Erik Jansen(trainer SV Bedum-dames): Er zit hier nog voldoende rek in het damesvoetbal.

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Erik Jansen is een van de trainers van de damesafdeling van SV Bedum. In het vraaggesprek wat Puurvoetbalonline had met deze aanvallend ingestelde trainer/coach kwamen veel zaken aan de orde zoals wie zijn voorbeeld is, wat hij van zijn collega-trainers van de damesafdeling vindt en welke ludieke hij bedacht heeft als dames 1 naar de tweede klasse mocht promoveren.
               1382432954N1239731 579391012119447 11234764 n

         Erik Jansen(rechts op de foto) samen met collega-trainer Albert ten Caat.

 Erik, jij bent als trainer bij de dames van SV Bedum actief maar kun je eerst even wat over je eigen voetbalcarrière vertellen: Op 8-jarige leeftijd ben ik als voetballer bij FC LEO uit Leens begonnen. Op m’n 10e verhuisden we naar Winsum en werd ik lid van VIBOA. Hier heb ik gespeeld tot m’n 19e. Ik heb een paar keer aan het eerste mogen ruiken en toevallig m’n debuut gemaakt tegen en bij CVVB. Een blauwe maandag bij ACV gespeeld en daarna verder gegaan in Zwolle bij CSV28 en waar ik ook ging zaalvoetballen in een bedrijvencompetitie. Vroegtijdig gestopt i.v.m knieproblemen.

Ben jij al een aantal jaren als trainer actief en zo ja was dat alleen bij eerst CVVB of Bedum: Ik werd, toen ik 15 jaar was, voor het eerst trainer van de F-junioren bij Viboa. Later heb ik diploma’s gehaald voor de functie van jeugdtrainer wat ik bij CSV ’28 uit Zwolle uiteindelijk ben geworden. Dit heb ik vervolgens vele jaren gedaan tot ik een relatie kreeg met mijn huidige vriendin Mirjam en ik via Albert ten Caat bij SV Bedum Dames terecht kwam.

Dat jullie als promovendus aan de leiding gaan verbaasd ook jou: Niet! Ik wist dat we een talentvolle groep hadden. Doordat we dit seizoen konden gaan selecteren en gerichter trainen staan we terecht waar we nu staan.                                                  

Wat zijn zaken waar jij als trainer erg op hamert richting een door jou te trainen team: Ik vindt verzorgd positiespel, een goede veldbezetting en een goede organisatie erg belangrijk. Verder denk ik altijd aanvallend. Ik probeer als coach onze dames zo ver te krijgen dat ze zelfbewust en vol vertrouwen de strijd aan gaan.

Als oud-trainer van damesteams viel mij de sociale controle onderling erg op. Hoe kijk jij daar tegenaan: Heel bijzonder. Eerst moest ik daar erg aan wennen maar nu is het geweldig om te zien en er aan deel te nemen.

We moeten de rol van een trainer niet overschatten is een opmerking die ik weleens hoor. Je bent alleen maar een handvat voor spelers en speelsters. Deel jij die mening: Hahaha! Dat klopt waarschijnlijk wel, maar daar leg ik me niet bij neer. Ik hoop zo goed mogelijk m’n steentje bij te dragen, en voel me onderdeel van het team.

Bij welke trainer uit de eredivisie zou jij wel eens in de keuken willen kijken en waarom: Bij Ron Jans. Een voorbeeld voor me, omdat hij zijn teams altijd verzorgd laat spelen. Daarbij vind ik hem sociaal en respectvol.

De derde klasse is voor SV Bedum dames 1 qua mogelijkheden niet het plafond: Ik vind het moeilijk om niveaus in te schatten We hebben in bekerwedstrijden tegen de tweedeklassers Hunsingo en Pelikaan S gespeeld. Dat ging vrij aardig. We zullen nog wel stappen moeten maken om ook daar een rol van betekenis in te kunnen spelen maar in deze groep zit nog best veel rek.

Jij bent samen met Albert ten Caat en Robbert Wal trainer van de dames. Kun jij een korte omschrijving jouw collega’s geven: Ik vind Albert individueel op zijn best. Hij heeft veel ervaring met deze groep en durft hard te zijn als het moet. Dat is bij dit team een belangrijke kwaliteit. Robbert is een enorm fanatieke trainer die het liefst iedereen naar voren schreeuwt. Hij ziet het spelletje trouwens ook prima. Samen met leider/grensrechter Jan Woldijk zijn we daarom ook een goed team.

Bij FC Groningen is het, Jantje lacht of Jantje huilt als het over Erwin van der Looi gaat. Bij winst een topper en bij verlies een, softie’. Wat is jouw mening over Van Looi: Ik zou het waarschijnlijk op dezelfde “softe” manier doen. Ik vind hem een People-manager met een prettige uitstraling.

Gertjan Verbeek is ondertussen door FC Nürnberg aangesteld als trainer en die gaat Duitsland veroveren: Absoluut! Juist daar. Hij heeft bewezen dat hij elke speler en elk team beter laat worden. Daarbij past zijn mentaliteit daar uitstekend.

Erik Jansen zijn basiself richting het WK in Brazilië is: Cillissen, Janmaat, Denswil, Rekik, Blind. De Jong, Strootman. Robben, Sneijder, Boëtius. Van Persie.

Te vaak worden er door clubs wedstrijden afgelast door te kort aan spelers. Dat moet veel harder aangepakt worden: Ik denk in ons eigen clubbelang dus ik houd m’n kaken op elkaar.

Als jullie promoveren naar de tweede klasse dan bestaat jouw ludieke actie uit: Een jacuzzi achter de platte kar binden. De dames zitten op de kar. De trainers in de jacuzzi en Jan Woldijk trekt alles door Bedum want dat is een enorme krachtpatser

Wat doe je in het dagelijks leven: Ik ben in het dagelijks leven onderwijsassistent voor zorgleerlingen op een school voor voortgezet onderwijs in Meppel.

Wat heb ik niet gevraagd maar wil jij wel graag vertellen: Ik heb nog geen trainingspak van de club…