Ronald Bouwman(v.v.Eenrum): Op gebied van basisvaardigheden is nog veel winst te halen.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Ronald Bouwman is dit seizoen hoofdtrainer van de v.v. Eenrum. De in Ten Boer woonachtige trainer werd door Puurvoetbalonline uitgenodigd om in de Dug out plaats te nemen waar hij enkele vragen en stellingen voorgeschoteld kreeg die met het vak van trainer/coach in het amateurvoetbal te maken hebben.
1383635249NRonald Bouwman
 

 Ronald jij bent dit seizoen trainer van de voetbalvereniging Eenrum. Kun je echter eerst wat vertellen over je eigen spelersloopbaan: Ik ben als voetballer begonnen in mijn geboorteplaats Garmerwolde bij v.v. G.E.O. Hier heb ik gespeeld t/m de B-junioren. Na twee seizoenen Omlandia (B1 en A1) ben ik op 17 jarige leeftijd vertrokken naar s.v. Woltersum. Bij Woltersum, de vereniging waar mijn vader vrijwel alle mogelijke functies heeft bekleed, heb ik vervolgens dertien seizoenen in het eerste elftal gespeeld. Toen ik op mijn 30e , vanwege een knieblessure, moest stoppen met voetballen ben ik het trainersvak “ingerold”.

Eenrum is na Woltersum, Meeden en Farmsum jouw vierde vereniging. Waarom de keuze voor Eenrum: Vooral de vriendschap met mijn ex-collega Joost Mulder heeft ervoor gezorgd dat ik in contact ben gekomen met v.v. Eenrum. Ook via collega Wim Nubé sr. en toenmalig trainer Siebrand Solinger, die mentor van mijn oudste zoon Jesper is, had ik al de nodige positieve signalen over Eenrum ontvangen. De samenstelling van de selectie en de wetenschap dat er een talentvolle lichting A-junioren aanwezig is heeft er toe geleid dat ik de uitdaging in Eenrum ben aangegaan.

Als trainer ben jij in het bezit van TC3. Heb jij de ambitie om de TC2-cursus te volgen: De ambitie op zich is zeker aanwezig, maar een gezin met drie kinderen en een 40-urige werkweek staan deze ambitie nu nog in de weg. Ook moet ik zeggen dat ik mij op dit moment op het niveau 4e/5e Klasse nog prima op mijn plaats voel. Ik sluit echter zeker niet uit dat ik in de toekomst min TC2 alsnog ga behalen.

Ben jij een trainer die in een seizoen met periodisering werkt of ben je een trainer die kijkt wat zijn selectie nodig heeft: De periodisering speelt op de achtergrond voor mij wel altijd een rol bij de samenstelling van de oefenstof. De praktijk leert echter dat een strikte naleving bij een kleinere vereniging niet haalbaar is. De beschikbare ruimte, de samenstelling van de trainingsgroep (al is de opkomst bij Eenrum prima te noemen overigens) en het ontbreken van een assistent-trainer bemoeilijken dit proces uiteraard. Iets wat ik persoonlijker nog veel belangrijker vind dan de periodisering op zich is het verhogen van de basisvaardigheden. Ik ben van mening dat er vooral op dat gebied de meeste winst is te behalen. Mijn training probeer ik zo gevarieerd mogelijk aan te bieden, maar pass- en trapvormen zijn voor mij de belangrijkste trainingsvormen.

Als trainer heb ook jij vast een bepaalde speelwijze voor ogen met je elftal. Hoe ziet jouw favoriet spelsysteem eruit: In principe ben ik liefhebber van een aanvallende speelstijl met veel druk naar voren. Wanneer je hier echter niet de spelers voor hebt, zoals dit seizoen bij Eenrum, heb ik er totaal geen probleem mee om van deze visie af te wijken. Het is uiteraard aan de trainer om een systeem te vinden waarin het team optimaal rendeert.

Voetbalverenigingen met een kunstgrasveld zijn de clubs van de toekomst wordt er vaak beweerd. Onzin of deel jij die mening: Uiteraard zit hier een kern van waarheid in, maar wat dat betreft ben ik nog van de “oude stempel” en wil ik het gras kunnen ruiken. De meest ideale situatie is natuurlijk wanneer je als vereniging over zowel kunst- als natuurgras kunt beschikken. Echter wanneer ik een keuze zou moeten maken dan zeg ik: GRAS!

