Heiko van den Berg (trainer Hoogkerk): Het amateurvoetbal neemt teveel over van het betaald voetbal

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Heiko van den Berg verlengde deze week zijn contract bij de voetbalvereniging Hoogkerk. Dat betekent dat de oud-trainer van De Heracliden en Roden ook in het seizoen 2014- 2015 hoofdtrainer van Hoogkerk zal zijn. Dat was voor Puurvoetbalonline aanleiding om de 40 jarige trainer een aantal vragen en stellingen voor te leggen over onder andere periodisering, het inpassen van jonge spelers, en de voor en nadelen van kunstgras.

 1387272336N1234384 569100519818389 1578915928 n

Heiko jij bent dit seizoen hoofdtrainer van de v.v. Hoogkerk. Wat is jouw eerste indruk van de voetbalvereniging Hoogkerk: Hoogkerk is een prettige vereniging met een mooie kern vrijwilligers. Mensen zijn er erg direct, daar hou ik wel van.

Bij De Heracliden liet jij zien dat het inpassen van jonge spelers een van jouw sterke kanten is. Is die mogelijk ook bij Hoogkerk aanwezig: Momenteel maken we al gebruik van een aantal talentvolle A-junioren. Deze jongens zijn een aanwinst voor de selectie van Hoogkerk. In overleg is er veel mogelijk maar het blijft lastig werken met een gecombineerde jeugdopleiding.

Ben jij een trainer die kunstgras boven natuurgras prefereert: Er gaat niets boven natuurgras. Wel is het heerlijk om altijd goed te kunnen trainen met behulp van ons kunstgras.

Jouw collega Jur Smit plaatste de opmerking, periodisering in de lagere regionen van het amateurvoetbal werkt niet. Wat is jouw mening: Het periodiseren van A tot Z is in het lage amateurvoetbal onmogelijk dat ben ik met Jur eens. Ik ben al blij dat wij wekelijk goed kunnen trainen en niet trainingen moeten laten schieten door slechte velden.

Ben jij een trainer die vast houdt aan een bepaald systeem of pas jij je aan de beschikbare spelersgroep aan: Ik heb wel mijn ideeën over het voetbal en probeer dit met behulp van de beschikbare spelers uit te voeren. Dat gebeurt in samenspraak met de spelersgroep want die moet achter het systeem staan.

Jij maakte vorig seizoen mee wat meer in het betaald voetbal dan bij de amateur voorkomt, je werd bij Roden voortijdig ontslagen. Wat doet zoiets met je als trainer en persoon: Je weet dat het je als trainer ooit een keer gaat overkomen. Ik heb er enorm veel van opgestoken en bepaalde dingen gebeuren me geen tweede keer. Persoonlijk doet het je wel iets, bij Roden had ik gehoopt op meer steun van bepaalde mensen.

Dat FC Groningen op dit moment zo hoog op de ranglijst staat is de verdienste van het duo Van Looi / Lukkien: Groningen doet het in mijn ogen goed, ik had het na de voorbereiding niet verwacht. De trainers mogen hier dus de complimenten voor ontvangen.

Als jeugdtrainer was ik niet iemand die tijdens een wedstrijd iets opschreef en dat is iets wat jij ook niet doet omdat: Op hoog niveau gaat het om details en kun je sommige dingen wel opschrijven. Als ik in de vierde klasse fouten of opvallende zaken op moet schrijven dan heb ik aan het eind van de wedstrijd een boek vol. Ik onthoud de grote lijnen en probeer de basis te verbeteren. Stap voor stap beter worden.

Geduld is tegenwoordig steeds meer iets wat clubs in het betaald voetbal niet hebben wat de prestaties van het 1e elftal betreft. Dit slaat ook steeds meer over op het amateurvoetbal: Er wordt enorm veel overgenomen uit het betaalde voetbal. Trainers voortijdig wegsturen, doelstelling worden niet gehaald, publiek dat zich er mee gaat bemoeien etc. Dit zie je ook in de maatschappij terug, alles verhard.

De KNVB, heeft Farmsum en VVK voorlopig uit de competitie genomen. Een vreemde of een logische beslissing: Ik kan en wil niet oordelen wat daar gebeurd is. Mochten beide teams uit de competitie genomen worden dan worden wij bij Hoogkerk ook flink gestraft. We raken 6 punten kwijt want we zijn een van de weinige clubs die zowel van Farmsum als VVK een overwinning heeft behaald.

Wat is jouw mening over het eventueel aanstellen van Guus Hiddink als nieuwe bondscoach: Met een aantal jonge veldtrainers erbij zou het nog wel kunnen. Ik zie zelf liever een jongere trainer als bondscoach.

Wat heb jij met shirts van buitenlandse clubs: Ik ben momenteel bezig om een webshop op te zetten met buitenlandse shirts en andere produkten. Is uit hobby begonnen omdat mijn kinderen het prachtig vinden om in deze shirtjes te lopen.

Jullie staan op dit moment vijfde in zondag 4C. Wat is precies de doelstelling voor dit seizoen: De doelstelling is plaats 1 t/m 4, als ik na de winterstop over een complete selectie kan beschikken dan gaan wij plaats 4 zeker halen.

Zaterdagclub CSVH draait ook een prima seizoen. Zou een eventuele fusie tussen Hoogkerk en CSVH het dorp Hoogkerk in de toekomst voetbal op hoofdklasse niveau kunnen opleveren: De fusie zou voornamelijk goed zijn voor de jeugdafdeling. Als de fusie er is kun je pas plannen en samen aan een doel werken om alles naar een hoger plan te tillen. Met de jeugdafdeling van de Held is zo enorm veel mogelijk, met de juiste mensen op de juiste plek kan er in de toekomst iets heel moois bloeien.

Een veel gehoorde kreet is, TC1 is bijna niet te betalen. Heb jij weleens overwogen om de cursus TC1 te volgen: Ik heb mij wel eens opgegeven voor de TC1 cursus. Echter kwam ik een aantal punten te kort om toegelaten te worden. Ik begrijp zelf niet waarom er geen landelijke wachtlijst komt om toegelaten te worden. Nu kan de KNVB zelf bepalen en houden ze in de hand wie ze de kans geven om TC1 te behalen.

Bij welke trainer zou jij wel een week stage willen lopen en waarom: Ik zou wel eens bij Jurgen Klopp trainer van Borussia Dortmund mee willen lopen. Is toch al lange tijd trainer van deze club en het fanatisme en de absolute wil om te winnen, straalt van hem af.