Simon Bos (hoofdtrainer v.v.Warffum):' In de lagere regionen van het amateurvoetbal is de term houdbaarheidsdatum voor een trainer grote onzin

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Simon Bos is dit seizoen voor het eerst als hoofdtrainer actief. Na vijftien als tweede trainer te hebben gewerkt is de voetbalvereniging Warffum zijn eerste club als eindverantwoordelijke. Deze week verlengde Simon Bos zijn contract bij Warffum wat voor Puurvoetbalonline reden genoeg was om de sympathieke Groninger een aantal vragen en stellingen voor te leggen.
image-2014-11-16
 Simon Bos tekent zijn contract bij Warffum

Simon, kun je in het kort wat vertellen over je eigen voetbalcarrière:
‘Ik ben begonnen als jeugd speler bij GRC Groningen. Na de scheiding van mijn ouders ging ik naar Velocitas waar ik de jeugd vanaf de C’ers heb doorlopen. Als speler van Velocitas heb ik nog in de 1e klasse KNVB gespeeld maar ook in de 2e en 3e klasse. Uiteindelijk ben ik geëindigd in het 2e team waar ik een uiteindelijk een keuze moest maken tussen trainer of speler en ik uiteindelijk voor het trainerschap koos.”
Warffum is jouw eerste club als hoofdtrainer. Waarom op 48 jarige leeftijd de stap naar het hoofdtrainerschap: ‘Na drie jaar als trainer van het 2e elftal van Velocitas, 4.5 jaar 2e elftal VV Roden en acht jaar als 2e trainer van GRC Groningen was ik klaar voor de volgende stap. In de vijftien voorgaande jaren heb ik genoeg geleerd en opgestoken van andere trainers om het op eigen benen te proberen. De voorgaande jaren werkte ik volgens een bepaald principe. Ik ben benieuwd of me dat ook gaat lukken als hoofdtrainer.”
Als trainer heb jij vast een bepaalde speelwijze voor ogen met je elftal. Hoe ziet jouw favoriet spelsysteem eruit:’ Ik hou het allemaal het liefst zo simpel mogelijk. Je bent namelijk afhankelijk van de spelers die je hebt. Ik wil graag verzorgd voetbal spelen maar als het zakelijker moet dan gaan we dat doen. Zelf vind ik 4-3-3 het beste systeem omdat alle posities op het veld dan zijn ingevuld en iedereen dan weet wat hij wel en niet moet doen.”
Jij komt bij mij over als een trainer die het persoonlijk contact met zijn spelers erg belangrijk vindt. Zijn de spelers van nu daar anders in dan in de periode dat jij als trainer begon: ‘Dat klopt helemaal. Ik mijn verleden als 2e trainer was het contact met spelers heel belangrijk omdat je vaak te maken kreeg met teleurgestelde spelers. Die moet je dan weer zo motiveren dat ze ook bij het 2e elftal hun best gaan doen. Dat contact probeer ik nu ook met mijn huidige spelers bij Warffum te krijgen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat dit gaat lukken. Natuurlijk zullen er altijd spelers die je een … vinden maar dat is dan niet anders.”
Jij bent nu hoofdtrainer van Warffum. Probeer jij als trainer binnen de vereniging wat te veranderen of blijft het bij een adviserende rol: ‘Ik probeer meer te zijn dan alleen maar hoofdtrainer. Als ervaring in het verleden neem ik mee wat ik bij mijn vorige verenigingen ben tegen gekomen waar we bij Warffum ons voordeel mee kunnen doen. Ik heb verder een goed contact met de jeugdcommissie waarbij ze mij altijd kunnen benaderen wanneer ik iets voor ze kan/moet doen. Ook het contact met de overige seniorenteams is goed en wat ik erg belangrijk vind voor de vereniging in zijn geheel”
Jij bent een van de 16 miljoen bondscoaches in Nederland dus daarom de vraag, had Guus Hiddink aan deze klus moeten beginnen: ’Nee vind ik niet. Ik heb het niet zo op met Hiddink. Ik zou liever een jongere coach gehad hebben zoals misschien Ronald Koeman of iemand anders.”
