Peter van der Mark(v.v.Gruno):Als je zorgt voor plezier bij spelers heb je de helft al gewonnen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Peter van der Mark is de hoofdtrainer van de voetbalvereniging Gruno en speelt met zijn team over enkele weken in de nacompetitie voor een eventuele promotie naar de derde klasse. Hoe dat uiteindelijk tot stand kwam vertelt hij in onderstaand vraaggesprek waarin er uiteraard ook andere zaken uit voetballand wonderland werden besproken.

 181150 362807367151234 512850461 n

Peter zou jij in het kort je eigen voetbalcarrière willen omschrijven: Ik ben als twaalf jarige begonnen bij GVAV Rapiditas (eerder mocht vroeger niet) en ben daar tot mijn 21e jaar gebleven. Via Actief, GVAV en Harkstede heb ik mijn carrière uiteindelijk beëindigd bij FC Lewenborg. Na een verbrijzelde enkel was het genoeg geweest. Ik was toen 36 jaar en speler/ trainer bij het tweede elftal van FC Lewenborg 2. Als trainer ben ik werkzaam geweest bij: Warffum, FC Lewenborg, Westerbroek, SVMH en nu ben ik hoofdtrainer bij Gruno.

Wat doe je in het dagelijks leven: In het dagelijks leven ben ik verzuim coördinator op het HN Werkman college in Groningen, locatie centrum. Onder de rook van de Olle Grieze.

Jij bent naast hoofdtrainer ook assistent-trainer geweest. Wat is er leuk aan assistent-trainer zijn: Assistent trainer ben ik eigenlijk niet geweest. Iemand heeft dat op voetbal noord gezet maar eigenlijk was ik trainer van het 2e elftal en had niet de intentie om pionnen en dergelijke uit te zetten voor de hoofdtrainer. Kon hij ook heel goed zelf hoor. We hebben uiteraard wel veel contact en overleg met elkaar gehad m.b.t. de wedstrijden, zowel vriendschappelijk, beker of competitie.

Dat Erwin van der Looi de nieuwe hoofdtrainer van FC Groningen is geworden vindt jij een prima keuze: Erwin van der Looi als hoofdtrainer, de toekomst zal het uitwijzen. Oftewel: ik zou het niet weten

Velen vinden dat voetballers meer met randzaken dan met het voetballen zelf bezig zijn. Deel jij die mening: Het is tegenwoordig nu eenmaal zo dat de voetballers meer prikkels krijgen van buitenaf. Maar dat zullen onze ouders bij ons ook wel hebben gehad lijkt mij. Het is de vraag hoe we daar als trainer, begeleiding, spelers en bestuur mee omgaan. Bij v.v. Gruno is de boel goed op orde, we hebben voor “probleempjes” zelfs twee mensen die tussen ons en het bestuur staan. Ik noem ze altijd de Commissarissen. Spelers kunnen uit zich zelf ook bij deze mannen terecht. Dit is ook  bedoeld om het bestuur rust te geven als ze zich op het sportpark zijn. Kunnen ze rustig een kop koffie drinken zonder door Jan en alleman aangesproken te worden over allerlei zaken betreffende de selectie. Tevens is er elke laatste vrijdag van de maand evaluatie met de hele selectie om een ieder de kans te geven te zeggen wat hij leuk of minder leuk vindt. Dit blijft tussen de vier muren van de bestuurskamer. Dus samenvattend: ja ik deel die mening maar je moet er mee leren omgaan. En dat zal elke trainer op zijn eigen manier invullen.

Het hoofdtrainerschap betekent ook dat je als trainer bij de jeugdwedstrijden van je club langs de lijn staat: Bij mijn vorige verenigingen altijd gedaan, bij Gruno zijn er op dit moment geen A en B junioren en dus ben ik niet bij de jeugd aanwezig zaterdags. :

Het moet raar lopen als jullie de nacompetitie niet gaan halen en dat komt na de beroerde start van het seizoen ook voor jou als een daverende verrassing: We hadden het in eigen hand om de tweede periode binnen te halen en dat was al een geweldige prestatie. We hadden zeer veel spelers verloren dit seizoen en de angst was om een vrije val te maken richting vijfde klas. In de beker bleek echter dat we niet eens onaardig presteerden, helaas bleek de competitie een slecht begin te hebben ondanks gelijke spelen tegen sterke tegenstanders als Zuidhorn en Siddeburen. Na nederlagen tegen Kloosterburen en Harkstede ben ik toch maar naar onze “oudjes” gegaan en gevraagd of ze het eerste elftal wilden helpen. Toen ze bevestigend antwoorden  heb ik ze opgesteld tegen BNC en dit resulteerde in een 15-0 overwinning. Vervolgens werd er een serie neer gezet van elf overwinningen en een keer een gelijkspel. Daarna verloren we van Harkstede en de uitwedstrijd tegen FVV. Dat had zeker te maken met dat we toen met de handrem erop speelden om alles op de uitwedstrijd tegen v.v. Kloosterburen te kunnen zetten. Dat duel wonnen we toen met 2-4 en werden we winnaar van de tweede periode.

