Omlandia start cruciale reeks tegen SC Veenwouden

Geschreven door Merijn Slagter op . Geplaatst in Prietpraat

Voor een club die in de hoek zit waar de klappen vallen, is de klim uit het sportieve dal het meest intensief. Dat ondervond Omlandia zaterdag. Men was zeker niet minder dan hoogvlieger Oranje Nassau, maar toch werd er met 3-2 verloren. Het spel bood echter hoop en dat geeft vertrouwen voor een cruciale reeks wedstrijden. Achtereenvolgens treft Omlandia SC Veenwouden (thuis), Leeuwarder Zwaluwen (uit) en VIBOA (thuis). En in deze serie moeten de nodige punten gesprokkeld gaan worden.
door Merijn Slagter


Omlandia komt lastig tot scoren, de tegengoals vallen vooralsnog te makkelijk en dat levert automatisch te weinig punten op. Er zullen dan ook niet veel mensen gedacht hebben dat Omlandia zaterdag kans maakte op een stuntje bij hoogvlieger Oranje Nassau, al blijft de bal natuurlijk rond. Toch kwam Omlandia gevaarlijker voor de dag dan vooraf werd ingeschat. Met een iets defensievere instelling dan normaal probeerden de Ten Boersters de bespelers van Coendersborg te pijnigen en dat lukte in eerste instantie prima. Jeroen Haan bracht Omlandia na rust nog wel aan de leiding (1-2), maar toch bleken de stadjers de langste adem te hebben. Met Ezra Schrijver als goudhaantje - hij scoorde tweemaal - mocht Oranje Nassau uiteindelijk een 2-3 zege bijschrijven. Misschien niet helemaal terecht, maar rechtvaardigheid bestaat soms niet in het voetbal. Oranje Nassau-trainer Patrick Zwart erkende na afloop ook dat Omlandia hem in positieve zin had verrast, maar niettemin was de oefenmeester verguld met de drie punten. Omlandia keerde met lege handen huiswaarts.
Verschil
Het vertoonde spel op Coendersborg gaf Omlandia echter hoop, was ook de conclusie tijdens de huidige trainingsweek. ,,Als wij de komende zaterdagen weer zo spelen als afgelopen zaterdag, zal dat ongetwijfeld eens een keer punten opleveren’’, vatte Jan Oosterbeek gedecideerd samen. Het verschil tussen een club als Oranje Nassau en Omlandia werd zaterdag ook in een paar momenten hard duidelijk. Waar Omlandia voor eerste klassebegrippen een bescheiden wisselbank heeft, had Patrick Zwart bij een enigszins gehavend Oranje Nassau toch nog de luxe om de basisspelers Frederick Specken, Rhobin Brander en Geert Hidding te vervangen door gelouterde namen als Kassim Bizimana, Mats Wolthuis en Melle Kuipers. Spelers die bij Omlandia wellicht in de basisopstelling hadden gestaan. Toch zijn zulke gebreken ook de charme van een dorpsclub en heeft Omlandia met Robbie Wentink een trainer die al heeft laten zien met bescheiden middelen maximaal te kunnen renderen. Toch zullen de komende drie wedstrijden met argusogen worden bekeken door iedereen die Omlandia een warm hart toedraagt.
Overeenkomsten
Voor Omlandia wacht zaterdag een confrontatie met SC Veenwouden, een club die de nodige overeenkomsten met de Ten Boersters heeft. Ook op sportcomplex De Kemphaan moet men het qua versterking voornamelijk hebben van talentvolle jeugdspelers die doorstoten naar de eerste selectie. In de twintigkoppige selectie van trainer Jelke Nijboer speelt met Albert Jan van Zwol de enige speler die ooit eens andere clubkleuren droeg dan het blauw-witte tricot van Veenwouden. Van Zwol, die dit seizoen al viermaal doel trof, kwam eerder ook uit voor BCV, SC Cambuur, Harkemase Boys en ONS Boso Sneek. Samen met topscorer Wietse Veenstra (zes goals) zijn daarmee de voornaamste goalgetters van SC Veenwouden genoemd. Dat SC Veenwouden dit seizoen in de eerste klasse speelt, is overigens een historisch moment voor de  dorpsclub. Afgelopen seizoen eindigde SC Veenwouden slechts zesde in de Fries getinte tweede klasse I, maar door het behalen van de derde periodetitel werd de nacompetitie behaald. Daarin werden DESZ en Zeerobben verslagen en was de mijlpaal een feit. De voorgaande vijf seizoenen acteerde de ploeg namelijk in de tweede klasse en in de gehele historie voor het seizoen 2010-2011 kwamen de ‘Feanwâldsters’ niet verder dan louter de derde of vierde klasse. Het geeft aan dat er op De Kemphaan langzaamaan is gewerkt met een goed beleidsplan, dat dit seizoen haar vruchten heeft afgeworpen. En dat is iets waar men in Veenwouden trots op mag zijn. De laatste keer dat Omlandia en SC Veenwouden de degens kruisten, werd er nog met guldens betaald, was bellen met de mobiele telefoon iets heel bijzonders en had Oranje nog een defensie waar we trots op mochten zijn. In het seizoen 1997-1998 waren Omlandia en SC Veenwouden bij elkaar ingedeeld in de derde klasse B. Omlandia – SC Veenwouden eindigde toen in 2-2 en SC Veenwouden – Omlandia werd destijds 3-0.
Omlandia – SC Veenwouden start zaterdag om 14.30 uur aan de Sportlaan in Ten Boer. Arbiter Winkel mag dit duel in goede banen gaan leiden.