Niels Woltman ( EKC): Zonder damesafdeling hadden veel verenigingen geen bestaansrecht

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Niels Woltman is al zestien jaar bij het damesvoetbal betrokken. Eerst als trainer/leider bij Eenrum en sinds de samenwerking met Kloosterburen als trainer/leider bij EKC. Dit seizoen volgt de 38-jarige Eenrumer de opleiding TC 3 maar wat niet betekent dat hij de ambitie heeft om EKC te verlaten. Dat en nog meer vertelt hij in onderstaand vraaggesprek.

image-2014-11-17 1

Niels jij bent zestien seizoenen actief als trainer binnen de damesafdeling van eerst Eenrum en nu EKC (Eenrum Kloosterburen Combinatie). Kun je echter eerst wat over je eigen voetballoopbaan vertellen: ’Ik heb in alle jeugdteams van Eenrum gespeeld Vervolgens alle seniorenteams doorlopen maar voornamelijk in het 2e elftal gespeeld waar Willem Pettinga nog een periode trainer van was. In het 1e elftal heb ik een seizoen gespeeld en in dat jaar was Rob Brouwer trainer.”

Wat zorgde er voor dat jij als trainer/leider bij de damesafdeling van Eenrum terecht kwam: ‘Ik werd destijds gevraagd door Truus Hofman voor het trainen en begeleiden van een E- team. Daarin speelden toen een aantal, dat later toegevoegd werden aan het bestaande MC team van Johan Willemsen. Samen met Johan ben ik daarna jarenlang trainer/leider van eerst de MC en later de dames geweest.

Wat is in de zestien jaar de grootste verandering geweest die jij binnen het damesvoetbal hebt meegemaakt: ‘De aandacht dat het meisjes en damesvoetbal nu heeft is niet te vergelijken met toen ik begon. Bij zowel de KNVB als de verenigingen staat het nu echt op de agenda. Bij  veel verenigingen  is er voor bijna elke leeftijdscategorie een meisjes of dames team waar je terecht kunt. Door deze positieve ontwikkeling spelen veel teams uit de omgeving nu al in de 3e klasse en sommige zelfs 2e klasse.”

Jij volgt op dit moment de cursus TC3. Waarom nu pas en niet eerder: ‘Goede vraag... Wellicht had het eerder gekund maar het is er nooit van gekomen.

Hoe ver gaat jouw contact met de spelersgroep. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze naast het voetballen verder bezighoudt:’ Naast het voetballen niet zoveel, wel met het sporten in het algemeen en welke ambities men hierin heeft. Als spelers of speelster iets willen vertellen dan sta ik hier als trainer voor open.

Is er op de trainerscursus een wereld voor je opengegaan en zo ja op wat voor gebied: ‘Er wordt heel veel in partijvorm getraind waardoor alle spelers constant in beweging zijn. Men staat echt maar heel weinig stil.”

Welke trainer in het betaald voetbal springt er voor jou echt uit en waarom: ’Frank de Boer. De resultaten van de afgelopen jaren zeggen genoeg....”

Het grootste verschil tussen het trainen van een heren en damesteam is: ‘Mijn ervaring is dat de heren wat zekerder zijn dan dames. Tevens “kleunen” de heren op trainingen er lekker in, dames doen dat amper tot niet. Verder zijn er niet veel verschillen, er wordt met evenveel passie getraind met ieder op zijn eigen niveau.”

Jullie staan er in de derde klasse G goed voor. Is het een reëel beeld dat jullie naar de tweede klasse promoveren: ‘Vanwege de cursus houd ik me dit seizoen niet veel bezig met de dames maar volg ik ze natuurlijk wel. Als ze het komend weekend winnen van Opende en ze sluiten de overige wedstrijden van dit jaar ook winnend af dan staan ze met de kerst al met 1 been in de 2 klasse. Het is dus reëel om te stellen dat EKC volgend jaar in de 2e klasse speelt.

Is het voor jou te begrijpen dat velen het damesvoetbal totaal niet serieus nemen: ‘Het dames voetbal hoort er inmiddels bij. Voor veel verenigingen is het inmiddels een must om een voortbestaan te garanderen. Je kunt een damesteam niet vergelijken met een herenteam, daar gaat alles veel sneller.

Heb jij de ambitie om ergens als seniorentrainer aan de slag te gaan: ‘Nee, voorlopig niet. Het bevalt me prima bij Eenrum / EKC.

Als trainer heb jij vast een bepaalde speelwijze voor ogen. Hoe ziet jouw favoriet spelsysteem eruit: ‘De speelwijze hangt af van je spelers, elk systeem heeft zijn voor- nadelen. Maar als ik wat moet noemen: 1-4-4-2.”

Jij loopt stage bij Eenrum-trainer Ronald Bouwman. Hoe zou jij Ronald als trainer willen omschrijven:’ Ronald is een hele sociale en duidelijke trainer die met iedere speler goed kan opschieten. Hij geeft mij alle ruimte met de cursus wat ik zeer waardeer. Hopelijk kunnen we hem ook het volgend seizoen begroeten bij de vv Eenrum.”