Henk Buikema ( hoofdtrainer GVAV Rapiditas): Je kunt beter een ding goed doen dan 20 half

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Henk Buikema maakte ik een groot deel van de dag mee tijdens het KNVB-voetbalkamp in Gasselte. Buikema die in de vragen en stellingen voor de rubriek ‘In de Dug Out met” Henk Bodewes een voetbaldier noemt is zelf ook uit dat hout gesneden. Coachend, begeleidend en coördinerend zorgde de dit seizoen bij GVAV Rapiditas als hoofdtrainer actief zijnde Henk Buikema er samen met de rest van het begeleidingsteam voor dat 122 kinderen zich in Gasselte prima vermaakten.

Henk Buikema maakte ik een groot deel van de dag mee tijdens het KNVB-voetbalkamp in Gasselte. Buikema die in de vragen en stellingen voor de rubriek ‘In de Dug Out met” Henk Bodewes een voetbaldier noemt is zelf ook uit dat hout gesneden. Coachend, begeleidend en coördinerend zorgde de dit seizoen bij GVAV Rapiditas als hoofdtrainer actief zijnde Henk Buikema er samen met de rest van het begeleidingsteam voor dat 122 kinderen zich in Gasselte prima vermaakten.

 

 Henk_Buikema_foto

 Henk Buikema als coach in actie bij een wedstrijd van een meisjesteam van het Jeugdplan Nederland

Beschrijf je eigen voetbalcarrière eens in het kort: Als jeugdspeler begonnen bij de Fivel, vanaf mijn 15 jaar daar in het eerste gespeeld. Op mijn 17de vertrokken naar Appingedam en daar 10 jaar in het eerste gespeeld. Daarna 4 jaar “afgebouwd”bij Loppersum. Trainer geweest bij Loppersum, Heracliden, Middelstum, Appingedam en momenteel bij GVAV Rap.

Wat doe je in het dagelijkse leven: In het dagelijks leven heb ik cytologisch (celleer) analist in het UMCG. Daarnaast heb ik nog een baan bij de KNVB als trainer en docent.

Wat is volgens jou het grootste verschil tussen het trainen van junioren en senioren: Als trainer van junioren ben je steeds met de basis in het voetbal bezig en hou je rekening met de leeftijdskenmerken. Als trainer van de senioren ben je tegenwoordig voetbaltrainer, en diep je het spelletje steeds meer uit. Wat zijn onze sterke punten, wat zijn de zwakke punten bij de tegenstander en hoe profiteer ik hiervan. Tevens moet je een soort “mental”coach zijn. Spelers die goed in hun vel zitten presteren beter. Zorgen dat voetbal hoofdzaak blijft als je resultaat wil hebben.

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt naast het voetballen: Ja dat wil ik zeker, maar dit moet ook weer niet de boventoon voeren. Alles moet wel op zijn plaats vallen. Als een speler slecht speelt of een “off day” heeft probeer ik hier wel een oorzaak voor te vinden. Vaak heeft dit te maken met een voetbal probleem, soms met prive problemen.

Voor Johan Cruijff was bijvoorbeeld het  4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover en welk systeem heeft jou voorkeur: Tegenwoordig heb je zoveel systemen, maar alles is te herleiden naar een 1-4-3-3 systeem dus dat vindt ik het meest ideale systeem. Je moet er echter wel de spelers voorhebben, het moet passen bij de club en soms moet je tijdens de wedstrijd het aanpassen omdat je dan kansrijker wordt om de overwinning binnen te halen.

Het mooie aan het trainen van een team vind ik: Constant proberen om spelers beter te krijgen dit geld voor zowel techniek, inzicht en communicatie (coaching). Tevens vind ik zeer belangrijk dat je als een team gaat spelen.

Tegenwoordig heeft een jeugdspeler vaak te weinig geduld richting een eventuele basisplaats in het eerste elftal: Dit is een groot probleem. Tegenwoordig als ze niet in het eerste staan gaan ze ergens anders kijken. (of worden ze gehaald) Men vergeet echter dat men pas later de top van wat er in je zit bereikt.  Dit fenomeen zie je ook op scholen, als ik het niet haal ga ik toch wat anders doen. Mentaliteit???????

Als hoofdtrainer moet je ook goed op de hoogte zijn van wat er zich binnen de rest van de vereniging afspeelt: Ja vindt ik wel, maar je moet niet gaan denken dat je dat ook allemaal moet gaan regelen.  Je kunt beter 1 ding goed doen dan 20 half. Maar ik vindt het wel belangrijk hoe alles is geregeld zowel bij senioren als bij de jeugd.

Welke trainer in het betaalde voetbal springt er voor jou uit bovenuit op dit moment en waarom: Ja dat is natuurlijk de Boer. Hoe hij het op de rails heeft gezet tijdens alle onrust bij Ajax is natuurlijk prima. Hij is zichzelf gebleven en heeft zich niets aangetrokken van de randzaken wat bijna hoofdzaken waren bij Ajax en zich puur geconcentreerd op het voetbal. Daarnaast vindt ik Gert Jan Verbeek ook een prima trainer. Een “no nonsense” trainer.

Als trainer moet je tegenwoordig meer kunnen brengen dan alleen maar de trainingen verzorgen en het coachen op de wedstrijddag: Ja klopt, ik zal er een paar noemen. Vergaderingen, gesprekken met je staf, bestuur, spelers en supporters, media, hoe speelt de tegenstander, opleiding van je jeugd, opleiding van je trainers, clubvisie  enz.

Wat is de zogenaamde beginnersfout die ook jij misschien gemaakt hebt: Door puur en alleen je eigen visie te willen doordrijven. Ik praat veel met de spelers hoe ze het ervaren, wat beter kan en hoe we dat gaan aanpakken. Je hebt niet alle wijsheid in pacht. Luister ook eens naar collega’s en doe hier iets mee.

Wat vind jij persoonlijk de beste trainer waar jij als speler onder getraind hebt: Henk Bodewes van de tijd dat hij bij Appingedam zat. Een voetbaldier.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden: Nee maar is wel meegenomen. Respecteren vindt ik een beter woord.