Als jeugdtrainer was ik niet iemand die tijdens een wedstrijd iets opschreef wat ik in de wedstrijd zag. Noteer jij wel wat tijdens de wedstrijden: Het is niet zo dat ik een uitvoerig verslag schrijf, maar vaak maak ik wel een aantal aantekeningen van wat ik constateer. Ook al heb je meestal alle situaties helder op je netvlies staan dan nog kan het prima dienen als geheugensteuntje tijdens de bespreking in de pauze of tijdens de nabespreking.

Jij komt bij mij over als een trainer die het persoonlijk contact met zijn spelers erg belangrijk vindt. Zijn de spelers van nu daar anders in dan in de periode dat jij als trainer begon: Dat persoonlijke contact vind ik inderdaad belangrijk. Ik kan echter niet zeggen dat hierin veel veranderd is in de 8 seizoenen dat ik nu trainer ben. Ondanks dat de maatschappij natuurlijk voortdurend verandert ben ik niet iemand die zegt dat alles vroeger beter was. Misschien was de totale voetbalbeleving toen wel groter, maar ik moet zeggen dat ik mijn huidige team op dat gebied zeker een compliment kan maken.

Jij bent nu hoofdtrainer van Eenrum. Probeer jij als trainer binnen de vereniging wat te veranderen of blijft het bij een adviserende rol: Als trainer conformeer ik mij aan de cultuur die binnen een vereniging heerst. Uiteraard spreek ik wel mijn mening uit over het voetbaltechnische gedeelte binnen de vereniging. Dit zie ik echter meer als adviserende rol. Wel probeer ik een soort cultuuromslag te bewerkstelligen in het doen en laten van mijn spelersgroep.De huidige groep mag in mijn optiek best iets harder zijn en meer van elkaar eisen. Op het moment dat ze zich hier van bewust worden dan moet Eenrum in mijn optiek kunnen doorgroeien naar een stabiele 4e klasser.

Tegenwoordig wordt in het betaald voetbal vaak een beroep gedaan op onderzoekers die kijken waar teams winst mee kunnen maken. Geloof jij daar in of zeg jij dat gaat mij te ver: De wetenschap is in staat veel zaken te analyseren en ik ben er van overtuigd dat men in staat is een hoger rendement uit spelers te halen. Dus wat dat betreft geloof ik hier zeker in. Vorm op zich is echter iets ongrijpbaars en zal dit ook altijd blijven volgens mij.

Ik weet dat de spelers en jij filmpjes te zien krijgen van jullie competitiewedstrijden. Doe jij daar als trainer ook wat mee: Tjidsger Veenstra, onze teammanager, is erg betrokken bij het team en maakt samen met zijn vrouw Marja ook filmpjes van iedere wedstrijd. Het zijn over het algemeen samenvattingen van een minuut of 10. Deze filmpjes worden zowel door mij als door de spelers altijd goed bekeken. Het spreekt voor zich dat je hier als trainer ook je voordeel mee probeert te doen en de filmpjes worden wel zo gemonteerd dat er bepaalde zaken even extra belicht kunnen worden. Ik vind het een erg leuk en prima initiatief van Tjidsger en onlangs hebben we als spelersgroep nog geld neergelegd voor een nieuwe camera.

 In de keeper noemde jij het aantal van drie seizoenen dat een trainer bij een vereniging actief kan zijn. Waarom denk jij dat ik dat niet met je eens ben: Ik denk dat jij het hier niet mee eens bent omdat je op voorhand niet kunt zeggen hoe lang de chemie tussen trainer en spelers blijft bestaan. Mijn persoonlijke ervaring, zowel als speler en als trainer, leert dat beide het na een jaar of drie als verfrissend ervaren om opnieuw uitgedaagd te worden. Echter zo lang de chemie blijft bestaan moet je gewoon met elkaar door!

Jij bent een van de 16 miljoen bondscoaches in Nederland dus daarom de vraag, met welke basiself zou jij in Brazilië spelen: Voor ik mijn favoriete opstelling geef wil ik eerst even melden dat blij ben dat de huidige bondscoach het voor gezien houdt. Een goede trainer zal hij ongetwijfeld zijn, maar als persoon vind ik hem echt verschrikkelijk! Ik zou gaan spelen in een 1-4-2-3-1-systeem en met de volgende spelers: Stekelenburg; Janmaat – van Dijk – Vlaar – Martins Indi; N. de Jong – Strootman; Van der Vaart – Sneijder – Robben; Van Persie