Noordpool-trainer Willem Kluin: Kinderen moeten teveel wij mochten gewoon spelen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Stilstand is achteruitgang en soms heeft iets even weer een, opfrisbeurt’ nodig. Dat was ook van toepassing op de rubriek, In de Dug out met….’ de rubriek waarin we trainers aan het woord laten over het trainersvak en andere facetten die direct of indirect met de voetbalwereld te maken hebben.
noordpool20willem20kluin

De rubriek, In de Dug out met…, die ons een inzicht moeten geven hoe trainers over bepaalde zaken denken of handelen, starten we met de trainer van Noordpool, Willem Kluin. De in Winsum woonachtige Willem Kluin is voor het derde jaar als hoofdtrainer actief in Uithuizen en werd vorig seizoen kampioen in de vijfde klasse F van het zaterdagvoetbal. Een kampioenschap wat volledig terecht was gezien de status van 18 ongeslagen wedstrijden.

Dit seizoen presteert de jonge oefenmeester tot nu toe uitstekend in de vierde klasse waar hij met zijn ploeg op de zesde plaats terug te vinden is. Dat was voor Puurvoetbalonline voldoende aanleiding om de hernieuwde start van de rubriek, In de Dug out met…’ te starten met Willem Kluin.

Als trainer ben ik een voorstander van kunstgras omdat: De huidige en de komende kunstgrasvelden van zeer goede kwaliteit zijn. De bespeelbaarheid gaat steeds meer richting de natuurgrasvelden Daarnaast kan je altijd onder dezelfde omstandigheden trainen, behalve met sneeuw.

In het interview dat jij in 2010 aan Puurvoetbalonline gaf vertelde jij, een systeem is voor mij niet heilig. Sta jij daar nog steeds achter of heb jij daar nu een andere mening over: Ik sta daar nog steeds met de volle 100% achter.

Jij bent een trainer die in een seizoen met periodisering werkt. Wat zie jij daar als voordeel van: Door een periodisering te hanteren heb je een handleiding voor je trainingen m.b.t. conditie en snelkracht. Vaak wordt dat door trainers met de losse pols in de trainingen verwerkt. Ik werk liever met een periodisering en probeer dat goed af te stemmen op de groep en individu. Een oudere speler heeft een andere belastbaarheid dan een jonge speler. Ik maak dan ook gebruik van individuele periodisering en teamperiodisering.

Tegenwoordig wordt in het betaald voetbal een beroep gedaan op onderzoekers die kijken waar teams winst mee kunnen maken. Geloof jij daar in of zeg jij dat gaat mij te ver: Dat ligt eraan wat er onderzocht wordt. Tegenwoordig is het wel mode om te onderzoeken om het onderzoeken.

Ik ben persoonlijk van mening dat de tegenwoordige voetbalschoen blessure verhogend is. Deel jij mijn mening of denk jij dat zoiets bij toeval tot stand komt: Dat vind ik een moeilijke stelling. Mijn gevoel zegt van niet. Al moet ik zeggen dat het een zeldzaamheid wordt, dat voetbalschoenen een seizoen mee gaan. Misschien moeten we daar een onderzoeksteam op zetten.

Stijn Bisschop, een van de trainers van voetbalschool, Het Verschil’, is van mening dat de motoriek van kinderen terugloopt door te weinig sport op school. Hoe kijk jij daar als eigenaar van voetbalschool, De Ommelanden’ tegenaan: Daar ben ik helemaal mee eens. Maar ik kijk daar als docent lichamelijke oefening naar en niet als eigenaar van een voetbalschool. Tijdens mijn werk zie ik de achteruitgang van het motorisch vermogen van kinderen. Scholen bezuinigen steeds vaker sport weg, doordat kinderen tegenwoordig meer moeten, dan wij vroeger. Kinderen in groep 1 krijgen al CITO toetsen! Waarom? Wij mochten vroeger gewoon nog spelen. De kinderen en scholen moeten nu teveel en van een natuurlijke ontwikkeling van het kind is al helemaal geen sprake.

Frits Meeuwes, assistent-trainer Corenos, zie Noordpool door zijn kunstgrasveld als club van de toekomst. Zie jij Noordpool zich in de toekomst op die wijze manifesteren: Alleen een kunstgrasveld kan dat niet bewerkstelligen. De vereniging moet er ook voor zorgen dat de organisatie en visie goed en helder wordt neergezet en wordt uitgedragen. Daarbij moet de ontwikkeling van jeugd voorop gesteld worden. Daar is Noordpool nu heel erg druk mee bezig. We willen graag naar het niveau van Viboa en haar jeugdafdeling. Dat gaat zeker nog 10 jaar duren, mits de juiste stappen worden genomen.

Jij bent bezig aan je derde jaar in Uithuizen als hoofdtrainer. Wat heb jij als trainer binnen de vereniging veranderd: Dit is een hele lastige vraag voor mij. Ik heb daarom een speler en twee leden van het kader gevraagd om voor mij deze vraag te beantwoorden. Ik heb daar de punten uitgehaald die door alle drie genoemd worden.

