In de Dug Out met Rob Brouwer (SIOS)

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in In de Dugout met...

De 45 jarige Rob Brouwer is de derde trainer die in de rubriek trainersvragen het woord krijgt

 

De 45 jarige Rob Brouwer is de derde trainer die in de rubriek trainersvragen het woord krijgt

Trainer_Rob_Brouwer_Sios_Sauwerd

 

Foto: Photo Pleasure Ronnie Afman Baflo

 

Rob heeft voor diverse verenigingen gevoetbald maar de periode bij het roemruchte DWS uit Amsterdam noemt hij het hoogtepunt als voetballer. Als jeugd en later als hoofdtrainer is hij verder al bij redelijk wat verenigingen werkzaam geweest zoals hij zelf verteld

‘Als jeugdtrainer heb ik een jaar de B1 en B2 van de v.v.Lewenborg getraind. Daarna een jaar de A1 van v.v.Lewenborg en een jaar de A1 van de v.v. Oosterparkers. Als senioren trainer ben ik begonnen bij de v.v. Eenrum waar ik drie jaar hoofdtrainer ben geweest. Een prachtige club! Met vele hoogte en diepte punten. Edwin Bolt winnaar Wijbo-bokaal. Memorabele wedstrijd tegen Oosterhoek 7-7 en natuurlijk de penalty serie tegen Haulerwijk om promotie naar de 4e klasse.  Daarna drie jaar de v.v. Hoogkerk. twee jaar de v.v. Niekerk en twee jaar de v.v. Stedum en ben nu bezig aan mijn 1e jaar bij de v.v.S.I.O.S,

Bestaan er parallellen tussen het opvoeden van kinderen en hoe je met spelers omgaat? Je hebt als ouder en trainer een begeleidende rol. Net als met kinderen moet je spelers soms complimenteren of corrigeren.

 Hoe diep gaat het contact met je spelers. Wil je bijvoorbeeld weten wat ze verder bezighoudt. Ik ben al zeg ik het zelf een sociale trainer. Daarin schiet ik nog weleens door. Voetbal is voor mij de belangrijkste bijzaak.

Voor Johan Cruijff was het 4-3-3 systeem heilig hoe denk jij daarover. Cruijff heeft het over een ideale veldbezetting. Er is geen systeem dat succes garandeert. Balans en kwaliteiten vormen de basis naar succes. In mijn ogen moet je altijd kijken naar de juiste balans. Je hebt op amateurniveau niet de mogelijkheid om altijd in een vast systeem te spelen met de juiste balans. Spelers moeten elkaar aanvullen en compenseren. De beschikbare spelers bepalen de speelwijze, de trainer brengt balans door ze in een systeem te laten spelen. Systemen vertegenwoordigen taken en posities, en ondersteunen de speelwijze.

Wat is er mooi aan trainer zijn. Individuen laten functioneren in een collectief. Het zoeken naar de juiste balans en de humor in de kleedkamer zijn voor mij de krenten in de pap.

Louis van Gaal deed de uitspraak dat geen enkele speler groter is dan het team. Deel jij die mening? Natuurlijk! Samen bereik je meer. De enige uitzondering die de regel bevestigd is in mijn ogen de speler Maradona.

Co Adriaanse zei ooit eens dat de houdbaarheidsdatum van een trainer drie jaar is. Wat vindt jij van die uitspraak. Je moet je als trainer altijd een spiegel voorhouden. Als ik het idee krijg dat spelers onder een andere trainer meer rendement kunnen halen, stap ik op. Dat is niet gebonden aan jaren. Ook een trainer is niet groter dan de club.

Welke collega springt er voor jou uit als trainer. Wie vindt jij erg goed?  Valerie Lobanovski. Een uitmuntend strateeg die zijn tijd ver vooruit was. En trainer die het belang van een collectief vertaalde in vele prijzen. Countervoetbal tot kunst verheven. met een maximaal rendement in de omschakeling van balverlies naar balbezit. Van Gaal is ook een geweldige trainer en coach. Hij maakt spelers beter.

Moet je bepaalde karaktertrekken hebben om trainer te zijn?  Net als spelers hebben trainers ook allemaal een eigen karakter. Je karakter moet passen bij de clubcultuur. Verder zijn kennis en enthousiasme bepalend in alles wat we doen.

Wat is iets dat je als trainer nooit moet doen. Wat is de zogenaamde beginnersfout? Misschien moet je elke fout wel maken, ten slotte leer je meer van je fouten.

Hoe lang werkt een nederlaag bij je door? Lang. Ik kan slecht tegen mijn verlies, een nare eigenschap.

Moeten spelers je als trainer aardig vinden. Dat is natuurlijk wel ideaal, maar niet realistisch. Wederzijds respect is voldoende voor een goede samenwerking.