Hans van der Ploeg: Ik werk met veel plezier bij VIBOA

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Hans van der Ploeg is dit seizoen voor het vierde seizoen als trainer aan C.V.V.VIBOA verbonden en vulde voor Puurvoetbalonline de vragen en stellingen in voor de rubriek: ‘In de Dug Out met ….Hans van der Ploeg

Hans van der Ploeg is dit seizoen voor het vierde seizoen als trainer aan C.V.V.VIBOA verbonden en vulde voor Puurvoetbalonline de vragen en stellingen in voor de rubriek: ‘In de Dug Out met ….Hans van der Ploeg.

Trainer_Hans_van_der_Ploeg_Viboa_Winsum

Beschrijf je eigen voetbalcarrière eens in het kort: Ik ben  geboren en getogen in Appingedam: Drie jaar 1e selectie. Daarna twee jaar Oranje Nassau, Een jaar Drachtster Boys, Vier jaar Achilles 1894, weer twee jaar Drachtster Boys en nog weer een jaar Oranje Nassau. Ik streefde als speler altijd het hoogst haalbare na. Denk dat het aardig gelukt is met totaal negen seizoenen Hoofdklasse en vier jaar 1e klasse.

Wat doe je in het dagelijkse leven: Ik ben Klantmanager bij SOZAWE Groningen. Dat wil zeggen, contactpersoon en aanspreekpunt van zo’n 70 klanten van de Sociale Dienst.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen een vereniging uit de stad, zoals Oranje Nassau en het trainen van een dorpsclub zoals Viboa: De saamhorigheid en betrokkenheid binnen de totale vereniging. Het stadse is over het algemeen genomen wat afstandelijker en onpersoonlijker, zonder dat ik dat erg vind overigens. ON vind ik trouwens ook niet echt een stadse cultuur hebben. Maar er is wel een verschil! De sfeer die ik bij VIBOA proef spreekt me als ‘mensenmens’ wel erg aan.

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt naast het voetballen: Ik werk met vragenlijsten en POP gesprekken, dat doe ik niet voor niets. Ik wil graag mijn spelers goed leren kennen. Niet alleen op een formele manier (dat zijn hulpmiddelen), maar zeker ook informeel. Het is prettiger samenwerken als je elkaar beter kent. Spelers mogen mij ook alles vragen. Ik streef een open communicatie na.

Voor Johan Cruijff was bijvoorbeeld het  4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover en welk systeem heeft jou voorkeur: Voor mij is niets heilig, ook een systeem of formatie niet. Je bent, zeker in het amateurvoetbal, grotendeels afhankelijk van de groep die je hebt. Daar probeer je alles uit te halen en dat zou ook prima kunnen in andere systemen/formaties. Oranje doet het al een paar jaar in 1-4-2-3-1 en volgens mij doen die dat niet slecht…Het gaat toch om de uitvoering. Ik vind het wel heerlijk om daar mee bezig te zijn: hoe haal je het meeste rendement eruit? Al ben ik het wel met Cruijff eens, dat de veldbezetting het beste is met 1-4-3-3.

Ik denk dat VIBOA op termijn in de hoofdklasse actief kan zijn: Dat zou zomaar een keer kunnen gebeuren, al zal dat denk ik, incidenteel zijn. Om structureel Hoofdklasse te spelen zijn er ook andere middelen nodig en daar wil en kan de club VIBOA nu niet in mee. Dat geeft ook niet. Voor een kleine club op het dunbevolkte Hogeland doet VIBOA het natuurlijk fantastisch!

Ik hoor vaak dat een jeugdspeler vaak te weinig geduld heeft richting een eventuele basisplaats in het eerste elftal. Deel jij die mening: Nee, die deel ik niet. Mijn ervaring met doorstromers vanuit de jeugd is juist dat ze het heel goed begrijpen maar wel voor hun kansen gaan, als die zich voordoen. Je moet namelijk ook wel uitzonderlijk goed zijn, wil je direct in een 1e elftal op dit niveau (1e klasse) meekunnen. Daarnaast krijgt iedere speler die op een hoger niveau (A junior of vanuit lagere klasse) terechtkomt te maken met een terugslag. Dat is niet erg en hoort erbij. Je moet jonge spelers door dit proces heen helpen. Dan ontwikkel je ze pas echt.

Dat 31 augustus de dag is dat in het betaalde voetbal de waan van de dag leeft werd ook dit jaar weer duidelijk omdat Er in de laatste uren voor de deadline toch weer aardig wat spelers van club veranderd zijn. Absurd natuurlijk! Als trainer moet je er wel gek van worden, je begint begin juli met de voorbereiding en weet pas 2 maanden later met welke groep je uiteindelijk verder kan. Dan heb er al wel heel veel energie inzitten.

Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou uit bovenuit op dit moment en waarom: Frank de Boer. Laat zien een pure professional te zijn en focust zich op zijn taak als trainer-coach. Laat zich niet afleiden en dat getuigt van klasse. Is natuurlijk als speler op topniveau ook wel wat hectiek gewend.

Als trainer moet je tegenwoordig meer kunnen brengen dan alleen maar de trainingen verzorgen en het coachen op de wedstrijddag: Klopt. Zoals ik het zie ben je trainer tijdens de trainingen en coach tijdens de wedstrijden. Daaromheen zitten nog heel veel contactmomenten met spelers, staf en heel veel andere mensen.

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij misschien gemaakt hebt: Te nadrukkelijk aanwezig willen zijn. Overal bovenop zitten. Soms ook in houding en gedrag. Met een houding van ‘met mij valt niet te sollen’. Ik merk, dat ik al een stuk rustiger ben geworden.

Wat vind jij persoonlijk de beste trainer waar jij als speler onder getraind hebt: Ron Jans op het gebied van communicatie en duidelijkheid. Henk Bodewes als tacticus en bezetenheid.

Co Adriaanse zei ooit dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Ik deel zijn mening niet maar hoe denk jij daar over: Co zal dit met name mbt zichzelf hebben gezegd. Ik deel die mening ook niet. Kan ook niet, want ik ga nu mijn 4e jaar in, en met net zoveel plezier als de vorige 3.