Jasper de Vries (Noordwolde A1): Trainers hebben een voorbeeldfunctie

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Jasper de Vries is voor het zesde seizoen als jeugdtrainer aan Noordwolde verbonden. De jonge oefenmeester traint dit seizoen de A-junioren en heeft een voetbalverslaafde spelersgroep tot zijn beschikking. Hij geeft: ‘In de Dug out met” uitgebreid antwoorden op de vragen en stellingen die betrekking hebben op het trainersvak en alles wat daar bij komt kijken.

Jasper de Vries is voor het zesde seizoen als jeugdtrainer aan Noordwolde verbonden. De jonge oefenmeester traint dit seizoen de A-junioren en heeft een voetbalverslaafde spelersgroep tot zijn beschikking. Hij geeft: ‘In de Dug out met” uitgebreid antwoorden op de vragen en stellingen die betrekking hebben op het trainersvak en alles wat daar bij komt kijken.

Jasper

 

Jij bent trainer van de A1 van Noordwolde, maar klopt het dat jij op dit moment geblesseerd bent: Ja, dat klopt. In de voorbereiding van het huidige voetbalseizoen kreeg ik in de tweede bekerwedstrijd na een duel en de daarop volgende ongelukkige landing last van mijn rechterknie. Op het moment zelf voelde ik een flinke pijnscheut, maar probeerde het er in de wedstrijd uit te lopen en dat leek aardig te lukken. De weken daarop heb ik ook gewoon gevoetbald, maar steeds bleef ik mijn rechterknie voelen. Ook tijdens hardlopen en training geven voelde ik de knie en tijdens mijn laatste twee wedstrijden werd de pijn nog erger. Toen heb ik via mijn club een afspraak gemaakt met de fysiotherapeut. Die vertelde mij na wat onderzoek dat mijn kruisband een flinke opdoffer had gehad en zwaar verrekt was. Het was nog een gelukje dat de kruisband de afgelopen tijd tijdens de wedstrijden niet gescheurd was. Om het goed te laten herstellen moet ik rust houden en hopen dat het daarmee weer goed komt, anders blijf je er voor een nog langere tijd mee kwakkelen.

Is dit jouw eerste seizoen als trainer of ben je al langer actief: Zes jaar geleden ben ik samen met mijn goede vriend en teamgenoot Wim Mulder begonnen met het trainen van Noordwolde E1. Het jaar daarna zijn we als trainers meegegaan met dat team naar de D1. Het trainerschap beviel ons beide zeer goed en ook vanuit de club, de spelers en de ouders kwamen positieve geluiden. Bovendien zijn we een complementair duo wat goed bleek te werken. Het daaropvolgende jaar bleven we bij de D1, maar omdat D2 en D3 geen trainer hadden hebben we dat seizoen alle D-teams getraind. Vervolgens hebben we een jaar de C1 getraind en waren we vorig jaar trainer van B1. Met dat team zijn we dit jaar overgegaan naar de A1. Dit seizoen is dus mijn 6e jaar als trainer.

Hoe diep gaat het contact met je spelers? Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt naast het voetballen: Met spelers praat ik wel eens over niet-voetbal-gerelateerde zaken, maar heel diepgaand is dit niet. Wel wil ik graag van spelers wat meer achtergrond informatie, dus of hij op school zit, studeert, stage loopt of werkt, zodat ik daar rekening mee kan houden. Als ik merk dat een speler ergens mee rondloopt, ga ik wel een gesprek aan met die speler. Spelers nemen privé zaken vaak mee op het veld, dat valt soms goed te zien. Met sommige ouders van spelers heb ik ook goed contact, dus op die manier krijg je ook wel veel mee. Ik ben wel laagdrempelig in de communicatie, iedere speler kan met van alles en nog wat bij mij komen, zowel met voetbalzaken als totaal andere dingen.

Enkele weken geleden las ik in de VI een fantastisch interview met Huistra die zeer gedreven met zijn vak bezig is en zich iedere dag wil verbeteren. Geldt dat laatste ook voor jou: Uiteraard wil ik mij elke dag verbeteren. Niet alleen op voetbalgebied, maar ook op menselijk gebied. Ik ben geïnteresseerd in mensen, zowel individueel als in een groep met bijbehorende groepsprocessen. Niet voor niets studeer ik dan ook Sociologie, waar het veelal over groepen mensen gaat en de processen binnen een groep. Deze zaken worden ook steeds belangrijker in de voetballerij. Groepsprocessen en psychologie vind ik zeer interessant en daar lees ik dan ook veel over, niet alleen voor mijn studie. Ook op voetbalgebied probeer ik elke dag bij te leren, zowel door te lezen als door van anderen te leren. Maar vooral ook door te doen, want van ervaringen en fouten maken leer je uiteindelijk het meest.

