Omlandia gaat voor clubrecord tegen VIBOA

Geschreven door Johan Staal op . Geplaatst in Prietpraat

Met het puntje dat zaterdag werd bemachtigd tijdens het doelpuntloze gelijkspel bij d’Olde Veste ’54, handhaafde Omlandia zich na een matige tweede seizoenshelft definitief in de eerste klasse E. Op de slotdag van deze competitie valt er voor het ‘uitgespeelde’ Omlandia desondanks nog de nodige eer te behalen. De eerste klasse is het hoogste niveau waarop Omlandia ooit uitkwam en vorig jaar werden op dit niveau 33 punten gepakt. Bij winst op VIBOA, de tegenstander van zaterdag, kunnen de Ten Boersters met 35 punten spreken van het beste seizoen ooit in de clubhistorie.

Door Merijn Slagter

Dat Omlandia zich zaterdag in Steenwijk definitief kon handhaven in de eerste klasse was van alle gezichten van de spelers af te lezen. Tegen d’Olde Veste’54 straalde er een stukje onverzettelijkheid van de Omlandianen af, die misschien al een poosje ontbrak. Vanaf minuut één was er de nodige strijdlust te bewonderen op het kunstgrasveld van de thuisploeg, die zich uiteindelijk uitbetaalde in een verdiend punt. Daarmee volbracht Omlandia de missie waaraan het om 14.30 uur was begonnen. Aan beide kanten mochten beide ploegen kansen noteren, maar geen enkele (goedgekeurde) doelpoging verdween tussen de palen. Jeroen Haan had na rust de beste mogelijkheid voor Omlandia op zijn slof, maar mikte van dichtbij over. Het mocht de pret niet drukken, want de equipe van Robbie Wentink speelde zich met de remise zoals gezegd definitief veilig. De 0-0 zorgde er bovendien voor dat d’Olde Veste ’54 dit seizoen de enige competitieploeg was die er niet in slaagde om Devon Harmsma te passeren.

