In de Dug Out met Rene Wollerich ( HS'88)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

De komend seizoen bij HS’88 als trainer voor de groep staande René Wollerich bijt de spits af in de nieuwe rubriek ,Trainers”.

 

De komend seizoen bij HS’88 als trainer voor de groep staande René Wollerich bijt de spits af in de nieuwe rubriek ,Trainers”.

 

rene_wollerich_2

René Wollerich als trainer van CVVB in november 2007 op de foto gezet door Egbert Euser.

In deze rubriek proberen we erachter te komen wat de werkwijze van de diverse trainers in de provincie Groningen is aan de hand van citaten van collega,s uit het betaalde voetbal of uit het amateurvoetbal. René startte zijn carrière als voetballer bij Appingedam en heeft daar ruim tien jaar in het eerste elftal gespeeld. Bij de voetbalvereniging uit zijn woonplaats zette hij ook de eerste schreden op het trainerspad en werd er assistent-trainer. Na drie seizoenen hoofdtrainer te zijn geweest verkaste hij naar CVVB waar hij gedurende vijf jaar hoofdtrainer was. Naast hoofdtrainer van HS’88 is Wollerich directeur van Voetbalcenter Meerstad die op de locaties in Harkstede, Beerta en Ten Boer trainingen verzorgt en is hij aan de KNVB als docent verbonden.

Bestaan er parallellen tussen het opvoeden van kinderen en hoe je met spelers omgaat? Ja die zijn er wel degelijk. Zowel bij kinderen in de opvoeding als het begeleiden, trainen en coachen van spelers moet je duidelijk, rechtvaardig en eerlijk zijn. Tegelijk moet je ervoor zorgen dat ze het naar hun zin hebben en dat ze het gevoel hebben dat er aandacht aan ze besteedt wordt en dat ze gewaardeerd worden. 

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt Ik weet altijd wat iemand doet. Dus werk of studie, ik ben er van op de hoogte. Er zit veel verschil tussen een werksituatie met veel geestelijke druk bv een leidinggevende, een hovenier of stratenlegger en iemand die de hele dag achter zijn PC zit. De energie verdeling is tijdens trainingsavonden erg wisselend en ook tijdens wedstrijden verschilt enorm. Als je daarvan op de hoogte bent dan weet je ook hoe je eventueel anders zou kunnen handelen in je training of in de omgang met de speler.

Ook weten wat de thuissituatie is, is in mijn ogen erg belangrijk. De spelers vinden dat zelf prettig weet ik uit ervaring en jij weet ook wat er speelt in sommige huishoudens. Spelers die nog thuis wonen hebben andere dingen aan hun hoofd dan iemand die getrouwd is en kinderen heeft.   

Voor Johan Cruijff was het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover  Ik kijk altijd naar de kwaliteiten in mijn groep. Ik heb ook nooit de mogelijkheid om te zeggen dat ik absoluut 2 vleugelspitsen in mijn selectie wil hebben. Dus ik werk met jongens die graag willen spelen voor een club. Mocht ik wel de mogelijkheid hebben dan zal ik er nog aan twijfelen of ik dat systeem zal kiezen.

Ik ben toch nog steeds voorstander van een 1-4-4-2 met 2 controlerend e middenvelders en 2 diepe middenvelders aan de zijkanten. Met v.v. Appingedam, toen ik zelf nog speler was onder trainer Henk Bodewes, hebben we daar grote successen mee behaald. Ook daar moet je wel weer de juiste spelers voor hebben. Bij CVVB heb ik erg veel verschillende systemen gespeeld en spelers wisten daar altijd goed mee om te gaan. Dat geldt ook weer als je maar duidelijk bent en het goed uitlegt en traint wat je wil. 