Matty van Donderen: Matty van Donderen was natuurlijk een Icoon. Wie kende hem niet en als je hem niet kende dan zorgde Matty er wel voor dat je hem snel leerde kennen want Matty zat niet verlegen om een praatje. Menigmaal heb ik met Matty gesproken over de wedstrijden en over de trainingen. Hij had een uitgesproken mening en daarbij zijn stop woordjes gebruikend: “waist ja wel. Mooi he?” Ik mis Matty nog steeds, hij was er altijd. Matty snapte ook niet dat er op de training sommige jongens (vaak met voor hem onbekende reden) wat later op het veld kwamen. Door van zijn kritiek af te wezen heb ik na een tijdje de hele groep binnen gehouden, training op het bord en dan samen naar buiten. Kreeg ik te horen: mooi he? Waist ja wel. Tot op de dag van vandaag doen we dit nog steeds, eerst de training doornemen en dan allemaal gelijk naar buiten. Bevalt goed en stiekem met dank aan Matty.

Er zijn er die mijn mening niet delen maar ik vind het waanzinnig dat er zoveel amateurclubs in de stad Groningen zijn. Deel jij mijn mening of valt dat allemaal wel mee: Er zijn wel veel clubs maar fuseren is makkelijker gezegd dan gedaan blijkbaar. Je weet niet half hoe veel emotie erbij komt kijken en dat moet je niet onderschatten. Daar mag je wel professionele hulp op zetten lijkt mij om een ieder goed te begeleiden. Sommigen zijn vanaf hun geboorte al lid van een club en zien de ander als de vijand. Praktisch gezien krijg je ook te maken met de kantine delen en dat moet ook goed lopen en is communicatie het sleutelwoord. Voor wie het overkomt: ik wens ze heel veel voorspoed en sportief geluk.

Velen onderschatten het aantal uren wat een trainer in zijn hobby steekt. Hoeveel uur per week besteedt jij aan Gruno: Buiten de trainingen en wedstrijden om steek ik elke dag nog een aantal uren extra in de club. Na de wedstrijd kan ik het niet loslaten, maandagmorgen begint het bij het lezen van de krant opnieuw. Winst of verlies, je beleeft de wedstrijd nog een keer en kijkt dan naar de volgende wedstrijd. Tevens kijken wat voor training er dinsdag avond op de groep losgelaten wordt in het kader van afgelopen wedstrijd en aankomende wedstrijd. Administratie voor en na de training bijwerken, ach zoals gezegd er gaat geen dag voorbij dat ik niet met v.v. Gruno bezig ben en dat met alle plezier trouwens. Totaal benader ik wel 20 uur denk ik.

Met Frank de Boer als trainer had FC Groningen bij de top vijf gestaan of werkt het zo niet: Nee ik denk niet dat Frank de Boer de FC Groningen naar de top vijf zou hebben gebracht omdat ze daar in mijn beleving niet het spelers materiaal voor hebben.

De maand mei staat in het teken van, waar ik een euro meer kan krijgen ga ik heen, oftewel spelers verkassen naar andere clubs. Verwacht jij weer een grote uittocht bij Gruno: Bij Gruno verwacht ik geen uittocht, integendeel zelfs. We verwachten heel wat jongens met dank aan de inzet van de spelers van de huidige selectie die spelers uit hun kennissen kring benaderen en jongens die weer terug komen.

Welke trainer zie jij als jouw voorbeeld en waarom: Ik heb niet echt een voorbeeld trainer maar als ik een zou moeten noemen: Louis Koorenhof. Deze man kon sfeer maken en dat vind ik toch ook wel heel belangrijk. Het is je hobby en als je dat met plezier kan uitoefenen heb je al de helft gewonnen.

Wat wil je verder nog kwijt maar is niet gevraagd: Tot slot wil ik even een hart onder de riem steken van al die vrijwilligers en het bestuur bij Gruno die er door hun inzet ook een steen(tje) toe bijdragen dat het zo gaat zoals het gaat. Ook het tweede elftal, bij ons het “snakkersteam”, wil ik bedanken want ook zij hebben er voor gezorgd dat na de degradatie van het eerste, door spelers af te staan, we nu voor promotie mogen gaan.