulder die zoals gezegd al jaren fan van FC Groningen is. ‘Of ze het nu slecht of goed doen je bent voor altijd fan. Maar wat de laatste weken betreft worden we als supporters zwaar op de proef gesteld. Het spel is echt om te janken zo slecht. Je ziet geen vechtlust en er worden wel heel erg veel fouten gemaakt. Naar mijn mening speelt FC Groningen niet altijd in de juiste opstelling waarmee ik Van der Looi niet wil afvallen. Onder Van der Looi hebben we namelijk prima tijden meegemaakt zoals het winnen van de KNVB-beker. Maar eerlijk is eerlijk. Het gaat niet goed, dus tijd voor een frisse wind in de hoop dat de vechtlust terugkomt en de juiste spelers worden opgesteld.”aldus Ingrid die wel een dag zou willen ruilen met Koning Willem-Alexander. ‘Ik zeg dat weleens voor de gein. Laat mij een dag aan het hoofd van ons land staan. Dan zou het een dag feest zijn wat door mij werd betaald.”
Honden
Wanneer ze dat laatste zegt moet de Slochterse zelf ook lachen om haar opmerking maar wordt ze weer serieus als het over haar twee honden gaat.’Ik heb twee viervoeters gehad. Django mijn Amerikaanse buldog woont nu in een groot bos waar hij de ruimte heeft. Ik heb gelukkig nog steeds contact met de mensen waar hij heen is gegaan zodat ik af en toe lees en zie hoe het met hem gaat. Mijn andere viervoeter is mijn alles. Dat is een 11 jarige Maltezer die gelukkig heel goed luistert en niet veel blaft. Soms neem ik haar weleens mee in een tas. Valt niet eens op zo stil is ze. Maar doe dit alleen als het echt niet anders kan. Ik ben liever even zonder hondje als ik naar een voetbalwedstrijd ga kijken want ik moet eerlijk zeggen dat ik door mijn relatie met een scheidsrechter uit het amateurvoetbal een prachtige sport herontdekt heb.”