SIOS-trainer Erwin Molog: Jeugdtrainers zijn soms met dingen bezig die ze zelf niet beheersen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Voor Erwin Molog begon 2014 wat minder mooi dan het uiteindelijk eindigde. Als trainer van VVK-zaterdag werd hij namelijk in februari op non-actief gezet. Maar gelukkig voor de stadjerder kreeg hij bij vijfdeklasser SIOS uit Sauwerd een nieuwe kans als hoofdtrainer. Een kans die Erwin Molog met beide handen aangreep om op die manier verder in het vak van voetbaltrainer verder te gaan. Over dat onderwerp, het trainersvak, gaat het onderstaand vraaggesprek wat Puurvoetbalonline deze week met de jonge trainer had.
image-2014-12-24
Erwin kun je ons eerst wat over je eigen voetbalcarrière vertellen:'Mijn eerste stappen als 7 jarig ventje zette ik bij GCSV. Daar heb ik tot de B-junioren gespeeld en ben toen met een aantal vriendjes naar Velocitas gegaan. Daar heb ik twee seizoenen gespeeld maar ben door onvrede een jaar gestopt. Op mijn 18e ben ik een club dicht bij gaan zoeken omdat het voetbal bleef kriebelen en kwam ik terecht bij v.v. Astrea. Na een paar seizoenen, na een aantal blessures, heb ik mijn voetbalverleden afgerond bij Helpman. Daarna kwam het zaalvoetbal om de hoek kijken en met vrienden heb ik toen een eigen zaalploeg opgestart. Maar door veel blessures nooit meer ambitie gehad en kwamen andere interesses op mijn pad.
Jij rolde als assistent-trainer van opeens  in de rol van hoofdtrainer van VVK-zaterdag. Waarom was dat en hoe is dat bevallen:'Ik haalde mijn TC3 diploma en toenmalig hoofdtrainer Niels van der Weerd stopte bij VVK. Dat jaar promoveerden wij ook voor het eerst in de historie naar de derde klasse. Dat was een kans voor mij om direct op een aardig niveau in te stappen en zo mijn eerste stappen te zetten als hoofdtrainer. Het eerste jaar stond in het teken van handhaving en wat via de nacompetitie ook is gelukt. Het jaar daarop, met wat enkele mutaties en de opleiding TC 2,  zou ik zelf ook weer de nodige stappen maken, maar dat is uiteindelijk iets anders uitgepakt. Uiteindelijk ben ik blij dat ik de kans heb gekregen om bij VVK mijn eerste stappen te zetten als hoofdtrainer waarbij ik een stuk wijzer ben geworden hoe bepaalde dingen werken binnen het voetbalgebeuren.”
Ik begreep dat jij er bewust voor koos om als zelfstandig hoofdtrainer niet te hoog te beginnen. Klopt dat verhaal:'Dit verhaal klopt wel ja, Na mijn ontslag bij VVK in februari 2014 kon ik bij Arnold van der Kooi bij Lycurgus mee lopen en daar heb ik veel profijt van gehad, Door daar mee te lopen kon ik een kijkje nemen in de keuken bij een ervaren trainer, en waar ik mijn voordeel  mee kon doen. Toen SIOS vrij kwam wilde ik graag ervaren hoe het zou zijn bij een dorpsclub en in de luwte me zelf verder ontwikkelen.”
Je bent nu een half jaar in Sauwerd actief als hoofdtrainer. Wat voor indruk maakt SIOS op jou:'SIOS maakt op mij een warme en familiare indruk. Dit kon in al vernemen toen ik op sollicitatie ging en ze de Nieuwjaarsuitnodigingen aan het vouwen waren, Vroeger bij GCSV kwam het ook allemaal van de vrijwilligers en dat trok mij wel aan. Wat ik totaal niet had verwacht is dat er veel support is van bijvoorbeeld de dames of van mensen uit het dorp die allemaal de weg vinden naar de club toe. Elke zaterdag is het weer goed toeven.
