Meindert Geertsema( v.v.Eenrum): Ik had eerder als trainer moeten beginnen

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Regelmatig kom ik oud-ploeggenoten tegen als ik ergens op een voetbalveld rondloop. Een daarvan was enkele maanden geleden Meindert Geertsema die ik tijdens de avondwedstrijd Eenrum- Groen Geel in het seizoen 2010-2011 trof en waar ik een praatje mee maakte wat tot onderstaand interview leidde.

Regelmatig kom ik oud-ploeggenoten tegen als ik ergens op een voetbalveld rondloop. Een daarvan was enkele maanden geleden Meindert Geertsema die ik tijdens de avondwedstrijd Eenrum- Groen Geel in het seizoen 2010-2011 trof en waar ik een praatje mee maakte wat tot onderstaand interview leidde.

Foto_EenrumMeindert

Meindert is actief als jeugdtrainer binnen de v.v. Eenrum en ik vroeg hem of hij wilde meewerken aan de rubriek 'In de Dug Out met". Natuurlijk wilde mijn oud-ploeggenoot uit het vierde elftal van Eenrum dit en ik stuurde Meindert de vragen toe. Tijdens de Eenrumer Kermis troffen we elkaar weer en Meindert beloofde dat hij zijn antwoorden op zou sturen wat er door drukke werkzaamheden bij was gebleven. Keurig binnen de door hem beloofde vier weken kwamen de antwoorden terug en werd het onderstaand verhaal waarin we hebben over zijn eigen carrière, het boerenbedrijf, het trainen van jeugd en nog veel meer. Een van de opvallendste feiten was trouwens dat hij niet in Eenrum begonnen is als voetballer maar in Ulrum, bij Zeester:

'Veel mensen weten dat niet maar ik ben als acht jarig jongetje begonnen met voetballen bij Zeester in Ulrum. Na een jaar ben ik met mijn ouders, broer en zus verhuist naar Mensingeweer en kwam ik in Eenrum op school en ging daar ook voetballen. Met jeugdleiders als Sicco Schut, Hendrik Werkman en Jan 'bokje' Hofman hebben we in de jeugd een leuke tijd gehad. De jaarlijkse K.N.V.B voetbalkampen in Hoek van Holland en later in Assen, waar we met de jeugd naar toe gingen. We hadden eigenlijk eigenlijk wel een getalenteerde groep met jongens, met leeftijdsgenoten als René 'de lange' Smit, Nico Koek, Wim Rijzinga en Frans Leber. We mochten op zestienjarige leeftijd al met het eerste elftal meedoen en maakten direct de promotie in 1977 mee, van toen nog de GVB naar de 4e klasse KNVB. In die tijd speelden we nog echt derby's tegen Kloosterburen en Hunsingo. Die beleving mis ik in het huidige voetbal nog wel eens. Het positieve coachen was bij ons nog niet ingeburgerd, maar na de wedstrijd zat je weer gezamenlijk lol makend aan de derde helft. Tot mijn 34e heb ik in het eerste elftal gespeeld en daarna afgebouwd via het tweede naar het vierde elftal.

Jij had voor een voetballer best een zware baan want ik kan mij herinneren dat jij al vrij snel in de akkerbouw terecht kwam: Dar klopt want in 1985 ben ik bij mijn vader in maatschap gegaan op zijn akkerbouwbedrijf. In 1992 heb ik het bedrijf overgenomen en ik beleef ook nu nog steeds veel plezier aan het 'boer" zijn. Ik moet eerlijk bekennen dat ik nooit verwacht had dat jij als jeugdtrainer actief zou worden Meindert: Daar kan ik mij wel iets bij voorstellen want met een bedrijf en het gezinsleven met drie opgroeiende meiden, heb ik nooit aan het vak trainer gedacht. Tot jeugdbestuurder Kor Nienhuis mij enkele jaren geleden vroeg om de F-jes te trainen. Dit heb ik toen gedaan en ben eigenlijk met de F-jes meegegroeid tot nu de A junioren. In de loop der jaren zijn we de meest getalenteerde jongens kwijtgeraakt, maar ik vind het heel begrijpelijk dat deze jongens bij andere clubs hun carrière hebben voortgezet. De trainingen zijn daar namelijk vaak beter en je voetbalt in een hogere competitie."