Wat is er mooi aan trainer zijn. Aan de slag zijn met een groep, de spelers beter maken in technisch en tactisch opzicht en hopen dat het vorderingen maakt. De resultaten zijn natuurlijk ook belangrijk en iedereen houdt van succesbeleving. Samen iets bereiken is het mooiste wat er is en natuurlijk horen de leuke dingen er ook bij. De humor van een speler of een groep, de trainingskampen, de uitjes. Ik kan daar erg van genieten. Maar bovenal blijft wel dat het trainen en het spelen van wedstrijden het mooiste is wat er is, ook als Trainer / Coach.                               

 Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team. Deel jij die mening? Ja het teambelang staat voorop. Ik heb een hekel aan spelers die dat niet zien en die komen bij mij over het algemeen ook niet ver. Ga dan tennissen oid, maar doe niet mee aan een teamsport. Natuurlijk blijven individuele kwaliteiten belangrijk, maar dat moet wel gerelateerd zijn aan je team.

Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak Tja, net vijf jaar CVVB achter de rug. Dus ben het er niet mee eens zal je dan zeggen. Ook Ron Jans heeft natuurlijk enorm lang bij FC Groningen gewerkt, en daarmee wordt toch aangegeven dat Co Adriaanse in mijn ogen geen gelijk heeft. Als de club en de trainer nog steeds de gedrevenheid en de spirit hebben om met elkaar door te gaan en daarbij ook nog steeds samen dezelfde ambities hebben dan is er geen reden om na drie jaar uit elkaar te gaan.   

Welke collega springt er voor jou uit als trainer. Wie vindt jij erg goed? Ik vind, zover ik dat op afstand kan beoordelen, Louis van Gaal erg goed. Zijn omgang met spelers en pers spreekt mij wel aan. Niet altijd even tactvol, maar dat brengt zijn charme ook weer met hem mee. Hij weet wat hij doet, heeft de juiste personen om zich heen en presteert ook nog eens.  Aan de andere kant ben ik niet zo snel gecharmeerd van iemand. Je moet ook een beetje geluk hebben en ik erger me wel eens aan het feit dat trainers er soms toch wel heel gemakkelijk komen. Ze hebben gevoetbald op niveau en daarmee worden ze te vaak gerelateerd aan hun kwaliteiten als trainer. Ik weet ook dat de voetbalwereld zo is. Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten en ik zeg ook altijd dat je precies op het juiste moment op de juiste plek moet zijn, zo zijn we immers ook tot stand gekomen. Helaas heb ik dat nog niet mogen meemaken maar ik hoop dat ik een keer een kans krijg om bij een BVO aan het werk te gaan.

Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn? Nee denk het niet echt. Ik ben wel van mening dat je een bepaalde charisma moet hebben en ook management kwaliteiten. Leiding geven is belangrijk in het voetbal. Dat is niet voor iedereen weggelegd, maar zeer belangrijk. Je moet ook van alle geledingen binnen de club iets af weten, vind ik. Je interesseren wat er speelt.

Wat is iets dat je als trainer nooit moet doen. Wat is de zogenaamde beginnersfout? Zeggen dat je Kampioen wordt!!

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door? Soms een week, soms 1 minuut. Ik ga er altijd vanuit dat iedereen zijn best doet en als je na de wedstrijd dat nog kunt zeggen en iedereen heeft het maximale eraan gedaan dan ben ik het binnen 1 minuut vergeten. Maar als we niet hard genoeg hebben gewerkt of hebben als staf foute beslissingen gemaakt dan baal ik enorm en dan kan het lang duren voordat ik weer bij de les ben. Maar op de eerst volgende training ben ik weer helemaal bij de les en dan merken de jongens er niets van dat ik nog steeds enorm van baal. Dan komt het managen weer boven.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden? Nee hoor, maar het is wel prettig als je met iedereen goed door 1 deur kan. Het bekende verhaal is dat nummer 12 en 13 vaak de trainer niet mogen. Ik zorg er altijd voor dat deze jongens extra aandacht van mij krijgen. Nummer 1 tot en met 11 redden zich wel, maar het gaat om 12 tot en met 18, die maken je selectie sterk.