In de Dug Out met Johan Wardenier (CSVH)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

Johan Wardenier is de zevende oefenmeester die zijn medewerking verleent aan de rubriek ‘Trainersvragen”

 

 

Johan Wardenier is de zevende oefenmeester die zijn medewerking verleent aan de rubriek ‘Trainersvragen”

                                                                       foto_johan_wardenier

Johan Wardenier hier als trainer in actie voor  voetbalschool Noord                                foto: Archief Puurvoetbalonline

Johan Wardenier is geboren en getogen in Heerenveen waar hij tot zijn 22e jaar voetbalde. Daarna vertrok hij voor een jaar naar Heerenveense Boys om vervolgens vier seizoenen voor Nieuweschoot uit te komen. Nadat hij in 1984 naar Leek verhuisde voetbalde hij nog vier jaar voor Leek en werd hij vervolgens in eerste instantie jeugdtrainer zo verteld de ondertussen ervaren trainer zelf.

,,Ik ben na mijn CIOS opleiding jeugdtrainer bij vv. Heerenveen; Heerenveense Boys; vv. Leek Rodenburg geworden. Vanaf 1989 ben ik naast jeugdtrainer ook als hoofdtrainer werkzaam bij de volgende verenigingen geweest: sv. Marum; vv. Aduard; vv. ONB; VAKO; vv. Tolbert; vv. THOR; vv. Oerterp en nu dus bij CSVH wat ik naast mijn werk als activiteitenbegeleider bij Stichting De Zijlen in Tolbert doe. Dit is een stichting die dagbesteding en opvang biedt aan mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Verder ben ik nog actief voor voetbalschool Noord waar ik trainingen en clinics voor geef

Bestaan er parallellen tussen het opvoeden van kinderen en hoe je met spelers omgaat? Ja, een kind is erg op zichzelf gericht  en de spelers zijn ook op zichzelf gericht. Ze vinden zich allemaal beter als een ander.  Er is geen zelfkritiek.

Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt  Ja, dat vind ik prettig. Je krijgt een beeld van hoe ze in elkaar steken. Hoe ga je met elkaar om.

Voor Johan Cruijff was het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover Het is niet heilig, maar als je er de spelers voor hebt, is het een duidelijk verhaal voor de spelers. In een ander systeem moet een speler meer nadenken en is iets vaak niet meer vanzelfsprekend.

Wat is er mooi aan trainer zijn.

  1. Omgaan met mensen
  2. Mensen ontwikkelen
  3. Buiten zijn.
  4. Samenwerken met een groep om er iets moois van te maken.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team. Deel jij die mening? Iedereen heeft zijn kwaliteiten. De een heeft verdedigende kwaliteiten en de ander meer aanvallende. De een is slimmer als de ander. Het valt en staat met RESPECT voor elkaar. Dat is voor mij de bindende factor om tot samenwerken te komen.

 Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak Dat is niet geheel waar. Op basis van hoe ga je met elkaar om kun je met elkaar afspraken maken. Ik denk dan Respect; Samenwerken; Resultaat gericht blijven; Inzet/Motivatie; Regels Nakomen; Flexibel zijn.

Welke collega springt er voor jou uit als trainer. Wie vindt jij erg goed? Foppe de Haan; Van Gaal; Ron Jans; Gert Jan Verbeek; Henk de Jong

Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn? Ik denk aan die zaken, die ik eerder heb genoemd. Spelers ruimte geven en laten nemen om oplossingen aan te dragen en mee te laten denken.

Wat is iets dat je als trainer nooit moet doen. Wat is de zogenaamde beginnersfout? Denken dat je het allemaal beter weet dan de spelers, bestuur e.d.

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door? 1 dag, want dan heb ik er over nagedacht hoe we het kunnen verbeteren.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden? Soms wel, soms niet. Het hangt af van de boodschap, die je brengt en hoe deze wordt ontvangen.