Twee gezichten

Ook Wentink zelf was content met het broodnodige puntje, maar toch kon hij het niet laten om het duel samen te vatten inclusief een blik op de resultaten van de laatste weken. ,,Het gelijkspel bij d’Olde Veste ’54 voelde dubbel. We waren erg opgelucht dat we het niet hebben laten aankomen tot de laatste wedstrijd van deze competitie, maar aan de andere kant hebben we het toch zo ver laten komen dat het überhaupt nog spannend is geworden voor de onderste plekken. Ik kan dan ook wel stellen dat we een competitie hebben afgewerkt met twee gezichten. Omhoog kijken en een periodetitel voor promotie kunnen ruiken, maar in de laatste weken moesten we helaas naar beneden kijken en zelfs opletten dat nacompetitievoetbal tegen degradatie niet te dichtbij kwam’’, legt Wentink uit.
Vertrek
Nu klassenbehoud definitief gerealiseerd is, wordt er ook al enigszins naar volgend seizoen gekeken. Dat moet ook wel voor een ploeg die een stabiele rol in de eerste klasse wil gaan spelen. Door het naderende vertrek van Peter Wassing (NEC Delfzijl) en Thijs Sonneveld (nog onbekend) wordt de spoeling op het middenveld sowieso iets dunner, kan worden geconcludeerd. Wel zal Leon van Loon (ACV 2) de gelederen komen versterken, een welkome aanwinst. ,,Er trainen zo nu en dan spelers mee die eventueel lid willen worden van Omlandia. Daarnaast worden er een aantal gesprekken gevoerd met jongens die geïnteresseerd zijn in Omlandia en Omlandia in hen. Dat wachten we dus nog even af’’, stelt Wentink, die zelf ook zichtbaar benieuwd is welke mogelijkheden hij volgend seizoen tot zijn beschikking heeft. ,,Na het duel tegen VIBOA gaan we het seizoen volgende week donderdag afsluiten met deelname aan het SES-toernooi in Delfzijl en dan gaat wat mij betreft de focus alweer op het komende seizoen’’, geeft de Groninger aan.
Lijfsbehoud
Maar uiteraard wacht eerst nog het duel tegen VIBOA. De ploeg uit Winsum strijdt namelijk nog wel voor lijfsbehoud. Het keurkorps van scheidend trainer Zephnad Wattimury staat momenteel op een tiende plek met dertig punten. Als VIBOA daar na het duel met Omlandia nog steeds tiende staat, hoeven de Winsumers niet af te dalen naar de tweede klasse én hoeven er geen nacompetitieduels te worden gespeeld. Dat is eigenlijk best een prestatie op zich, want de geel-blauwe brigade stond een groot gedeelte van het huidige seizoen op de laatste plek in de eerste klasse E. Er waren begin maart nog maar weinig voetballiefhebbers die VIBOA goede kansen op handhaving hadden toebedeeld, maar daar dachten de trainer en de spelersgroep van de Winsumers zelf anders over. Wat volgde waren twee zeges op Broekster Boys en Oranje Nassau, waarmee VIBOA weer volop meedeed in de strijd om degradatie te ontlopen. Ondanks dat er tussendoor ook wel eens werd verloren, reeg VIBOA nadien ook Bedum (tweemaal), Buitenpost, PKC’83 en LTC aan de zegekar, met de huidige klassering als gevolg. VIBOA zal zaterdag, ongeacht de beslommeringen van de eigen ploeg, ook met argusogen de verrichting bij Bedum-LTC volgen. Als de Assenaren niet weten te winnen in Bedum, is VIBOA hoe dan ook zeker van nog een jaar eerste klasse-voetbal.
Historie
Duels tussen Omlandia en VIBOA staan doorgaans niet bol van de doelpunten, maar wel van de spanning. Zo eindigde het treffen tussen beide ploegen eerder dit jaar in 1-1. In Winsum zette Martin Oudman de Ten Boersters op voorsprong met een rake kopbal, maar na rust maakte Wouter Bloem met een intikker gelijk. Vorig seizoen was VIBOA in eigen huis met 2-1 te sterk voor Omlandia, terwijl het in Ten Boer 0-0 werd. In het seizoen 2010-2011, toen Omlandia na één jaar eerste klasse meteen weer afdaalde naar de tweede klasse, was VIBOA tweemaal de sterkste door met 3-0 en 1-2 te winnen. Verdere confrontaties tussen beide ploegen in competitieverband dateren nog van vorige eeuw. Topscorer van VIBOA is dit seizoen Kassim Bizimana met dertien treffers, al viel hij bij VIBOA-Omlandia in november vorig jaar vooral op door voortdurend op de grond te gaan liggen. Ook Wouter Bloem wist al regelmatig het net te vinden. Hij hoopt in Ten Boer zijn tiende competitietreffer te mogen aantekenen. Voor VIBOA’er Deni van Dalsem is het de eerste keer dat hij veel het Ten Boerster gras betreedt, nadat hij vorig jaar de overstap van Omlandia naar VIBOA maakte.
Afscheid
Met het puntenrecord voor Omlandia in het achterhoofd, hoop Robbie Wentink in ieder geval dat Omlandia de competitie met een zege kan afsluiten. ,,Ik verwacht van mijn ploeg dat we vol voor de winst zullen gaan en het toch wel mooie seizoen in deze laatste wedstrijd met drie punten kunnen bekronen. Het puntenrecord is interessant en dat verdient deze groep ook. Daarnaast willen we graag eindigen boven de andere Groningse ploegen VIBOA, VEV’67 en Bedum. Mochten we winnen, dan zijn we hoe dan ook verzekerd van de achtste plaats en dat is gezien de uitslagen dit seizoen de plek waar we horen te staan.’’ Het duel zal niet alleen de laatste officiële wedstrijd in een Omlandia-tenue zijn voor Peter Wassing en Thijs Sonneveld, ook voor voorzitter Wim Bathoorn is dit duel een speciale. Het is voor de 71-jarige Ten Boerster namelijk zijn laatste duel als voorzitter van Omlandia, een functie die Bathoorn twaalf jaar lang bekleedde. Op de ledenvergadering van 22 juni zal zijn opvolger bekend gemaakt worden.
Omlandia – VIBOA gaat zaterdag om 14.30 uur van start op het sportcomplex aan de Sportlaan in Ten Boer. Arbiter Wijma mag dit duel in goede banen gaan leiden. Na afloop van de wedstrijd is er live-muziek in de kantine van Omlandia. Iedereen is hierbij van harte welkom.