De Fivel -trainer Ronald Vermeulen: Als trainer moet je oprecht geinteresseerd in je spelers zijn

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Ronald Vermeulen verlengde vorig week zijn contract bij De Fivel uit Zeerijp. De jonge trainer zal dan zijn derde seizoen ingaan bij het, andere Oranje’ waarmee hij na het seizoen 2012-2013 promoveerde naar de derde klasse. Ronald nam deze week plaats in de Dug out en van waar uit hij diverse vragen over het trainerschap, de inbreng van spelers van buitenaf en de toekomst van De Fivel beantwoorde.
1384156337Nronald
 
Ronald, jij vertelde een keer dat jij niet heel hoog hebt gevoetbald. Kun je toch jouw voetbalcarrière in het kort beschrijven: Ik heb zelf in de jeugd bij de v.v. Hoogezand gevoetbald. Daar ben ik in de A-junioren gestopt met voetballen op het moment dat ik trainingen begon te geven. Ik heb later nog twee jaar gevoetbald in het tweede zaterdag van GRC Groningen, maar dit was op den duur niet meer te combineren met het trainerschap.

De Fivel is jouw eerste klus als hoofdtrainer. Waarom is dat tot nu toe een gouden greep gebleken: Op dit moment vallen een aantal zaken goed op zijn plaats bij De Fivel. Als eerste hebben we te maken met een talentvolle en jonge spelersgroep, waarbij volgens mij de klik tussen de groep en mij ook zeer goed bevalt. Dat is denk ik de basis van het succes wat wij tot nu toe hebben behaald. En wie weet wat er allemaal nog mogelijk is. Hierin spelen onze leider, Jan Bakker, verzorger, Nanne Santing, en grensrechter Hans Paapst ook een belangrijke rol.

Jij bent nog een jonge trainer wat was de eerste valkuil waar je als hoofdtrainer inviel: Waar ik in eerste instantie wel aan moest wennen was de positie welke je inneemt binnen een vereniging. Als jeugdtrainer werk je meer op de achtergrond. Als hoofdtrainer ben je wel een uithangbord een aanspreekpunt binnen de vereniging. Dit was niet een valkuil, maar een gewenning van een andere positie binnen de voetbalvereniging.

De ene trainer zegt periodisering is voor mij heel belangrijk maar een ander zegt kijk eerst maar wat er komt trainen. Hoe kijk jij daar tegenaan: Periodisering is een thema waar ik in mijn achterhoofd rekening mee houdt, maar je moet dit werkzaam maken voor de groep waar je mee werkt. Doordat onze trainingsopkomst goed is houdt je hier wel enigszins rekening mee, maar het kan in het amateurvoetbal op ons niveau niet leidend zijn.

Jullie trainingsveld is niet een waarvan je zegt, daar wordt een trainer in de wintermaanden blij van: Klopt, door het slechte weer van de laatste tijd heeft het trainingsveld het behoorlijk zwaar gehad. Dit komt de trainingen ook zeker niet ten goede. Hier houd ik zeker rekening mee met het type trainingen en de oefenvormen.

Jij bent een trainer die een persoonlijke benadering belangrijk vindt. Hoe ver gaat jou belangstelling in het doen en laten van jouw spelers: Tot zover als spelers dat toelaten. Ik ben niet alleen geïnteresseerd in het voetbalgedeelte van mijn spelers, maar ook in wie ze als mens zijn. Ik vond dat zelf als speler, maar ook in het maatschappelijk leven, zeer belangrijk dat iemand als leidinggevende aandacht aan de persoonlijke kant besteedt. En volgens mij is dat bij De Fivel tot op heden ook succesvol gebleken.

Ik zag jou tijdens de wedstrijd De Fivel -SJS geen aantekeningen maken. Toeval of zeg je dat doe ik nooit: Dat doe ik soms, toevallig was dat die zaterdag niet het geval.

Jouw enthousiasme sloeg in de tweede helft tegen SJS duidelijk over op jouw team. Hoe beleef je dan een uiteindelijke 3-1 overwinning: Daar kan ik van genieten. De manier waarop wij als team de tweede helft hebben opgepakt en het momentum dat dan ontstaat, is om als trainer, en ook bij de rest van de begeleiding, iets om van te genieten.

In het betaald voetbal wordt steeds meer onderzocht om winst uit te halen. Onzin of: Nee geen onzin. Het is altijd goed om te kijken en te onderzoeken op welk vlak je alle aspecten van het voetbal kan verbeteren.

Op dit moment is er veel te doen om de kwaliteit van de eredivisie. Volgens velen is die rampzalig. Valt dat volgens jou wel mee of: De ontwikkelingen zijn natuurlijk niet goed om te zien. Waar in het verleden het Nederlands clubvoetbal een belangrijke rol kon spelen wordt dit steeds minder. Het feit dat de elftallen steeds jonger worden en Nederland steeds meer als een opleidingsinstituut komt de kwaliteit niet altijd ten goede. Ervaring is ook van belang bij het goed kunnen presteren en deze spelers vertrekken sneller uit Nederland dan vroeger.

Oefenstof is iets wat je tegenwoordig overal weg kunt, plukken’. Hoe kom jij aan je oefenstof: Uit eigen ervaringen, via bijscholingsbijeenkomsten(zoals recentelijk bij Cambuur) en natuurlijk ook via voetballectuur. Het is wel zo dat je de oefenstof niet 1:1 overneemt, maar aanpast op je eigen groep en het doel dat je met de training wil bereiken.

Ik heb een keer tegen jou gezegd. De Fivel wordt de volgende SC Loppersum. Wat bedoel ik daarmee denk je: Ik denk dat je dan bedoeld dat je te maken met een groep welke al lange tijd bij de club is waar veel potentie in zit. Ondanks de kleine vaste groep spelers waar De Fivel beschikking over heeft zit er zeker nog de potentie in om misschien nog wel een stapje hoger te gaan maken in de toekomst.

Met Alex van Galiën en Lieuwe ten Caat voetballen er twee spelers van buitenaf in De Fivel. Dat geeft een bepaald risico of is dat onzin: Dat kan een risico met zich meebrengen. Het zou de doorstroom van eigen spelers kunnen tegenhouden. Daarnaast is de kans van het ontbreken van binding met een club/team. Zowel Alex als Lieuwe zijn daar uitzonderingen op. Door de manier waarop zij zich in de groep gegaan en natuurlijk de manier waarop zij door de club zijn ontvangen is dit risico vermeden.

Bij welke trainer zou jij graag een week stage willen lopen en waarom: Ron Jans, ik vind dat Ron Jans een trainer is die over een goede koppeling beschikt tussen het voetbaltechnische en tactische en daarnaast het mentale verhaal. In het verleden bij Groningen heb ik een groot aantal trainingen bekeken en was onder de indruk van zijn manier van communiceren en hoe hij zijn spelers wist te raken. Daarnaast zou ik ook Frank de Boer willen noemen. Frank de Boer beschikt in mijn ogen ook over deze capaciteiten.

Wat doet Ronald Vermeulen in het dagelijks leven: Ik ben werkzaam als financieel ZZP-er. Dit houdt in dat ik beschikbaar ben voor het uitvoeren van tijdelijke financiële/management opdrachten. Op dit moment ben ik bezig bij drie verschillende opdrachtgevers. Dit zijn een grote snoepfabriek in Drachten, een tandartspraktijk in Emmen en wasautomatenverhuur in Zeerijp.