Wat moeten we hier mee:

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

In sportkantines is het niet toegestaan om aan personen onder 18 jaar alcoholische dranken te verkopen. Het is in sportkantines, mits de regelgeving goed gehanteerd wordt, echter wel toegestaan dat jongeren onder de 18 jaar in sportkantines alcoholische dranken verkopen. Dit wat vreemd bericht las ik in de regelgeving rond het kopen en verkopen van alcoholische dranken in sportkantines.
logo
Steeds meer sportverenigingen krijgen steeds meer moeite om vrijwilligers te vinden voor het draaien van bardiensten. Dat is iets wat je met regelmaat op de sociale media tegenkomt. Dat zorgt er in sommige gevallen voor de kantine wordt verpacht. Maar soms ook worden andere maatregelen genomen en wordt aan leden vriendelijk doch dringend gevraagd om een rol achter de bar te vervullen. De week had ik een discussie met iemand over het feit dat het vreemd is dat een jongere van onder de 18 geen alcoholische dranken mag kopen in een sportkantine maar hij/zij ze wel mag verkopen in dezelfde sportkantine, mits er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.
Beide vonden we dat vreemd maar de 'andere kant' kwam met de opmerking dat wanneer je geen beroep op jongeren zou mogen doen je sportkantines niet meer kunt bemannen. Iets dat ik wel begrijp maar wat niet strookt met het wel mogen verkopen maar niet mogen kopen van alcoholische dranken door jongeren onder 18 jaar. Jongeren  onder de 18 in sportkantines achter de bar zorgt in mijn beleving echter ook nog eens voor een ander 'gevaar'. Het gevaar dat iemand onder druk gezet wordt door leeftijdsgenoten of teams die leeftijdsgenoten van de barmedewerker/ster in hun midden hebben. Die 'gewoon' vragen om 16 biertjes op het blad te zetten i.p.v. 15 + 1 cola. Samen kwamen we er niet helemaal uit en we bedachten om er een open vraag van te maken richting iedereen die Puurvoetbalonline volgt. We waren namelijk benieuwd hoe de rest van de 'wereld' denkt over of je als club moet willen of je jongeren van onder de 18 alcoholische dranken moet laten verkopen terwijl het voor dezelfde jongeren onder 18 strafbaar is wanneer ze in een sportkantine alcoholische dranken kopen en nuttigen.