Scheidsrechter Jan Pol: ik vind de voetballerij veel te behoudend voor wat betreft het inzetten van elektronische hulpmiddelen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Scheidsrechtersbal

Ook de rubriek ‘Scheidsrechtersbal’ wordt weer afgestoft want ook deze rubriek zal terugkeren. Niet als klassement van de beste scheidsrechter maar als rubriek waarin scheidsrechters aan het woord zullen komen. Degene die deze rubriek opent is scheidsrechter Jan Pol uit Buitenpost die op zaterdag 3 september in Feerwerd met het duel Ezinge-VVSV’09 zijn eerste duel als KNVB-scheidsrechter floot.

Profielfoto van Jan Pol
Jan, jij vertelde dat het duel Ezinge-VVSV'09 jouw eerste wedstrijd was als KNVB-scheidsrechter bij de senioren. Wat en waar floot jij voor je tot het besluit kwam om deze stap te maken: ‘ Vorig jaar ben ik begonnen als KNVB scheidsrechter, na eerste een aantal jaren voor mijn club v.v. Buitenpost gefloten te hebben. Na de BOS-opleiding leek het me ook leuk om eens buiten de eigen vereniging wedstrijden te fluiten. Vorig jaar ben ik in de startersgroep begonnen en heb ik wedstrijden gefloten in de reserve 2e klasse. Dit jaar mag ik dan standaardelftallen 5e klasse fluiten.
Kun je in het kort vertellen wat jouw activiteiten als voetballer of scheidsrechter tot nu toe waren: ‘ Ik ben nu 50 jaar en ik voetbal onafgebroken sinds mijn achtste jaar, waarvan nu ruim 30 jaar bij de senioren. Ook heb ik 20 jaar in de zaal gevoetbald, maar daar ben ik nu mee gestopt. Aangezien ik voetbal een prachtig spelletje vind en zelf moeite heb om nog de volle 90 minuten te spelen, heb ik besloten scheidsrechter te worden. Op die manier hoop ik fit te blijven en kan ik zelf ook nog een bijdragen leveren aan het voetballen. Tot nu toe bevalt het me prima, ik heb gelukkig alleen nog maar leuke momenten meegemaakt.”
Wat is tot nu toe het leukste duel geweest waar jij als arbiter de leiding had en waarom: ‘ Ik kan daar eigenlijk nu nog niet eentje uit kiezen, elke wedstrijd zijn er weer mooie momenten. Zelf vind ik het fluiten van derby's erg leuk, dat zijn wedstrijden op zich: de voetballers (en publiek) kennen elkaar en willen niet van elkaar verliezen. Daarnaast herken ik in spelers veel van mezelf: zelf probeerde ik de scheidsrechter wel te beïnvloeden en was ik wel wat irritant. Als spelers dat nu bij mij proberen vind ik dat wel grappig om mee te maken. Dan zie ik soms mezelf staan en moet ik lachen.”
De regelgeving rond de buitenspelregel is velen een doorn in het oog. Begrijp jij dat: ‘ De regelgeving van de buitenspelregel is  de laatste jaren wel complex geworden. Dat de vlag van de grensrechter pas omhoog gaat als de speler in buitenspelpositie de bal aanneemt wordt door veel mensen niet begrepen en wekt vaak irritaties op.”
Toen Bjorn Kuipers de hulp van de videoarbitrage inriep bij het duel Italië- Frankrijk schreef hij volgens velen geschiedenis. Deel je die mening: ‘Ja, ik vind de voetballerij veel te behoudend voor wat betreft het inzetten van elektronische hulpmiddelen. Deze hulpmiddelen inzetten, hoe eerder hoe beter wat mij betreft.”
Sommige van jouw oudere collega’s kunnen het in een wedstrijd niet meer belopen. Daar zou wel door de bond meer aandacht aan besteed moeten worden: ‘Om tijdens een wedstrijd goede beslissingen te kunnen nemen, moet je dicht in de buurt van de bal zijn. Het is daarom van belang dat je zoveel conditie hebt dat dit mogelijk is. Ik weet niet goed of de bond daar aandacht aan besteed en op welke manier de conditie van een scheidsrechter dan aangetoond dient te worden.
Volgens velen worden scheidsrechters tegenwoordig te volgestopt met instructies. Deel jij die mening: ‘ Dat valt volgens mij wel mee. Er worden volgens mij per jaar twee of drie sessies georganiseerd om de nieuwe richtlijnen door te nemen.”
Clubs zouden veel meer aan de spelregelkennis van de eigen leden moeten doen: ‘Ja, de spelers hoeven echt niet alle regels te kennen, maar wel de basiskennis over buitenspel, overtredingen (direct/indirect), inworp, doelschop, hoekschop en wisselen van spelers. Deze regels en wijzigingen hierop kunnen volgens mij in de eerste trainingen na de zomerstop door de trainers/leiders aan de spelers vanaf de D-pupillen doorgenomen worden. “
Is de verschillende wijze van fluiten in de eredivisie volgens jou debet aan het de steeds meer toenemende kritiek op de arbitrage in het algemeen: ‘Ik erger me er zelf wel aan dat sommige scheidsrechters precies volgens het boekje fluiten en anderen meer naar de aard van de wedstrijd fluiten. Profvoetballers moeten dan rekening houden met de manier waarop die scheidsrechter fluit en dat zou eigenlijk niet moeten. Door deze kritiek ben ik blij dat de 'triple punishment' van de baan is, ook al zou ik deze zelf niet gehanteerd hebben.
Enkele weken geleden hoorde ik van een van jouw collega’s dat veel afspraken over, met respect met elkaar omgaan op de voetbalvelden, al weer verdwenen zijn. Verbaas jij je daarover: ‘Je kunt met elkaar zoveel afspreken als je wilt, maar het gebeurt allemaal op het veld. Dáár moet respect voor elkaar zijn. Zelf probeer ik er attent op te zijn door agressie tussen spelers te herkennen en de spelers erop te wijzen dat de agressie op de bal gericht moet zijn en niet op de persoon.
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘ Ik ben ontwerper van informatiesystemen bij de RDW.
Wat zijn de ambities van Jan Pol als scheidsrechter: ‘Ik probeer op het hoogst mogelijke niveau te fluiten dat ik aankan en ga ervan uit dat de leeftijd hierbij geen rol speelt. Hoe promotie/degradatie werkt moet ik nog zien te achterhalen, want dat is me nog niet echt duidelijk geworden.