Het mooie aan het trainen van een team vind ik: Het bezig zijn met een groep voetballers, de spelers technisch en tactisch proberen te verbeteren en samen een goede sfeer te koppelen aan goede prestaties. Progressie in een team zien en samen plezier uitstralen en prestaties leveren is voor een trainer het mooiste wat er is. Bovendien vind ik voetbal de prachtigste sport die er bestaat en vind het dan ook geweldig om hier mee bezig te zijn, zowel om zelf te voetballen als om als trainer bezig te zijn met voetbal.

De trainingsopkomst bij de jeugd laat soms te wensen over. Hoe is dat bij Noordwolde: Omdat ik niet bij alle jeugdtrainingen aanwezig ben, kan ik niet oordelen over de gehele jeugdopkomst bij de trainingen. Maar wat betreft de opkomst bij A1 ben ik zeer tevreden. Er zijn twee of drie jongens die met hun opleiding en/of werk zitten en daardoor niet altijd kunnen trainen. Maar de groep is voetbalverslaafd en wil het liefst zo vaak mogelijk voetballen, dus dat komt de trainingen ten goede. Bovendien is er plezier op de trainingen, wat ook bijdraagt aan de opkomst natuurlijk.
Wat betreft andere teams, de jeugdteams die ik af en toe zie trainen staan vaak ook met een aardig grote groep op het veld. Dus volgens mij is het wat betreft trainingsopkomst bij de jeugdteams van Noordwolde wel goed gesteld. Maar het slechte weer komt er weer aan en ons trainingsveld is niet optimaal, dus we zullen het wel zien. Bij de A1 verwacht ik gezien de voetballiefhebbers echter geen lagere opkomst.

Als jeugdtrainer moet je ook weten wat er zich binnen de rest van de vereniging afspeelt: Als ik puur naar mezelf kijk vind ik van wel. Je eigen elftal heeft natuurlijk prioriteit, maar voor mij gaat het verder dan dat. Ik ben dan trainer van A1, maar ga ook vaak kijken bij andere jeugdwedstrijden. Ook met andere trainers heb ik goed contact. Bovendien vind ik het belangrijk om bij de algemene ledenvergadering aanwezig te zijn als jeugdtrainer, omdat daar belangrijke zaken besproken worden. Ten slotte maak ik sinds een jaar samen met Wim Mulder ook deel uit van de jeugdcommissie van Noordwolde, waar je tegen van alles aanloopt wat speelt binnen de jeugd van de vereniging.

Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou bovenuit op dit moment en waarom: Dat vind ik erg moeilijk om te zeggen, omdat diverse trainers kwaliteiten hebben op verschillende vlakken. Mourinho vind ik zeer goed wat betreft het beschermen van zijn spelers buiten de wedstrijden om en is tactisch zeer sterk. Hij zet zijn ploegen altijd heel goed neer en zorgt er op de één of andere manier altijd voor dat zijn spelers voor hem en elkaar door het vuur gaan. Niet alleen de basis elf, maar ook de wisselspelers. Ga maar na, alle spelers die met hem gewerkt hebben zijn vol lof over hem. Dus niet alleen als tacticus, maar ook als people-manager vind ik hem zeer goed. Zijn gemekker bij persconferenties en het af en toe hinderlijke gedrag wat hij vertoont neem ik hierin natuurlijk niet mee.
Voor zover ik dat van een afstand kan bepalen, vind ik ook Hiddink een geweldige people-manager. Hiddink heeft geweldig werk verricht met diverse landen, waar hij na zijn werk als held gezien wordt. En aangezien er enorme verschillen zitten tussen de culturen van de landen waar hij gewerkt heeft, moet hij wel een klasse people-manager zijn. Een Zuid-Koreaan is natuurlijk heel wat anders dan een Nederlander en een Australiër.
Louis van Gaal is zeer goed wat betreft het beter maken van vooral jonge spelers en daar een team van te smeden. Dat heeft hij wel laten zien bij Ajax, AZ en natuurlijk als coach van een Nederlands jeugdteam op het WK in Argentinië, met de lichting Robben en Van der Vaart. Puur als veldtrainer plaats ik hem boven Hiddink.