Wat doet Simon Bos in het dagelijks leven: ‘Ik ben getrouwd en heb twee kinderen (Melanie van 15 jaar en Daan van 11 jaar). Ik werk in Leek bij Hunter Douglas. Na mijn schooltijd en diensttijd was dit mijn eerste baan en ik werk hier volgend jaar dan ook alweer vijfentwintig jaar. Als hobbies houd ik van lezen (doe ik meestal alleen in vakanties) en kijk ik graag televisie (sport programma’s, detective’s (Scandinavisch of Engels).
Veel van jouw collega’s vinden de ‘houdbaarheidsdatum’ van een trainer drie seizoenen. Onzin of zeg jij: ‘Daar ben ik het niet mee eens. Misschien werkt dit in de hogere klassen van het amateur voetbal of het betaald voetbal wel zo maar volges mij niet in de lagere klassen. Het is ook aan de trainer om de afwisseling erin te houden. Als er een goede samenwerking is tussen trainer(s), spelers en de club zie ik niet in waarom een trainer niet langer dan drie seizoenen bij een club werkzaam kan zijn.”
Tegenwoordig wordt in het betaald voetbal een beroep gedaan op onderzoekers die kijken waar teams winst mee kunnen maken. Geloof jij daar in of zeg jij dat gaat mij te ver: ‘Nee, dat gaat mij te ver. Hoe ging het vroeger dan? Toen waren er ook geen onderzoekers. Je moet als trainer je ploeg zo voorbereiden op een wedstrijd dat je de meeste kans maakt om de wedstrijd te winnen. Dit gaat uiteraard samen met het afstemmen van de trainingen op je spelers en eventueel de wedstrijd.”
Ik ben persoonlijk van mening dat de tegenwoordige voetbalschoen blessure verhogend is. Deel jij mijn mening of denk jij dat zoiets bij toeval tot stand komt: ’Ik heb hier geen mening over want hier heb ik me niet in verdiept en ga dit ook niet doen. De voetbalschoen hoeft niets te doen maar de voet die erin zit wel, het been waar de voet aan zit en het lichaam wat aan het been vast zit zorgt er voor of je wel of niet geblesseerd raakt. En volgens mij heeft de voetbalschoen daar niets mee uit te staan. Weet iedereen nog hoe een voetbalschoen er vroeger uitzag. Die waren pas blessure verhogend.!”
Wie wordt er kampioen van Nederland en waarom: ’Ik denk PSV omdat ze dit seizoen een iets beter elftal hebben dan Ajax. “
Velen vinden dat profvoetballers meer met randzaken dan met het voetballen zelf bezig zijn. Deel jij die mening: ‘Ik vind het wel belangrijk dat een voetballer naast het voetbal andere dingen doet. Maar die mogen belangrijker zijn dan het voetballen zelf. Want hier worden de meeste profvoetballers (te) rijkelijk voor betaald.”
Wat is datgene wat jij met Warffum wilt bereiken: ’Ik merk aan veel spelers dat ze graag een keer kampioen willen worden of willen promoveren naar de 4e klasse. Ik zou ze daar graag bij willen helpen om dat te realiseren maar zal ik ook hun hulp (en van de vereniging) nodig zijn. Met die hulp, en misschien enkele versterkingen, kunnen we dat ultiem doel misschien wel realiseren.”
Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij wel graag vertellen: ‘Wat ik nog graag kwijt wil is dat betalingen aan spelers in de lagere klassen van het amateur voetbal verboden moet worden. Ik zou echter niet weten hoe dit zou moeten maar op langere termijn gaan de clubs eraan kapot (hier zijn al vele voorbeelden te noemen van clubs die dit in het verleden gedaan hebben) en dat is iets wat absoluut niet goed is voor het amateurvoetbal.”