Marnix Bakker ( assistent-trainerVIBOA ) als assistent leer ik enorm veel

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Marnix Bakker is dit seizoen als assistent-trainer bij VIBOA actief. De Warffumer was de voorgaande drie seizoenen actief als hoofdtrainer bij de voetbalvereniging Warffum en daarom vond Puurvoetbalonline het interessant om Marnix aan het woord te laten over o.a. de verschillen in beide functies.
404220 106244329498769 474232779 n
 Marnix, dit seizoen ben je assistent-trainer bij VIBOA uit Winsum. Hoe lastig was die omschakeling nadat je drie seizoenen hoofdtrainer van Warffum was: ‘Dat was best even omschakelen, maar wel een omschakeling in positieve zin. Ik leer en zie veel bij VIBOA en dat was ook de reden om deze stap te maken. Dat ik er qua verantwoordelijkheid op achteruit ben gegaan vind ik niet erg. Ik ben nog erg jong en kan als trainer nog lang genoeg op eigen benen staan.”
Bert van der Meer, trainer Gorecht A2, plaatste de opmerking in een eerdere aflevering van in de Dug out de opmerking, als trainer moet je steeds meer people manager zijn. Deel jij zijn mening: ’Dat ben ik helemaal met Bert eens.”
Vaak wordt er gezegd, bij veel teams mist men een ‘klootzak’ in het veld. Dat moet jou als trainer bekend in de oren klinken: ’Klopt. Dat moet je in je hebben denk ik. Hangt ook af van het milieu waarin je groot geworden bent. Tegenwoordig worden veel ideale schoonzonen gecreëerd. De jeugd hoeft nergens meer voor te vechten. Denk dat dit vroeger wel anders was.”
Jouw collega Jur Smit plaatste de opmerking, periodisering in de lagere regionen van het amateurvoetbal werkt niet. Wat is jouw mening over dit onderwerp: ‘Ik heb er zelf niet mee gewerkt omdat ik er op dat moment onvoldoende kennis van had. Bij veel clubs in de lagere regionen zie je dat de trainingsopkomst matig is. Bij Warffum werd er altijd goed getraind. Als spelers twee keer in de week trainen denk ik ook dat je in de onderste regionen profijt hebt van periodisering op het gebied van fitheid van spelers en blessurepreventie.”
Velen beweren dat het feit dat Guus Hiddink zijn voorganger Louis van Gaal niet tot zijn vriendenkring rekent er voor gezorgd heeft dat het nu bij Oranje een grote zooi is. Tekort door de bocht of: ‘Ik denk dat Louis van Gaal perfect bij deze groep paste en het maximale uit de groep heeft gehaald. Ze hebben ook echt gepiekt denk ik en op een realistische manier boven hun kunnen gepresteerd. Voor Hiddink is het een moeilijk moment om in te stappen. Ben er van overtuigd dat het ook onder Hiddink goed gaat komen. De relatie tussen Hiddink en Van Gaal staat hier los van, iets tekort door de bocht dus.”
Als assistent-trainer bij een eerste klasser leer je meer dan als hoofdtrainer van een vijfdeklasser:’ Op een andere manier. Op voetbaltechnisch en tactisch vlak leer je meer. Als hoofdtrainer ben je eindverantwoordelijk en qua communicatie erg belangrijk, daar leer je ook enorm veel van.”
Jan van Dijk vindt dat zijn ploeg Helmond zowel 4-3-3 als 4-2-2 moet kunnen spelen. Geldt dat niet voor alle standaardteams: ‘Je hebt meer mogelijkheden. Hangt wel af van de kwaliteiten van je spelersgroep. Geldt dus niet per definitie voor alle standaardteams.”
Een assistent-trainer wordt vaak gezien als iemand die meer tussen de spelers staat dan de hooftrainer. Hoe kijk jij daar tegenaan: ‘Een assistent-trainer ondersteunt de hoofdtrainer, dit is de belangrijkste taak. Of je per definitie meer tussen de spelers moet staan, dit hoeft niet denk ik. Ik denk dat iedereen dit op zijn eigen manier invult. Dit geldt voor zowel de assistent-trainer als de hoofdtrainer.”
Een van jullie spelers, Duncan Torrenga, vertelde dat de eerste selectie van VIBOA jong maar talentvol is. Moeten we jong niet vervangen door te jong: ‘Dertigers als Edwin Roeters, Robbert Slob en Henri Bierling zijn gestopt. Dit zijn spelers die altijd hoog gevoetbald hebben en een schat aan ervaring op 1e klasse niveau en zelfs hoger meebrachten. Tel daarbij de langdurige blessure van Rick Schaaphok en je weet het probleem. Je ziet dat jongere spelers nu moeten opstaan, dit is een proces. Te jong wil ik niet zeggen, we hebben toch nog wel een aantal, dat genoeg 1e klasse ervaring meebrengt.”
Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou er op dit moment bovenuit en waarom: ’Frank de Boer. Laat zijn elftal herkenbaar voetbal spelen en staat nu al weer jaren lang aan de top in Nederland. Het is tijd voor een nieuwe stap.”
Marcel Poll(trainer SV Marum) maakte in een eerdere aflevering van deze rubriek de opmerking, als trainer moet je niet denken dat je alles zelf kunt doen. Wat bedoelt hij daar volgens jou mee: ’ Dat je wel een staf om je heen moet hebben die je ondersteunt en waar je overleg mee kunt voeren. Je doet het met z’n allen, niet alleen.”
We zien nog weleens dat trainers ‘angsthazen’ worden als de resultaten tegen vallen. Een van je collega's vertelde ooit, als trainer moet je altijd je eigen koers blijven varen. Mee eens of: ‘Dat zou kunnen. Clarence Seedorf heeft bij Milan hetzelfde gezegd, we weten hoe dat is afgelopen. Je kunt wel je eigen koers blijven varen, maar als dit geen resultaat op levert of er is geen draagvlak voor dan schiet je er niks mee op. Soms moet je je koers bijstellen.”
Hoe diep gaat het contact met je spelers als assistent. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt:’ Ik vind dit wel belangrijk. Het is belangrijk dat je op de hoogte bent van werk/schoolomstandigheden en de prive-situatie van een speler zodat je hier bij het voetballen rekening mee kunt houden.”