In de dug out met SGV-trainer Johan Ritsema

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Johan Ritsema is voor het tweede seizoen trainer van SGV uit Schildwolde. Daar komt na dit seizoen een einde aan omdat Ritsema, samen met zijn vrouw, plannen heeft om naar Zuid-Afrika te gaan emigreren. Maar voordat dit zover is heeft hij eerst met SGV nog een klus af te maken want een van de onderwerpen die in het interview met Johan Ritsema ter sprake kwam was de ontwikkeling van het jonge SGV richting een stap omhoog.
Johan Ritsema
Johan, kun je in het kort wat vertellen over je eigen voetbalcarrière: ‘Ik heb eigenlijk mijn hele senioren "carrière" bij Potetos gevoetbald met in 2001 een klein uitstapje van een seizoen naar vv de Pelikanen.
Jij kwam als trainer van Potetos naar SGV. Wat is het grootste verschil tussen een dorpsclub en een vereniging uit de stad: ‘Dat is vooral de beleving rond wedstrijden. Bij een club uit een dorp merk je toch dat er veel meer mensen de club een warm hart toedragen buiten de leden en vrijwilligers
Wat doe je in het dagelijks leven: ‘Ik ben accountmanager voor de grootzakelijke markt bij Enexis.”
SGV kende de laatste jaren een vrije val die zijn weerga niet kende met drie achtereenvolgende degradaties. Had jij toen jij vorig jaar aan je eerste jaar bij SGV begon niet iets van, als de club maar niet ‘dood’ is: ‘Nee daar heb ik niet aan gedacht. Als dat zo zou zijn was ik niet aan de klus begonnen. Ik wist dat er een grote groep van de oudere garde ging stoppen en dat ik moest gaan bouwen aan een nieuw team met bijna alleen maar hele jonge jongens. Gelukkig heeft SGV een goede jeugdafdeling. Dan weet je in ieder geval dat een vereniging niet dood is en dat het uiteindelijk wel goed komt. Al kost dat tijd.”
Jij zou als trainer niet bij iedere club als hoofdtrainer aan de slag gaan omdat:’ Ik een goed gevoel bij de club moet hebben. Ik vind het heel belangrijk dat het 1e elftal een echt onderdeel van de vereniging is en niet een los staande organisatie. En ik werk graag met een team dat opgebouwd moet worden en waar potentie in zit.”
Ook in het amateurvoetbal regeert steeds meer de waan van de dag omdat er steeds vaker trainers op non-actief gezet worden. Dat moet ook jou een doorn in het ook zijn: ‘Ja, dat is mij zeker een doorn in het oog. Ik vind dat sommige besturen te snel beslissen dat het niet meer gaat en dan is de trainer de dupe. Het niet halen van resultaten is afhankelijk van veel factoren en die worden vaak niet meegewogen.”
Het is een must dat SGV promoveert omdat: ‘Must is een groot woord. Het zou voor de groep wel heel erg goed zijn voor de ontwikkeling. Deze jonge groep kan nog veel meer groeien en dat is het beste te realiseren door ze nog meer weerstand te geven. Een groot deel van de jongens is het niveau van de 5e klasse al ontstegen. Dus deze moeten uitgedaagd gaan worden op een hoger niveau.”
Wat is jou doelstelling wat jij met SGV wilt bereiken: ‘Ik ben nog maximaal 6 wedstrijden trainer van deze groep en wil hierin in ieder geval laten zien dat SGV in de 4e klasse hoort. En dat kan nog op twee manieren. Kampioen worden zou heel mooi zijn, maar nacompetitieduels zijn toch ook altijd hele mooie wedstrijden.”
Veel van jouw collega’s vinden de ‘houdbaarheidsdatum’ van een trainer drie seizoenen. Onzin of: ‘Ik kijk niet naar het aantal jaren dat een trainer zou kunnen werken bij een club. Ik kijk meer naar de fases waar een team zich in bevind. De ene trainer heeft de kwaliteiten om een groep op te bouwen en de ander heeft de kwaliteiten om dit dan weer uit te bouwen. Dit is niet gebonden aan jaren, maar aan het niveau dat de spelers ten toon stellen. Als je dan als trainer te lang blijft zitten in een fase waar jij je niet het beste thuis voelt gaat het meestal mis.”
Jos Hoeksema en Henk Jansma zijn samen goed voor veertig van de 67 goals die jullie tot nu toe gescoord hebben. Is dat geen te wankele basis voor succes: ‘Ik ben al heel blij dat ik nu twee van zulke topspitsen in mijn selectie heb. Vorig jaar had ik eigenlijk alleen maar Jos en dat is echt te weinig. Gelukkig zie ik nu nog meer jongens aanhaken die gaan scoren. Als je kijkt naar de 19 goals die we gemaakt hebben na de winterstop. Daar zijn er 15 van gemaakt door anderen dan Henk en Jos.”
Als een trainer vindt je het persoonlijk contact met je spelers erg belangrijk: ‘Ja dit vind ik heel belangrijk. Je bent als trainer met een groep mensen bezig van verschillende leeftijden en dan is het je taak om te weten hoe jouw groep hiermee omgaat en waar je het team kan ondersteunen om het team nog verder te smeden. Ook zaken die thuis gebeuren hebben effect op het spel van een speler. Het is dan ook goed als trainer dat je weet wat er speelt en dit krijg je alleen maar te horen als je goed contact hebt met de spelers.”
Wie moet volgens jou de ervaren man worden naast Van Bronckhorst en Van Gastel bij Feijenoord en waarom: ‘Ik denk dat een man als Henk ten Cate daar heel geschikt voor is. Die heeft heel veel ervaring bij topclubs, maar eigenlijk altijd als assistent. Dus die zal de jonge trainers niet snel voor hun voeten gaan lopen.”
Živković lukte het weer om te laat te komen bij een wedstrijdbespreking. Zou jij hem nog een hernieuwde kans geven en zo ja waarom: ‘Ja dat zou ik zeker doen. Een speler moet wel weten dat hij fouten maakt en dat hij daar voor gestraft wordt, maar om dan direct de deur dicht te gooien gaat te ver. Vergeet niet dat deze jongen nog maar 18 jaar is en nu al zoveel druk op zich heeft. Er wordt enorm veel van hem verwacht en ook tegen hem gezegd hoe goed hij wel niet is. Ik kan begrijpen dat je daar wat rare dingen door gaat doen als jonge jongen. Het is dan ook heel belangrijk dat hij goede begeleiding krijgt.”
FC Groningen wint de KNVB-beker omdat: ‘Ze de enige ploeg zijn die daar de enige prioriteit op hebben liggen nu. Competitie is niet belangrijk. Nog 2x90 minuten vlammen en dan heb je een geslaagd seizoen.”
Een spelsysteem mag nooit heilig zijn omdat: ‘Omdat je pas een systeem kan spelen als je daar de spelers voor hebt. Materiaal is het allerbelangrijkste in de bepaling welk spelsysteem je gaat speken.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog wel graag kwijt: ‘Je zou het niet vragen, maar ik wil jou een compliment geven voor je website. Leuk dat iemand zoveel passie heeft voor het amateurvoetbal en daar een site mee laat draaien die ook altijd up to date is.”