Wat wil jij op termijn met Noordwolde A1 bereiken: Noordwolde A1 is dit jaar een zeer jong team, met slechts twee 2e jaars A-spelers, negen 1e jaars A-ers en 5 B-junioren, waarvan ééntje nog maar 1e jaar B-er is. Dit seizoen willen we vooral leuk voetbal laten zien, plezier uitstralen, als team beter worden met als gevolg leuk mee te doen in de 1e klasse. Aangezien het team volgend jaar zo goed als intact blijft, gaan we volgend jaar doorborduren op dit seizoen en hopen we bovenin mee te kunnen strijden, wat voorlopig ook dit seizoen al aardig lukt.

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij gemaakt hebt:
In mijn beginperiode als trainer wou ik spelers alles in- en nacoachen. Het was niet zo dat ik als een gek langs de lijn stond te schreeuwen, want een dergelijk type trainer ben ik absoluut niet. Maar ik was wel continu aan het coachen, was met elke speler bezig hoe hij of zij moest lopen en waar de bal heen moest etc. Daar ben ik gelukkig snel mee gestopt.

Wat vind jij persoonlijk de beste trainer die in de eredivisie actief is: Gertjan Verbeek vind ik een zeer goede trainer. Hij levert hele goede prestaties met relatief beperkte middelen. Eerst bij Heerenveen, later bij Heracles en nu laat hij het ook zien bij AZ. Er zijn belangrijke spelers vertrokken en geblesseerd maar het team blijft goed en mooi voetbal spelen. Het valt me op dat zijn ploegen ook altijd echt een team zijn. Bovendien durft hij jonge jongens een kans te geven en zijn de elftallen van Verbeek conditioneel altijd erg sterk.
Ook Frank de Boer lijkt mij een goede trainer, wat ik van hem erg knap vind is dat hij het voor elkaar heeft gekregen om de focus van zijn ploeg volledig op het voetbal te hebben en te houden, ondanks alle onrust die (altijd) bij Ajax heerst. En ook hij durft de jeugd in te brengen en te laten spelen. Echter vind ik wel dat hij het nog meer moet bewijzen, want hij zit nog maar een dik half jaar bij Ajax 1. Maar mijn indruk van hem als assistent bij Oranje en nu als hoofdtrainer van Ajax is voorlopig goed. Tenslotte wil ik John van den Brom noemen, die bij AGOVV spelers zichtbaar beter maakte, bij ADO Den Haag een geweldige prestatie neerzette en het nu ook bij Vitesse laat zien.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden: Dat is niet per se nodig. Veel belangrijker is het respect dat er is en een normale en goede manier van met elkaar omgaan. De ene speler vindt de trainer aardiger dan de andere, dat heb je altijd. Als trainer zijnde moet je geen beslissingen nemen om aardig gevonden te worden. Wel is het vaak mooi meegenomen als de spelers je een aardige trainer vinden, omdat daardoor het plezier vergroot wordt, wat uiteindelijk toch het allerbelangrijkste is. Bovendien heeft plezier een grote invloed op de prestaties.

Wat heb ik jou niet gevraagd maar wil jij wel graag kwijt: ·Soms zie ik bij tegenstanders de leider/trainer langs de lijn enorm wild te keer gaan, schreeuwen en ook met harde woorden spreken. In de rust hoor je ze dan uitbarsten in de kleedkamer, langs de lijn aanwijzingen geven voor harder spel of de hele wedstrijd lang tekeer gaan tegen de scheidsrechter. Daar kan ik zelf heel slecht tegen, omdat het een negatieve invloed heeft op de eigen spelers, het de spelers vaak plezier ontneemt en bovendien geeft de trainer daarmee een verkeerd voorbeeld aan de spelersgroep en sleurt zijn spelers mee in het gezeur tegen de scheidsrechter. Voetbal is emotie, dat heb ik zelf ook en maakt het vaak alleen maar mooier. Echter moet het wel binnen bepaalde grenzen blijven. Als trainer heb je gewoon een voorbeeldfunctie ten opzichte van je spelersgroep, dat vergeten trainers nog wel eens.