Puurvoetbalonline in de Dug Out met: Frank Konneman(v.v.Middelstum)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Frank Konneman is trainer van het in de derde klasse uitkomende Middelstum. In de rubriek, in de Dug out met’ beantwoorde hij een aantal vragen en stellingen die Puurvoetbalonline voor hem had bedacht.

 1362124252Nfrank

Frank zou jij in het kort je eigen voetbalcarrière willen beschrijven: Op 6e leeftijd begonnen bij de v. v. Roden. De zondagvereniging van Roden met de authentieke zwart-witte clubkleuren. We waren een sterke lichting die behoorde tot een van de beteren van Noord - Nederland. Zo speelde we in de B-junioren, 3e divisie. In die tijd de hoogste landelijke jeugdcompetitie. Met clubs als: FC Groningen, Sc Heerenveen & Cambuur Leeuwarden. Een geweldige tijd.

In de senioren ben ik uitgekomen voor v.v. Roden en v.v. Tolbert. Rond mijn 24e ben ik gestopt met prestatiegericht voetbal en heb ik me gefocust op mijn trainerscarrière. Een slepende enkelblessure maakte deze keuze alleen maar makkelijker.

Wat doe je in het dagelijks leven: Ik ben werkzaam als bewegingsagoog en psychomotorische therapeut binnen instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking. Een prachtige doelgroep binnen ’s Heeren Loo Opmaat te Bedum.

Jij bent ook als jeugdtrainer actief geweest. Wat is het grootste verschil tussen het trainen van jeugd en senioren:

Jeugdspelers zijn beter leerbaar, als jeugdtrainer ben je voornamelijk met het aanleren van vaardigheden bezig. Als senioren trainer wordt je ook meer beoordeeld op prestaties, organisatorische en communicatieve vaardigheden.

Deel jij de mening van velen dat de voetballers van tegenwoordig minder bij hun sport betrokken zijn: Vroeger waren er waarschijnlijk meer spelers die vol voor hun sport leefden, maar deze spelers zijn er nog steeds. De 24 uurs economie is hierin ook niet bevorderlijk. Veel afmeldingen voor trainingen zijn werk gerelateerd. Wel zijn er te vaak spelers een weekend niet aanwezig, i.v.m. vakantie o.i.d.

Als hoofdtrainer moet je ook goed op de hoogte zijn van dat wat er zich binnen de rest van de vereniging afspeelt voordat je een contract tekent: Een contract tekenen doe ik wanneer het gevoel bij de groep en de club goed is. Bij Middelstum had ik een goed beeld, omdat ik tijdens mijn sabbatical ben begonnen bij de jeugd. Ik vind het belangrijk dat je als hoofdtrainer tijd investeert in bijvoorbeeld de jeugdafdeling, hiermee creëer je een completer beeld van de club waar je werkzaam bent.

Velen zeggen na drie jaar wordt het de hoogste tijd voor een frisse wind en moet er andere trainer voor de groep. Ik vind dat onzin en dat ben jij met mij eens: Dat is per situatie verschillend. Wanneer de juiste chemie met de groep nog aanwezig is en wanneer je eigen persoonlijke motivatie als trainer nog net zo groot is als de eerste jaren dan is er geen reden om maar drie jaar binnen een club te kunnen werken.

Systemen worden te vaak over genomen. Je moet altijd eerst kijken wat je als trainer in ‘huis’ hebt aan materiaal is mijn mening. Hoe kijk jij daar tegenaan: Ik heb als trainer wel een voorkeur qua systeem. Echter bepaald het spelersmateriaal, welk systeem bij de groep past. Wedstrijden worden uiteindelijk niet beslist op systemen, maar op kwaliteit & mentaliteit.

Velen onderschatten het aantal uren wat trainer per week aan zijn hobby besteed. Hoeveel uur per week slokt Middelstum minimaal op: Er staat wel een vergoeding tegenover maar desondanks blijft het een hobby die ik met plezier uitvoer en die me veel energie oplevert. De prestaties zijn dit seizoen niet naar behoren en dan steek je er nog veel meer tijd in dan wanneer de prestaties goed zijn. 15 tot 20 uur minimaal.

Wat vind jij persoonlijk de beste trainer waar jij als speler onder getraind hebt: Johan Gelling in de A-junioren bij v.v. Roden. Hij was tactisch sterk, een goede veldtrainer en ook prettig in de omgang.

Jullie zijn met Middelstum nog nooit echt weggespeeld dit seizoen maar bivakkeren toch in de onderste regionen. Een teken dat pech en geluk dicht bij elkaar liggen: Pech is te gemakkelijk. Wel hebben we veel tegenslagen gehad. Vaste waarden die stopten, rode kaarten, ongelukkige blessures en wedstrijden die in de laatste minuut verloren of gelijk gespeeld werden. Het is zaak hard te werken aan de punten die ter verbetering vatbaar zijn en om het vertrouwen en de sfeer goed te houden.

Welke trainer in het betaald voetbal springt er wat jou betreft bovenuit en waarom: Lastig, omdat ik geen van de trainers inhoudelijk zie werken. Puur gericht op prestaties dan steken Ronald Koeman en Jan Wouters er bovenuit. Zij hebben beide hun team goed staan. Verder heeft vooral Koeman veel jeugdspelers goed laten ontwikkelen.

Middelstum blijft in de derde klasse omdat: We meer dan genoeg kwaliteiten in huis hebben. Alleen moeten we meer in een vaste samenstelling kunnen spelen. Verder hebben we een getalenteerde groep A-junioren, die we al regelmatig in het eerste elftal inpassen. Ook op langere termijn ziet het er goed uit, er lopen voldoende talenten rond binnen de jeugdafdeling om nog jaren vooruit te kunnen in de derde klasse of hoger. Ook het aanstellen van Tiemen van der Laan als voorzitter is een positieve ontwikkeling voor de club.

Moeten spelers een trainer aardig vinden: Dit heb je voor een groot gedeelte als trainer zelf in de hand. Het is belangrijk om transparant met spelers te communiceren. Is dit het geval dan zullen er weinig problemen ontstaan.