Spelregelkampioenschap deze week van start bij Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken

Geschreven door Marcel Bellinga op . Geplaatst in Prietpraat

De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken begint deze week met het seizoen 2015-2016. Niet alleen hervatten de Groninger arbiters donderdag 2 juli op het kunstgras van sportpark Corpus den Hoorn de trainingen, ook is het Johan Roeders spelregelkampioenschap 2015-2016 van start gegaan. Iedereen mag aan dat open Groninger spelregelkampioenschap meedoen, lid of niet. Het is een prima manier om je spelregelkennis te testen  en waar nodig te verbeteren. Deelnemen kan via www.covsgroningen.nl.

Hoe zit dat nu eigenlijk met de spelregels? Wanneer geef je direct en wanneer indirect? Voor welke overtredingen staat een gele kaart? Wat moet je doen als een team aan het begin te weinig spelers heeft? De spelregels van de voetbalsport zijn altijd voer voor discussie. Op www.covsgroningen.nl kan de bezoeker op meerdere manieren je spelregelkennis vergroten en bijhouden. Zo wordt er elke vrijdag de spelregelvraag van de week gepubliceerd, plaatst men artikelen met uitleg, kan er de handleiding spelregels worden gedownload én strijdt men elk seizoen om het Johan Roeders spelregelkampioenschap. De vragen van het online spelregelkampioenschap worden gemaakt door Klaas Smith uit Usquert, de spelregeldeskundige bij uitstek binnen de Groninger scheidsrechtersvereniging.

Iedereen mag meedoen aan dit spelregelkampioenschap, lid van de Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken of niet. Er worden twee klassementen opgemaakt, één voor leden en één voor niet-leden. Na zes rondes van vijf vragen zijn die winnaars bekend. Eeuwige roem is het gevolg. Met de spelregelstrijd wil de Scheidsrechtersvereniging de spelregelkennis van scheidsrechters en andere voetballiefhebbers op een speelse manier vergroten. De strijd om de Roedersbokaal wordt al sinds 1980 gehouden en kent enkele roemruchte winnaars, onder wie Roelof Luinge.

Afgelopen seizoen wonnen Marije Deuring  (categorie leden) en Willie Timmers / Sietse Scheer (niet-leden). Op www.covsgroningen.nl zijn alle vragen + antwoorden (inclusief toelichting) van de afgelopen jaren ook terug te vinden. De vijf vragen van ronde 1 kan iedereen nu online maken.

De Scheidsrechtersvereniging Groningen en Omstreken is opgericht op 8 maart 1933 en telt ruim 200 leden. De vereniging behartigt de belangen van scheidsrechters, zorgt voor begeleiding en coaching (onder andere via een modern project videofeedback) en organiseert lezingen, trainingen en andere activiteiten. Ook worden faciliteiten geregeld, zoals een gratis masseur en andere sportmedische voorzieningen, korting op sportkleding en verzekeringen et cetera. De vereniging heeft in www.covsgroningen.nl een drukbezochte website.