 -Structuur bij eerste elftal verandert: trainingsopkomst verbeterd, duidelijke visie, herkenbare speelwijze en beleving teruggebracht.

-Trainingen:Volgens periodisering en er wordt gericht getraind op speelwijze. Oog voor jeugdspelers en jeugdafdeling. Jeugdspelers krijgen de kans om door te stromen.

-Het neerzetten van een veranderde structuur van de jeugdafdeling in samenwerking met het TAC (Technisch advies Commissie) en TC (Technische commissie).

In mijn periode als jeugdtrainer vond ik mij meer iemand om een team te bouwen dan om spelers op technisch beter te maken. Wat ben jij voor een trainer: Beide. Ik kan heel erg goed de spelers technisch beter maken door mijn interesse in techniektraining van Coerver en Meulensteen. Daarnaast beheer is ook het tactische gedeelte doordat ik de TC 3 en TC 2 cursussen heb gevolgd.

Als trainer was ik, laat ik het netjes zeggen, geen schrijver. Wat is de zin van het dingen noteren tijdens wedstrijden: Ik ben zelf ook geen groot schrijver, maar ik vind het wel belangrijk om statistieken en steekwoorden op te schrijven, zodat ik later er makkelijker op terug kan komen. Anders vergeet je veel dingen. Net als voortdurend coachen langs het veld. Dat doe ik ook niet, want dan gaat 80% van de wedstrijd aan je voorbij. Ik probeer met goede aanwijzingen mijn team verder te helpen, gebaseerd op wat ik heb gezien en niet op wat een trainer heeft bij elkaar geschreeuwd. Dan focus je vaak maar op 1 of 2 dingen of personen en dat vertroebelt wel je beeld.

In jou eerste jaar bij Noordpool ging jij heel nadrukkelijk met een routinier aan de slag om te zorgen dat hij minder gele en rode kaarten kreeg. Daar slaagde jij uiteindelijk in. Wat is daar jouw werkwijze in geweest: In gesprek gaan. Dat is alles. Alleen de manier waarop is met elke speler weer anders. Ik neem altijd een pop af (persoonlijk ontwikkelingsplan) bij spelers. Waarbij ze zelf hun sterke en zwakke punten kunnen aangeven. Op het moment dat spelers zelf doorkrijgen dat hun gedrag of spel niet goed is, gaan ze er zelfstandig mee aan de slag. Niet alleen de trainer moet het belangrijk vinden dat iets verbeterd moet worden, maar ook de speler. Ik heb bijvoorbeeld met een speler lange tijd op een dood spoor gezeten. We zaten niet op dezelfde golflengte. Na bovenstaande nog een keer uit te zetten bij deze speler, zijn een heleboel zaken veel duidelijker geworden en daardoor weet ik nu hoe ik hem kan bereiken en hij is zich nu enorm aan het ontwikkelen.

Ik bereidde mijn trainingen altijd voor maar soms ging ik dan toch naar buiten met twee doeltjes, een speelbal, vier pionnen en hesjes en gooide ik mijn papiertje met trainingsvormen in de prullenbak. Dat doe jij nooit of: Zeker doe ik dat en dat zijn vaak de mooiste trainingen. Gewoon lekker tegen die bal aan trappen!

Jij bent in het bezit van het diploma TC2. Waar zit volgens jou het grootste tussen TC2 en TC3 in: Bij TC 3 leer je een training goed neer te zetten en jezelf als trainer goed didactische op te stellen. Bij TC 2 ga je veel dieper op de stof in. Teammanagement, tactische trainingen, periodesering, wedstrijdanalyse en teamanalyse en de vorming van je trainer/coach zijn.

Een veel gehoorde kreet is, TC1 is bijna niet te betalen maar wat maakt die cursus zo duur: Voor mij is TC 1 geen optie, doordat de clubs voor mij in die categorie schaars zijn. Dat weegt niet op tegen de kosten en de tijd die je kwijt bent voor de cursus. De kans is vele malen groter dat je op lager niveau dan 1e klasse niveau in het noorden training geeft.

Bij welke trainer zou jij wel een week stage willen lopen en waarom: Dat zijn er eigenlijk twee. Louis van Gaal en Guus Hiddink. Louis om zijn kennis van het voetbal en Guus om zijn teammanagement kwaliteiten.

Een dag Louis van Gaal van Gaal vervangen zou betekenen dat jij met het volgende basisteam+ systeem zou starten: Ik ga even lekker tegendraads een elftal neerzetten. Ik zou ze wel een willen zien in een 4:4:2 systeem. Met op doel Stekelenburg en in de verdediging op rechtsback van der Wiel, centraal duo Bruma en Vlaar, linksback Emanuelson. Voor op het middenveld zou ik op rechtshalf kiezen voor Lens, verdedigende middenvelder Strootman, aanvallende middenvelder Sneijder of van der Vaart en linkermiddenvelder. Robben. In de spits staan van Persie en Van Wolfswinkel. (mits fit dan Huntelaar)