In De Dugout met Onno Van Dijk (FC Grootegast)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

 In  De Dugout met Onno Van Dijk  (FC Grootegast) die  plezier als  belangrijkste drive heeft om trainer te zijn

In De Dugout met Onno Van Dijk (FC Grootegast) die  plezier als belangrijkste drive heeft om trainer te zijn

 

onnovandijkgrootegast

Trainersloopbaan tot nu toe:

-8 jaar verschillende jeugdelftallen bij Harkemase-Boys

-6 jaar lang A1 't Fean'5-3 jaar vv Ezinge

-nu voor het 2e jaar bij Fc Grootegast zaterdag

- de afgelopen 3 jaar heb ook nog de jeugd van vv Boerakker getraind.

Wat voor werk doe je in het dagelijkse leven: In mijn dagelijks leven ben ik leerling-werknemer bij NOVO, in de gehandicaptenzorg. Dit houdt in 3 jaar lang werken en leren + baangarantie.Na die 3 jaar ben je dan begeleider of assistent begeleider van gehandicapten in een dagbesteding of een woonvorm.

Bestaan er parallellen tussen het opvoeden van kinderen en hoe je met spelers omgaat? Ja en nee, als je een jonge spelersgroep hebt bestaan er zeker parallellen, is je groep wat ouder vind ik die parallellen wel meevallen. Natuurlijk zijn wij als trainer soms nog bezig met opvoeden en daar ontkom je niet aan maar als je een oudere spelersgroep hebt dan hoef je daar als trainer minder aan te doen.

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt? Ik ben wel een trainer die zich tussen de spelers mengt, ik mag graag weten wat er leeft en wat hen bezighoudt. Daarom probeer ik de drempel naar mij toe ook zo laag mogelijk te houden zodat je ook eerder iets met elkaar opbouwt. Natuurlijk ben je ook geïnteresseerd in wat de jongens verder bezighoudt, alleen de ene speler heeft daar behoeft aan en de ander niet. Sommige spelers gaan daarin vrij diep, anderen weer wat minder. Wat ik wel probeer is mijn aandacht zoveel mogelijk te verdelen.

Voor Johan Cruijff was het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover Een systeem is bij mij niet heilig, de spelers die je voorhanden hebt bepalen uiteindelijk je systeem. Het systeem is ook niet zo belangrijk, het gaat mij meer om de organisatie bij balbezit, balbezit tegenstander en de omschakeling. En dan met name de uitvoering hiervan, die je als trainer elke training probeert te verbeteren.

Wat is er mooi aan trainer zijn? Het elke week werken met die spelers om het team beter te maken en zo tot mooie prestaties te komen. Je bent als trainer altijd bezig om het team op wat voor manier dan ook maar beter te maken en daar ligt ook de uitdaging.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team. Deel jij die mening? Daar ben ik het helemaal mee eens.

Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak? Dat hoeft niet zo te zijn. Zolang het naar ieders tevredenheid gaat zie ik geen reden waarom je niet langer dan 3 jaar zou kunnen blijven. Feit is wel dat het meestal nooit langer dan 3 jaar duurt.

Welke collega springt er voor jou uit als trainer. Wie vindt jij erg goed Vind ik lastig want over het algemeen vind ik dat een trainer zo goed is als zijn materiaal. Alleen zijn er ook trainers bij die in staat zijn met minder materiaal heel goed te presteren. Een voorbeeld daarvan was bijvoorbeeld Gert-Jan Verbeek bij Heracles Almelo of nu Alex Pastoor met Excelsior.

Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn? Je zult moeten beschikken over leiderschap, organisatorische eigenschappen, en verder denk ik dat je als trainer ook over het bekende "fingerspitzengefuhl" moet beschikken. Ik denk dat dit de 3 belangrijksten zijn.

Wat is iets dat je als trainer nooit moet doen. Wat is de zogenaamde beginnersfout? Geld als drijfveer, plezier in het spelletje is het belangrijkste waarom ik dit doe. Ga dus niet zomaar bij een club trainen, maar kijk ook of die club bij je past. Mocht mijn plezier er niet meer zijn bij een club dan kan ik beter stoppen.Ook een fout die ik heb gemaakt is dat ik na een nederlaag meer ging analyseren dan na een overwinning en juist daarin moet je geen verschil maken.

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door? Hangt van de nederlaag zelf af. Als wij er als team en staf alles aan gedaan hebben en er zat echt niet meer in dan heb ik er redelijk gauw vrede mee. Als wij er als team en staf niet alles eruit gehaald hebben wat er in zat dan kan het wel lang doorwerken. Met name de zogenaamde "onnodige" nederlagen.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden? Is wel mooi meegenomen, maar ik heb liever dat we respectvol met elkaar omgaan en maar 1 doel voor ogen houden en dat is met elkaar een zo goed mogelijk seizoen draaien.