Wat doe je in het dagelijks leven:'In het dagelijkse leven ben ik vader van twee kinderen. Een zoon en een dochter Lean 8 en Senna 7 en heb een vriendin Inge waar ik al 17 jaar verkering mee heb. Ik werk als Pedagogisch Medewerker voor SKSG Kinderopvang in de leeftijd van 0-12 jaar.”
Jij zou als trainer niet bij iedere club als hoofdtrainer aan de slag gaan omdat:'Niet elke club een visie heeft en alleen maar naar geld kijkt en daarop spelers selecteert en omdat je in mijn ogen niet zomaar naar een club kan gaan wat voorheen de rivaal van je oude club was.”
Ook in het amateurvoetbal merk je dat de ‘ waan van de dag’ toeneemt waardoor ook daar trainers eerder worden ontslagen:'Klopt ik heb dat helaas in het begin van dit jaar moeten ervaren.”
Ik hoorde laatst een collega van jou zeggen, bij de jeugd is het met de basisvaardigheden maar slecht gesteld. Deel jij die mening:' Ja die mening deel ik zeker, Mijn zoon voetbalt voor FC Lewenborg en daar zie je trainers rondlopen die met dingen bezig zijn, terwijl sommigen nog niets een bal kunnen controleren of aannemen.”
Jullie gaan vanaf meespelen om de prijzen omdat:'Als iedereen fit is en we blijven in de goede flow zoals voor de winterstop dan kunnen we meestrijden om de 2e periode.”
Velen noemen Erwin van der Looi in vooral uitduels een 'laffe' coach. Deel jij die mening:'Ik kan daar niet over oordelen omdat ik te weinig wedstrijden van FC Groningen heb gezien.
Jij komt bij mij over als een trainer die het persoonlijk contact met zijn spelers erg belangrijk vindt:'Ik vind persoonlijk contact heel belangrijk al ben ik nog niet zover als Louis van Gaal, die wist zelfs van de vrouwen van de spelers wanneer ze jarig waren. Wel heb ik regelmatig contact met spelers hoe ze in het leven staan en wat ze doen.”
Wat is jou doelstelling in wat jij met SIOS wilt bereiken:'Mijn doelstelling aan  het begin van het seizoen was top 5 en mee doen met een periode, met deze doelstelling zijn we goed op weg omdat we nu gedeeld 4de staan met uitzicht op meer. Als deze ploeg er volgend jaar ook staat dan kunnen en moeten we de doelstelling aanscherpen richting top 3 en dat betekent nacompetitie voor de 4de klasse.”
Bij SIOS train je niet alleen de senioren maar ook het damesteam. Is dat niet heel erg lastig om om te schakelen:'Soms is dat nog weleens schakelen, omdat de dames 1-4-3-3 spelen en de heren 1-4-4-2 dus met bepaalde oefenvormen uitzetten is het net even weer anders.”
Veel van jouw collega’s vinden de ‘houdbaarheidsdatum’ van een trainer drie seizoenen. Onzin of zeg jij:'Ik vind het geen onzin, maar dat hangt wel af van de vereniging. Als jij om de drie jaar vers bloed in je selectie hebt , met bijv. A jeugd of teams die om de zoveel jaar veranderen van selectie dan  zou je het best 4 a 5 seizoenen kunnen volhouden. Voor je eigen ontwikkeling is drie
jaar denk ik wel mooi om dan van club te ruilen.
Wie dicht jij de meeste kansen op de titel in zaterdag 5E toe en waarom: Harkstede is in mijn ogen de favoriet maar die hebben wel een hele smalle selectie, SGV en Wagenborger Boys zitten daar vlak achter, Stiekem hoop ik dat wij ons daar tussen kunnen wurmen
Wat heb ik niet gevraagd maar wil je nog vertellen:'De samenwerking tussen mij en SIOS is tot volle tevredenheid van beide partijen met een jaar verlengd