Denk jij trouwens dat het trainen van senioren makkelijker is dan het trainen van junioren: Het trainen van opgroeiende jeugd is denk ik wel eens moeilijker dan het trainen van senioren. De jeugd van 16/17 jaar hebben het druk met het uitgaansleven, maar toch is dit niet echt anders dan wij op die leeftijd. De één is stoer en de ander is timide, maar ik heb een geweldig groepje bij elkaar. Ze zijn gemotiveerd, leergierig en gevoelig voor een positieve benadering, waarbij plezier voorop staat. Bij het trainen van een senioren team kan je meer dingen eisen en meer herhalen zodat een training een keer saai kan worden, bij de jeugd staat plezier altijd op de eerste plaats.

Wat ben jij voor een type trainer: Ik heb zelf het gevoel dat ik wel een goed contact heb met mijn groep, je moet jezelf een beetje verplaatsen in wat er in de jeugd speelt. Soms sta ik verbaast te kijken van wat ze allemaal vertellen, het is een soort toneelspel. Ik betrek ze, hoewel mijn voorkeur naar 4-3-3 uitgaat, ook bij de tactiek en weet dat de jongens een voorkeur hebben voor 4-4-2. Nu de jongens in de A competitie spelen vind ik het pas interessant in wat voor een systeem je speelt. Moet je C of B jeugd al opzadelen met systemen? Het mooie is proberen om de jongens iets bij te brengen en in een wedstrijd die dingen in het spel terug ziet en dat je ze daar weer mee complimenteert. De jongens willen zich zelf weleens wegcijferen van '' dat kan ik niet '' of '' het is niks'', terwijl er juist wel goede dingen op het veld gebeuren. Ik probeer de jongens ook uit te leggen dat ze een team zijn, voetballen doe je met elf spelers op het veld. Eigenlijk ben ik te laat qua leeftijd met het trainen begonnen. Als ik eerder was begonnen had ik zeker ook een trainingscursus gedaan. Niet dat ik de ambitie heb of heb gehad om in het senioren voetbal als trainer actief te zijn.

Louis van Gaal zijn uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team, daar zit naar mijn mening wel wat in. Die speler heeft het team nodig om te presenteren, je bent een groep van 14/15 spelers. Toen Pieter Huistra als opvolger van Ron Jans bij FC Groningen kwam was ik hier verbaasd over. Oke, hij zat bij de jeugd van Ajax, maar ik had niet gedacht dat hij het in zich heeft, maar hij lijkt een beetje op van Marwijk. Alles als team prestatie naar voren brengen en daar steeds weer op hameren."

In mijn beleving moet je wel bepaalde eigenschappen hebben. Je moet je in de jeugd kunnen verplaatsen, hoe jong ze ook zijn:  Ik denk inderdaad ook dat je als jeugdtrainer bepaalde eigenschappen moet hebben. Je moet weten wat er in de jeugd leeft, je moet jezelf ook een beetje als de jeugd gedragen. Het is goed om tussen ze te staan en je niet te autoritair op te stellen. Ik vind het bijvoorbeeld knap dat Wim Nubé( nu trainer van VSV'09) zich 14 jaar als trainer van de A's van Opende staande heeft gehouden.

Jij bent geen gediplomeerde oefenmeester maar weet jij wel wat je absoluut niet moet doen: Ja, als je iets uit wilt leggen op een training, zorg dan dat de jongens bij je staan, dit is veel beter dan voor een groep op afstand staan, want dan ga je automatisch meer schreeuwen en dit werkt niet goed want je bent slechter te verstaan en dit leidt af.

Wat is voor jou de trainer geweest waar jij nog weleens, nu jezelf een groep traint, aan terug denkt: Anton de Best als trainer was één die mij altijd is bij gebleven, veel passie. We trainden drie keer in de week, heel fanatiek. Ik vind het jammer dat hij zo jong is overleden. Jan Jeltema vond ik ook goed, hij gaf je als jeugdspeler veel zelfvertrouwen met uitspraken als ''flair'' en '' over de hele'', prachtig! Ik gebruik ze ook weleens. Derk Tap was enkele echte vrienden trainer, hij is ook vier jaar bij ons gebleven, echt een geweldige kerel.

Vinden de A-junioren jou een beetje aardige Meindert waardoor ze beter presteren:  Ik denk dat de prestaties van het team beter zijn als de spelers je aardig vinden, We hebben een keer een trainer gehad, die ons verplichte de mouwen op te stropen voor een wedstrijd, dat weigerde ik. Als dat het verschil moet maken. Je moet zonder die fratsen het veld opkomen. ,,Jij ook Geertsema" probeerde hij nog maar dat werkt niet bij mij en dat zal ook bij de huidige lichting A-junioren niet werken."